M-Classic

搜索
樓主: 0.95

澳洲 Leica Q 開始price drop,香港行貨有動作未?

論壇元老

hkforyou 發表於 2015-9-24 00:20
跟本講多都沒有用,d人唔明,pre order 年底先有貨比你都唔先其,如果覺得平不如自己preorder一部等下 ...

Pre-order咪Pre-order囉,無人講過話有現貨平嘢即刻拎機走。
咁香港咪又係Pre-order唔知幾時有貨仲要HKD34500。

咁依家澳洲有special offer同樣地都係Pre-order唔知幾時有貨但平幾千蚊,咁大家多個購買渠道,什至有機會平到少少,有咩壞呢?況且,大把人住喺澳洲,有得返澳洲嗰排順便訂機慢慢等,點都好過喺香港排隊買HKD34500嘅行貨啩。

當然,心急玩又有閒錢嘅,咪喺香港買水貨囉。

出得起錢,let say HKD38000,點會無機?我諗有幾十個pm添啦~

仲有,由始至終,我只係話喺澳洲有special offer,可以大概HKD30000鬆啲買到部Leica Q,但我無話有現貨即攞。只係大家若然都係等 (我見好多人排隊等行貨HKD34500),提供多個news俾啲準買家啫。

回復

論壇元老

我發覺好怪雞,喺友台好多人好驚我講部Leica Q嘅所有嘢,包括我批評部Q嘅嘢、我評論部Q個價錢變動啦。。。etc。

喂,講真,攞正牌賣機嘅商户如曾經喺post理性發言嘅npc都未擔心啦,反而有啲師兄,我唔知係真正用家定水貨賣家啦吓,對我對部Q嘅performance and price comments就諸多习難,好似驚死我搞衰佢部心愛Leica Q咁。

大佬,部Leica Q release得出嚟,唔係要個個去擁護佢吓嘛?有讚有彈,對價錢有啲意見唔得架咩?

唔好話依家3皮嘢嘅Q啦,當日炒到7皮嘅M,我到依家都一樣係插架,有嗰句講嗰句,唔鍾意就係唔鍾意。我自己當日買部M-P,都係用咗一個星期就蝕幾千即放。唔喜歡就係唔喜歡,我依然覺得M240嘅相似足A7。好多人玩咗M240咁耐,鍾意嘅繼續用;唔鍾意嘅換返M8/M9都大有人在。大把人當日7皮入240,今日二手跌到2皮幾,咪一keep住玩得咁開心。依家都係講下部Leica Q有機會平到幾千蚊咋喎,就咁大反應出嚟護主?玩具嚟啫,使唔使咁die hard呀?

反而依家有少數Leica Q嘅擁護者(當然,從部分留言睇到,我知道有部份係理性嘅),真係唔肯接受人或聽下人哋嘅意見咁嘅。好似講多2兩句部Q嘅不是就要討伐我咁~更何況我今次只講吓個價錢跌咗少少咋,某些人已經可以單單打打。什至乎講到自己幾咁唔care嗰幾千蚊至幾萬蚊,又話咩已經落咗唔知幾多萬蚊去訂部10月嘅新機(留意:部機喺市埸上依然係不存在架~),有錢啲玩Leica嘅人真係講句嘢都可以大聲啲嘅~我呢啲死窮鬼充大頭學人認做Leica user嘅人真係無計,就係要care佢嗰幾千蚊difference。

乜依家玩Leica嘅人咁惡架咩?要排除異己架?自己用緊嗰部機唔俾得人彈架?人哋評論下部機個價錢都唔俾架?如果係咁,我應該可以最惡啦~細佬我用緊部2006年出嘅M8咋~全世界都彈部M8會有coffee ring,有shutter fault,有SD card problem,有垃圾LCD,有垃圾ISO performance,有嘈到爆嘅shutter聲,炒唔起嘅跳樓二手價。。。etc。彈我部M8?我開post插爆佢,我部M8先係最正~俾人咁踩法,我第時仲邊度賣得出去?~大家知我特別長氣,打親post都成千字以上~

講真,我呢個post (KFC我有開同樣內容嘅post),真心純粹想分享下Leica Q價錢喺外國嘅最新動向,大家可以傾下Leica個策略同新M動向等。但嗰邊嘅師兄就好似講到我數部Q嘅不是又話佢唔賣得blablabla.....

