M-Classic

搜索
查看: 6193|回復: 28

其實,仲有無人玩 Leica M film 架?

論壇元老

大概7年前,初次接觸 Leica 相機,以前一直玩開Nikon DSLR,後來試下玩 FM2,愛上菲林。

第一部買入嘅Leica相機,係Leica M6,加支 Elmar 5cm/ f2.8。

當時點解無買M8?無錢囉。。。M9推出後,炒到 HKD6xxxx,得個睇字,感覺係遙不可及。
後來,M8 M9紛紛跌價,近呢幾年,總算有少少能力買到M8 M8.2 M9 M240 M-P 同埋所有 X 系列嚟玩。

用過晒Leica digital M,一個感覺:普通料咋喎,仲要成日壞。。。
所以,依家還原基本步,玩Leica M2,近日更愛上 Leica III嘅classic feel。
始終覺得,玩Leica,都係玩film先有feel。加上,玩Leica Film M,平好多!!!

近日,Leica出咗好多對Leica嚟講,算係創新嘅數碼機,M240,M246,Leica T...
好似最hit嘅Leica Q咁,大家紛紛討論,讚好,批評...好多本地comments,值頭當部Q係神器一樣咁讚好,風頭一時無兩!

以前初玩Leica,人人都話:Leica digital?Crap !!! 不知所謂。玩Leica,梗係影菲林。

不過依家,感覺唔同晒嚕。

Leica film M機,我相信好多人擁有。但仲有幾多人真係拎部Leica film M出街影?或許真系好少嚕。

依家喺街,見到嘅只有M240+11663。

我?今日只係帶咗部 Leica IIIa + Elmar 5cm/ f3.5。

你平時放喺袋嘅,又係咩機?

以上純粹吹下水,感觸下而已。
回復

論壇元老

我与0.95 师兄的经历有点相反!

我第一部拥有的 Leica 是M8,後来慢慢再买下 M2, M4, M6, M9, MM ..........

一路以来,对胶卷拍摄情有独中,但之前几年因为在京城工作,很难找到方便理想的冲掃店,自己又没时间玩黑房,所以专注用数码 Leica 来拍摄。自从去年底回港生活後,基本上都已经重投胶卷的世界,现在出外走走时,都尽量把我所谓的 "Classic Combo" 放于袋中,碰到良晨美境便把它拍下来。至于M8, M9 及 MM大多数时间都在防潮柜内闲着。

对了,我的 Classic Combo 是甚么?

IIIg + Elmar 50/3.5 是也   
• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復

論壇元老

我第一次接觸Leica, 係比我舊老細毒嘅,佢公司有個防潮箱,又放Leica又放哈仔,不過佢嗰部係M8,所以我第一次接觸Leica都係電子機,因為工作關係成日要影相(其實係要記錄出靚仔報告),所以之後直接自己買機算,但因為唔係Leica, 我亦都唔㑹拿部M機出去地盤啦,而且我又開始去了解攝影,所以我就睇下歷史,睇下有甚麼機可以比我放假玩嘅,噤就買咗我第一部M6ttl

近期我部M6ttl只係打浄兩張,因為我工作關係所以已經電子機成日跟身,而且嗰同菲林已經停產,我又唔想影垃圾所以冇跟身,希望黎緊放假影埋佢

兩三個月前我更入咗部M2,當我影埋嗰兩張我想入新菲林落部M2玩下

菲林唔係質素而令我喜歡,而係佢哋嘅“性格“,電子野已經去咗另一個層面,對我黎講冇原因放棄玩菲林,除非真係冇晒菲林啦
Live in the Moment
回復

中級會員

我就成日見用M film嘅師兄時,我雙眼會發曬光,哈哈,小弟跟身都係老餅IIIf同elmar3.5cm白鏡,慢慢享受那老餅的樂趣
回復

中級會員

I only shoot film.  For 135, I use M6.  The set up has been with me for 20 or so years.  I still have no intention to go digital.  In fact, I plan to stock up more Leica film cameras
回復

VIP

basically I only shoot film with my leica m3, either w/ nikon olympic 50/1.4, pre-war jena 5cm/1.5 or simlar 5cm/1.5. love the simplicity of the camera design & mechanism, reliable and intuitive
回復

中級會員

講起 Leica Film, 我第一部既係 Leica Mini 2, 由最平開始, 影下影下, 開始需要好一D 既質素同光圈,
就轉左 CM. 用黎 street work 都唔錯, 不過到底都係想用 RF, 之前一直都係用開單鏡無錢玩 Leica,
但試過 M6 後真係迷上左果種立體感, 就決心儲錢去買左部 M6 Classic + High Leg 50 f2.
影影下, 都係覺得限制於相片產量問題, 一筒 36 張都係得 10 張自己鍾意, 唔可以做太多 test,
終於決定暫時放棄 film 去試用 M8, 因為依家個價可以玩到高質素既 M8 真係抵. 而因為 X1.3 既關係亦轉左支 7 妹.
直至 M8 到 ME, 又再忍唔住玩 M4, 無紅點感覺更好, 到玩 CMOS 既 M-P,
發現其實成日聽到話 CCD 好過 CMOS 既說法都唔係絕對.
我個人覺得 DIGITAL 既好處就係可以係後制方面改善到好多不足之處, 什至可以 tune 到 film style.
sharpness, 色調等等, 依家轉返用 50 比較適合自己影細節生活.
暫時決定唔想再轉黎轉去, 希望俾自己 10 年時間去用好手頭上既 M-P.
去唔同既國家地方, 體會更多, 又或者可以講, 部機已經夠我人生去用.
回復

