M-Classic

搜索
查看: 6821|回復: 10

全新富豪XC90 2015

Goro's

http://www.volvocars.com/hk/cars/new-models/all-new-xc90

記得細個坐老豆車, 逢親遇到一D車橫衝直撞, 老豆跟手果句一定係: 第時揸架Volvo撞X死你!!! (純粹敍述歷史事實, 絕非教唆他人犯法!)

富豪一直以黎以鋼水堅硬稱霸車壇!!!
可惜過往外型笨拙, 幾乎毫無二手價可言, 未能引起大熱!!!
直至十年前XC90出現, 紮實外型, 實用空間, 再加上性能表現不俗, 終於殺出一條血路!!!
我就曾經見過有鄰居揸過同一代前期同後期兩架XC90!!! 可見係有一批忠實FANS!!!

黎到新一代, 配備320匹馬力2公升雙Turbo T6引擎, 8前速自動波箱, T字型LED頭燈, 更備有tablet touch screen, 睇過真車0既朋友, 無一不對車箱內籠豪華感讚不絕口!!!
新車有Momentum和Inscription兩種不同包裝, 售價由$768,800起!!!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

論壇元老

我第一次開大胆車喺屬於我老闆的740 Turbo Estate(我都唔喺教唆他人犯法㗎!)我一向都予人奇奇怪怪感覺,當年覺得Volvo好型,尤其喺跑澳門格欄披治,一個四方盒竟然同流線型的BMW一樣快,就好似無線藝人細龜突然李小龍上身一樣。講返呢部XC-90,價錢都唔平,而且想到2000cc,直接對手會想到Land Rover Evoque,當然XC-90內籠空間大過Evoque,但外形比較四平八穩,Evoque很sporty,是胡楓vs謝賢,突然間令我想起另一個很喜歡的牌子Saab,不知到何年何月才重生!

used to have GL740, kin strong body...BM + Honda etc all crushed when got too closed...!!!  發表於 2015-6-21 20:14
喺呀,重有TVR,都喺同一命運摺晒!  發表於 2015-6-20 02:19
你鍾認d牌子都幾偏喎!  發表於 2015-6-19 18:54
Life is about courage and going into the unknown
回復

Goro's

Saab嘅開篷車喺九十年代都曾經風摩一時!印象中重贊助過唔知邊個天王天后嘅演唱會,又送車又盛咁架!可惜之後無以為繼!
回復

1萬

論壇元老

整體好左好多!!! 但尾燈唔係咁LIKE!!!
回復

VIP

但就大陸母公司

唔緊要,聽講完全冇干預公司方向,只是分享技術  發表於 2015-6-21 16:20
回復

6萬

管理員

老實講,由幾年前V30起我已經覺得Volvo好型,到今時今日,我覺得揸Volvo分分鐘型過揸架一街都係既A, C, E class!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

6萬

管理員

不過Volvo既二手價真係嚇死人,之前換車有諗過上代XC七座,當年年中打去問代理,竟然仲有上年嘅車埋緊,價錢八折。
回復