講真,嗰邊咁嘅討論氣氛,燥囉,友台嘅forum,玩到無癮囉。

回復

新手上路

係人背後插一刀,非君子所為,可能都需檢討一下自己行為,事必有因才有果。
回復

論壇元老

4ktv 發表於 2015-9-24 02:28
係人背後插一刀,非君子所為,可能都需檢討一下自己行為,事必有因才有果。 ...

我從來唔會喺背後插,對於某相機或某師兄嘅comments,我無論喺友台或Mclassic都絕對係正面交鋒,公開評論~從不掩飾

又或者咁講,更多嘅評論,我亦都再無興趣喺友台留言。嗰邊個氣氛令我失望。

況且,Mclassic幾乎大部分老members,同時都係友台嘅老members;而友台亦有好多會員喺Mclassic,所以我相信消息係互通。

回復

論壇元老

講返部Leica Q 或其他Leica, 我覺得Leica個策略去吸引新手玩係成功嘅,當我新手新過新界靚菜時,我入咗部Leica V-Lux 3以為已經玩緊Leica主機之ㄧ,相片質數有所提升
但對你哋班玩開相機梗係知唔係啦,如果嗰時比人話部機我都會唔開心(以為好醒做咗近成個月資料分析全能機)

之前Leica系列T,X及其他細機,我覺得Leica試下水温,比玩開相機嘅師兄只係當玩具及後備機,新手試下Leica, 資深影友都未必一定玩Leica, 大把人玩哈仔、Pentax、大底format等等

你叫我睇返Leica T我都冇乜興趣睇,但新手好多都一部到位,奈何Leica M唔連鏡,唔鍾意每件咪蝕幾千,加埋唔止幾千㗎啦,你估Leica Q真係Leica主打機咩,Leica令原你入多幾支鏡好過,尼部機只可以話係新手機或旅行後備機,只係比大衆知一機一鏡,以及Leica 嘅相機概念,係對質數有要求同時又可以很方便的,冇人買Leica咪知大衆其實點去睇攝影興趣,你估Leica做唔到大大支鏡及AF鏡咩,但好似我尼D舊人已經有兩年以上未用過自動相機(除手機外)

到最後,新手同資深影友討論都唔知點開始好,一個數pixel, 一個講feel; 一個講sharpness, ㄧ個講色差,跟本完全唔同野
Live in the Moment
回復

VIP

响澳洲想揾街舖買平Leica 都幾難. 連想買PanaLeica都要大舖至有。

不過A$5546 x 5.5 = HK$30503, 帶出境再退税10% -> HK$30503 - HK$2773 = HK$27,730. 咁算唔算平?
回復

新手上路

0.95 發表於 2015-9-24 02:38
我從來唔會喺背後插,對於某相機或某師兄嘅comments,我無論喺友台或Mclassic都絕對係正面交鋒,公開評論 ...

老兄,你寫「我係怕我一出個Leica Q嘅減價post,啲人啲全新水貨Leica Q放HKD35000又走唔到之後詐我型啫。
你知啦,前排有人HKD38000水貨Q都賣到執到啲,如果因爲我一個減價post搞到人家啲貨無晒水位,我會過意唔去。」

對方當然用才大氣粗悔氣方式回敬你,所以有因才有果
回復

論壇元老

4ktv 發表於 2015-9-24 10:16
老兄,你寫「我係怕我一出個Leica Q嘅減價post,啲人啲全新水貨Leica Q放HKD35000又走唔到之後詐我型啫。
...

老兄,咁你真係要睇真啲,係邊個開始講嘢唔客氣;邊個開始講嘢單單打打;邊個對人唔對事先;邊個開始寸咀先啦。之後,有啲師兄更話:咩邊個先有資格去講部Q賣唔賣得;咩唔好淨係匿喺屋企做分析。

請問,我分享部Q有優惠價,對方回我呢啲,係對人定對事先?

