M-Classic

搜索
返回列表 發新帖
樓主: toys_madman

NEW update on the CCD sensor issue for the Leica M9/M9P/MM/ME

論壇元老

bchau 發表於 2015-7-4 15:59
我指上一代產物是沒有眨低之意思,因市場只是無發展ccd的空間,它唯有退役而已,
可能係成本高,利潤小商 ...

我只是觉得 CCD 与 CMOS 是兩种不同的科技,硬要说什么上一代就等同把蘋果与橙作比较,有逻辑上的问题。上一代与下一代这些形容词应只可用于比较同類技术,例如上一代的CMOS 与最新的CMOS 技术。

Just my two cents.
• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復

中級會員

ww129 發表於 2015-7-4 16:19
我只是觉得 CCD 与 CMOS 是兩种不同的科技,硬要说什么上一代就等同把蘋果与橙作比较,有逻辑上的问题。 ...

絕對認同
回復

VIP

ww129 發表於 2015-7-4 16:19
我只是觉得 CCD 与 CMOS 是兩种不同的科技,硬要说什么上一代就等同把蘋果与橙作比较,有逻辑上的问题。 ...

Agree! The signal transformation algorithm between CMOS & CCD are entirely different.
回復

VIP

我想多口問多句。。。M240 又有無得換番 新款 CCD 先
回復

論壇元老

直覺上,我覺得係CMOS~
如果真係換一塊改良嘅CCD,咁M9個價一定不跌反升,二手市場會再次渴求M9,我諗好多人會放棄M240,重返M9懷抱。除非Leica唔再用現有M240 or Leica Q嘅CMOS,而全線轉用新CCD,否則,Leica再出新機,啲人都會衝著CCD呢3隻字母而寧願買返二手M9。咁佢以後出嘅新機,肯定銷量仆直。

但CCD做唔到movie, Liveview...etc,除非Leica決定回歸基本,否則,新機好難用返CCD。

咁有“免死CCD" 光環嘅M9二手交投咁蓬勃,對Leica未來新機嘅發展,百害而無一利,Leica應該識得計數嘅。

不過,我估咋~
回復

論壇元老

又或者咁講,Leica現有CMOS for M240,佢要搵返依家間公司 (係咪CMOSIS咁上下?)研發一個 閹割版嘅CMOS just for M9 replacement,應該點都低成本過搵另一間公司 (M9 CCD公司Kodak都清咗盤) 開發一塊全新嘅CCD啩?

當然,我都希望Leica若然真係有新CCD,可以以後嘅新M都係用新CCD。
回復

高級會員

其實KODAK CCD SENSOR還未在市場消失, 只是公司不斷未賣盤及合併.

Kodak > Plantium Equity > True Sense > On Semiconductor

http://www.onsemi.cn/PowerSoluti ... p;searchType=others

https://en.wikipedia.org/wiki/ON_Semiconductor

只係LEICA有冇心再用 CCD Sensor.
回復

論壇元老

0.95 發表於 2015-7-6 10:31
直覺上,我覺得係CMOS~
如果真係換一塊改良嘅CCD,咁M9個價一定不跌反升,二手市場會再次渴求M9,我諗好多 ...

其實CCD係做到movie, 更有0 Lux, 你睇以前Sony camcorder 就知道

但以前既CCD,一定冇而家CMOS好,in terms of convenience and cost effective, 記錄顏色方面就唔係噤清楚
Live in the Moment
回復

論壇元老

換了
不知是否新式CCD
其實這幾年不斷有新式CCD出,佢底版,入卡位都唔同

上手感覺:夾多左兩支lens 既對焦

以前有兩支lens既focus我係一直夾唔到的,現在神奇地跟其他lens一齊夾到
是什麼原因我不知道
唔知關唔關傳聞成件件厚左事

不如借比你返去AB比較  發表於 2015-8-27 10:20
我只試過十幾張對焦,未上過電腦。WB有d唔同,用鋼咀有時偏黃  發表於 2015-8-27 10:18
Any differences in image quality?  發表於 2015-8-27 10:12
回復

論壇元老

Lips 發表於 2015-8-27 08:40
換了
不知是否新式CCD
其實這幾年不斷有新式CCD出,佢底版,入卡位都唔同

就嚟有新嘅.... 你換早咗

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

但其實⋯  發表於 2015-9-2 09:42
Oh!  發表於 2015-9-2 09:38
回復

1萬

論壇元老

我暑假前寄左兩部過德國,而家仲未有聲氣,正常兩個月唔駛已經俾到我,追問下,原來之前係準備緊新一批既CCD,呢兩個月冇白等多到啦!

Need report back after use ar!  發表於 2015-9-8 14:24
回復

1萬

論壇元老

話口未完,昨天下午剛收到德國寄番部M9番來,有冇人可以帶部佢既M9/M9P我試下做個比較?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

1萬

論壇元老

借到舊sensor既M9啦,下星期做A/B比較!

留名,幸好我仲有部 M9P  發表於 2015-9-21 16:54
cannot wait !  發表於 2015-9-11 11:34
回復

中級會員

WOW, maybe you're the first A/B test in HK !!!
回復

VIP

I was very pissed at Schmidt, I have a cracked sensor and took the camera in for repair LAST November. They told me i have 2 options, pay $1xxx and ship the camera to Germany or wait for Germany to ship the new sensor to HK. I opt for 2nd and told I will need to wait 5-6 months.  I called Schmidt yesterday and told me only now that I have to ship the camera to Germany instead.  Why did they not call me earlier, wasted 5-6 months for nothing and my camera was a Hong goods too....sigh...
回復