VIP

leica film 最早幾年前由MP開始用,後來因為忙又停了一段時間,近期重玩菲林突然覺得135 菲林太細,轉玩120 slide,沖完搾住幅底片慢慢欣賞先滿足到自己,rolleiflex亦提供到好好的拍攝樂趣,無打算返leica了
回復

VIP

基本主力系leica film, 1年數碼都用唔過3次.
日日跟身組合系m2 + elmar 35 coated. 夠晒classic同夠pocket size.
回復

VIP

holmes 發表於 2015-6-18 14:17
leica film 最早幾年前由MP開始用,後來因為忙又停了一段時間,近期重玩菲林突然覺得135 菲林太細,轉玩120 ...

I have the same feeling as you, ching! Recently I acquired a nice pre-war super ikonta 532/16 and was stunned by the tonality of 120 bw film, maybe one day I will ditch m3 and only shoot 120 haha
回復

論壇元老

LanLan 發表於 2015-6-18 17:05
I have the same feeling as you, ching! Recently I acquired a nice pre-war super ikonta 532/16 and  ...

大幅及中幅胶卷的震撼,真不可同日而语。若论方便程度,连中幅蛇复机算在內,还是Leica RF 优胜。
回復

1萬

論壇元老

睇各師兄表达对film M的坚持,实感汗颜。

回想七八年前重拾攝影,入架D-Lux試下,竟然真係有癮影落去。
跟住老婆話玩相机好过玩...(略二字),送左部M8同Summarit 35/2.5贺我生日。
之後發觉,M8啲相轉黑白啱自己睇多啲喎,心諗不如直接影黑白菲林。
與此同時,又誤入家鄉鷄毒网,见三四千蚊有部M3,梗係好過用番收埋床下底廿幾年嗰部Canon AE-1。
從此M8打入冷宮,II/IIIf至M2/3/4/6/P樂此不疲,兼手痕入埋Rollei, Zeiss, Fujifilm等120及127。好彩冇掂4x5。
那時平均一個月影四五筒。

眾机中最爱M3,配TriX和Rollei 80S最多,衣家仲有百幾筒菲林响freezer。
直至...

M Monochrom之出现。冇了,这两年只有把玩和keep fit防潮箱内的新舊film機外,點入菲林都可能唔記得了。

我誤入黑白数码岐途,难以自拔,不知何年何月番转頭。眾菲林派師兄若想入M9M或M246,祈望三思。

回復

論壇元老

bubu 發表於 2015-6-18 23:05

回想七八年前重拾攝影,入架D-Lux試下,竟然真係有癮影落去。

估唔到bubu ching原來已經放低咗菲林。

還記得當年我哋初次會面,就係我喺“故鄉”搞咗一次團購Fuji業務紀錄菲林而認識。

菲林,讓我認識到bubu呢位謙謙君子~
回復

1萬

論壇元老

0.95 發表於 2015-6-19 01:30
估唔到bubu ching原來已經放低咗菲林。

還記得當年我哋初次會面,就係我喺“故鄉”搞咗一次團購Fuji業務 ...

那次,我真的很欣赏你那份"為人民服务"的精神。
發起团购,先墊錢不用説了,
还要一個人整天站在地铁站内等各師兄來取菲林。

那十筒业务用菲林,讓我体会徠卡人可以如此熱情。

回復

論壇元老

bubu 發表於 2015-6-18 23:05

bubu 兄,
我待在京城期间何尝不是把 Film M 放在柜底闲着,数码M(特别是MM)不离身!
我相信只要你有天真正回归香港,找回嘅便捷又可靠的冲掃店,你便会自自然然地拾起你喜爱的Film M 机,重新投入胶卷摄影的世界!

在我而言,用胶卷拍摄的乐趣不限在于结果,更重要、更吸引的在于整个过程。正如我以前说过,从打开镜头盖那一刻开始,整个感觉与数码拍摄已经有很大分别,更可挑战自己如何利用手头上有限的资源(剩余胶卷还可拍多少张),做得最滿意。把胶卷拍完,送冲掃期间的那份等待与期盼,更是胶卷摄影的精华。每次取回冲掃好胶卷後看到成果时的喜悦、失望、疑惑等等感觉,都给我千万个理由用胶卷拍下去 ……
话多说了,希望bubu 兄及更多的师兄能重拾及享受胶卷拍摄的乐趣!

Marilyn Monroe有齣戲及主题曲...Return of No Return...唉...  發表於 2015-6-19 13:06
回復

高級會員

重日日影梗自捲菲林自已沖,至愛係IIIg。
回復

高級會員

我最鐘意用部M6影slides~~曬完, 再用個Loupe去慢慢睇~~不過唔會日日帶部菲林機出街, 一般只係係值得記念既情況下先影。平時用iphone影吓算...

回復

中級會員

有呀,我所有相機係100% Film機,除iphone外,我冇數碼相機。

仲有用Leica MP㗎!
回復

1萬

論壇元老

FILM SHOOTER 報到!!!!!!!!!!!!!
回復

中級會員

真係有師兄 full film ga  
回復