從來,我喺forum討論嘅風格,人不犯我,我不犯人。我有心搞亂檔,一開波我就可以提:阿某某幾錢幾錢都放到,依家HKD30000咋啵。什至我可以一開波喺阿某某個selling post度搞啦。

我成個post,從來係講部機,講件事。只係有啲師兄嘅留言,明顯係開始單打我,針對我。咩叫“公認麻煩友”?咩叫“有啲人”成日數部機?我對事,有啲師兄就對人。講真呀,你quote出嚟嗰句嘢,唔係俾人對人唔對事,我都會攞出嚟講啦。有心插,一早喺人個selling post插。況且,人家之前賣幾多錢,全部係公開嘅post,加上部Leica Q算係hot potato,心水清嘅一定知架啦。

講真,有時玩Leica,平買入,賣出去執少少,唔奇架,好多人當賺玩,什至賺少少玩具錢,有乜所謂。但唔好話咩“小人之心度君子之腹”。咩得一部試水溫啫?之前放HKD38xxx嗰部又避而不談?我一開波什至有advise對方如果真系平,不妨入多幾部可以執多少少。

老實講,見有水位,入啲貨返嚟賣下執少少,好平常咋嘛~當年M9 M240大把師兄係咁,分分鐘賺到免費機自己玩,無問題架。只係見有啲師兄開始對人唔對事,我先攞出嚟講。

回復

論壇元老

不過,算啦不如,大家玩下相機上網吹下水,不如唔好再拗,對人對事都好,算啦。

前事唔想再提,各位網友做返個friends,一齊繼續玩下相機,執下平貨,秒殺下,出下相。

玩相機,要咁先爽,對嗎?
回復

論壇元老

BTW,個人認為,等得嘅,繼續等。唔等得嘅,貴少少買返嚟玩,無問題~個人嚟講,梗係越平越好

最緊要,自己鍾意自己部機~影多啲相

That's the Point : )  發表於 2015-9-24 12:36
回復

VIP

如果per order 個價錢沒GST 就平,但沒現貨Q ,又要比deposit 可能沒有得退,下年先比機你,當年m240就係咁,半年一年都沒機,好多ching住在/住過外國都知道情況。

有的,有時寫上二個價。不過網店多。連JB Hifi 賣的相機都係香港水貨,點可能叫人入到平Q,澳洲野貴咁多,睇下D m240 貴到沒人玩Leica . 我都住澳洲知道先出聲,如果唔係都唔出聲   發表於 2015-9-25 12:52
法例好似唔淮報價係Ex GST....  發表於 2015-9-25 07:40
回復

新手上路

老兄你寫「當然,已經買咗或以買賣水貨執少少嘅師兄或者會對Leica Q減價感到不是味兒,絕對明白」
都唔明老兄點解要咁樣對人單打及潤對方在先,對方當然有反應單打你 「個區區三兩仟蚊又怎會有師兄不是味兒,怕就怕賣比一D 公認驗屍官麻煩友,唔賣比佢又放上Forum比人公審,起碼我就唔敢,簡單D講,相機=玩具,買呢玩就預佐折舊預跌,唔買就一定升,M240水係賣緊HKD33500,由$5xxxx 2年間又轉款,跌45%都係正常不過,期間歐元跌了20%, 再加M240P出,舊MODEL 再跌20%,全世界電子產品都係咁 。」,但亦好和平討論m240為何跌咁多,無覺有問題的。

不過老兄的事跡有師兄blacklist你whatsapp,你就真喺在阿某某個selling post度搞事,公審他人,又係事實,唔通這些又是老臣子公審新人的專利 ? 佢沒有單打,不過可能老兄你自己對號入座有些不快就出事,
http://forum.hklfc.com/forum.php?mod=viewthread&tid=165681

但最後老兄寫 「我係怕我一出個Leica Q嘅減價post,啲人啲全新水貨Leica Q放HKD35000又走唔到之後詐我型啫。你知啦,前排有人HKD38000水貨Q都賣到執到啲,如果因爲我一個減價post搞到人家啲貨無晒水位,我會過意唔去。」
就真是有些過份,而且同場有多位師兄同時不滿你所講,未必是因此單一post內容一件事,相信老兄你先檢討一下自己過往行為雖假說是討論,但實際又是否一言堂,永遠是對的令咁多師兄對老兄你反感,相信事必有因才有果,再嘈落去,我睇老兄你未必可以落到台,停一停,想一想。

希望老兄你我都收筆,唔需要一定要自己贏永遠是對的。
回復

新手上路

hkforyou 發表於 2015-9-24 14:00
如果per order 個價錢沒GST 就平,但沒現貨Q ,又要比deposit 可能沒有得退,下年先比機你,當年m240就係咁 ...

上年 smartone 比 $500 deposit 訂iphone事件,就係搞得好大件事,騙子
回復

論壇元老

4ktv 發表於 2015-9-24 14:13
老兄你寫「當然,已經買咗或以買賣水貨執少少嘅師兄或者會對Leica Q減價感到不是味兒,絕對明白」
都唔明老 ...

理性回應你:

我只係好奇,點解我講親Leica Q個價,大家就好敏感。我明呀,有師兄可能買貴咗少少,見到我講個價唔高興,我絕對明,亦無針對去潤任何人。我當日買M240,我都輸好多,嗰種感覺我都明。但對方個勢就係好似要我收聲唔好再講Leica Q減價,好話我成日提跌價,反問點解成日要講跌價。我都知,數碼嘢跌價係人都知,我只係報下料啫。咁我作為消費者,評論下市場價錢走勢,有乜嘢唔妥?我唔係喺度踩部機令佢跌價,我亦無咁嘅影響力。

至於Summicron 50 APO單嘢,講真,我放低咗好耐。不平則嗚啫,無話咩公審。我承認大家當日語氣係重,誰是誰非,你有唔啱,我有唔著,我同賣家各有把呎,我已經無諗,放低算。

至於,喺KFC近日個post,全部懟我嘅,有幾位都係Leica Q fans或買賣家。大家可以因爲我以往對某相機直言而唔妥我。但可唔可以對事唔對人呢?

講緊部Leica Q嘅走勢,但就插我“公認麻煩友”,“有啲人”,“有無資格去comment”。講真,我俾個news大家potential買家咋。

對方無單打?只係我對號入座?
你可以話我對號入座嘅,但明眼人一睇就知講緊我啦。對方用字有無單打?心照啦。

至於,我係咪公認麻煩友?唔否認都有啲敵人嘅。不過,我自問喺KFC都有好多老友。我出錢出力去搞團購,打千字文去share心得,post相出comments談笑風生,賣玩具比市價平2成益網友嗰陣,可能Leica M同Leica Q仲未出。

老臣子?唔敢當,30幾歲宅男上下網吹水鍾意玩下相機嘅屎忽鬼啫。

麻煩友?如果買吓嘢(尤其是老鏡)有時講下價,照下玻璃,多口評價下相機鏡頭嘅就係麻煩友,咁我係公認架~~

BTW,朋友又好,敵人又好,網友又好,點都好,我上相機網係為咗吹下水,分享相機嘢,影下爛相,過下日晨。

嗌交?咪啦~大家返工夠煩惱,無謂再為啲相機嘢而不快~

回復

論壇元老

其實,如果大家都係Pre-order,大家都係無stock排隊等派貨。。。
咁喺香港以大概HKD34500左右Pre-order又係唔知等幾時,喺澳洲以大概HKD30000左右Pre-order (或者有得退埋10%GST)又係唔知等幾時,咁對有心買又唔怕等嘅師兄嚟講,喺澳洲買唔係著數啲咩?

當然,以上講嘅係願意等嘅買家,要快嘅,除非肯俾premium price或者可以即刻有機玩。

另外,我見有啲師兄都唔係喺香港訂,寧願自己喺外國訂,仲已經收到機玩緊。一來平啲,二來有時快啲有貨。

所以,今次澳洲有special offer,我真心覺得對肯等嘅師兄嚟講,係好吸引,如果真係扣埋GST  HKD28000埋單,應該開始貼近好多師兄個心水價啦。
回復

論壇元老

當然,我呢個post,除咗唔係為咗嗌交同講價錢之外,我都想大家可以分享下:

1。Leica Q出咗3個月就開始有special offer,會唔會令用家對Leica打後個新products定價無晒信心?

2。會唔會新M真係衝住Leica Q嚟走,所以Leica要喺咁短時間向部Q埋手先?
回復

新手上路

對方衹是反問點解成日要講跌價咁小事,你又話叫大家出呢討論,但反問完又被你老兄單打及潤對方,那有這樣道理 ? 現在又話無潤任何人,不如你老兄現在講,我以後我說的就是秦朝法例、其他人講的,就不是道理更簡單,一定再無人頂撞你老兄,正所謂撩人者賤,你就不要怪對方還擊,但還擊就一定發生一下比一下重手。

Summicron 50 APO單嘢,老兄你在人地post公審踩完場後,而家就話我放低咗好耐,sorry都無聲,真係講得幾輕鬆,對方一個新人因為你一個老臣子的單方面片面之詞公審行為,而導至你多位好友可能錯誤圍攻,又係另一單撩人者賤事件,對方一定又會還擊你老兄,好彩對方無係mclassis開post 插你一刀呢類xx行為,你放低咗好耐唔代表一眾師兄對人品格有微言,所以在Leica Q post上同時有多位師兄……….,返過去同對方多位師兄理論,睇下有冇誤會方為君子行為,我無氣再講,你老兄永遠是對的,別人一定是錯的,謝謝,再見 。

回復

論壇元老

4ktv 發表於 2015-9-24 16:37
對方衹是反問點解成日要講跌價咁小事,你又話叫大家出呢討論,但反問完又被你老兄單打及潤對方,那有這樣道 ...

理性啲回應你,你就喺度xyz,有咩好講?

我又唔覺得“不是味兒”嗰句係潤人喎,俾貴咗少少有啲不爽,人之常情 。

至於APO事件,Sorry ?咪玩啦。成件事係點你又清楚嗎?你一句“單方面片面之詞”就你唔清楚。seller喺whatsapp第一句點潤我你又知嗎?對方有無全面交待清楚我同佢嘅interaction係點?無囉。

咩叫XX行為?我唔識解,答你唔到。

喺Mclassic開post插我?唔使呀,直接去我dchome個post插咪得囉,反正Leica Q個post插我嘅師兄,好多都係dchome過嚟嘅。喺dchome應該可以插得興起啲添~其中兩三位都係dchome最活躍嘅Leica Q users。

況且,唔使特登嚟Mclassic搞我喎:
1。呢度唔係好興呢類討論文化。
2。好多玩Mclassic嘅member,都係玩HKLFC起,消息流通~
回復

VIP

真無聊,不如大家比三萬你賣部Q 比我地,沒GST二萬七千多成本就可以。
回復

論壇元老

hkforyou 發表於 2015-9-24 21:16
真無聊,不如大家比三萬你賣部Q 比我地,沒GST二萬七千多成本就可以。

其實,只係我喺網上見到外國訂Leica Q有少少special offer,可能可以比喺香港訂平少少,俾少少資料大家參考,大家傾吓。
dchome嗰邊啱啱都有師兄講自己喺外國訂Leica Q,final HKD29xxx埋單,前後3個星期已經有機玩緊。

講真,有乜咁無聊?

況且,你講嚟講去就係話澳洲Pre order無現貨,喂,無人話過有現貨喎~

香港訂又係無現貨,外國訂又係無現貨。
大家都係等,咁可以喺外國訂埋單又有機會平幾千,有乜咁無聊呀?

難道只有喺香港買水貨先係唯一正途?

回復