M-Classic

搜索
查看: 3617|回復: 17

我真心幾鍾意新Stepwagon

Goro's

本田新Stepwgn 破革雙模式尾門

http://www.caranddriver.com.hk/n ... aNewStepwgnPreview#

其實我算係Odyssey忠實粉絲, 由第1代(RA1)抯到第4代(RB1), 之後為左要車屋企老人家, 抯過兩代Stepwagon,
到呢一代Odyssey改做熨門, 乘坐感同駕駛感都提升左, 又回歸Odyssey(RC1),
雖然我內心係比較低車身, 五門wagon款跑味濃少少0既Odyssey...

之前睇報導知道新Stepwagon會出雙向尾門, 已經好期待, 直至上個月尾0係車展見到真身, 真心喜歡左!!
新車採用1.5公升VTEC TURBO偈, 牌費同油費平係一大賣點, 同我一齊睇0既朋友已經蠢蠢欲動!!!
我地主要集中睇頂級Spada版, 同普通版唔同0既, 當然Tire鈴包圍靚仔好多, 而且有十氣袋!!
唯一我個人唔喜歡0既係冇皮籠, 只有絲絨!!! 當然都有朋友喜歡跟返日本版用絲絨, 但問題係我手摸落去, 感覺好"鞋"!
而雙向尾門設計, 我覺得係幾方便, 香港人習慣泊位用尾入, 以往如果想開尾門, 架車就要隊到好出,
而家有隻雪櫃門, 就可以解決呢個問題...
另外, 第三排座椅, 左右可以獨立收埋, 我0既用法會係留一個位俾姐姐, 一邊可以擺野...

如果你多數係乘客, 想要架似樣少少0既老細車, 但偶爾會自己抯又唔想太大架...Odyssey!!!
如果你多數係私機, 成日要車一家大細出去玩, 又要放單車, 又要買餸...Stepwagon!!!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

1萬

論壇元老

7人車論外型RC1現行Odyssey冇得輸
回復

論壇元老

我比較鐘意Odyssey,外形真喺殺食,Stepwagon都靚,但喺盒仔車身好難有sporty味。講求實用性嘅設計,日本人真喺無出其右,總喺非常細緻又骨子,唔知道Apple設計嘅車又會喺點?

熱切期待  發表於 2015-6-4 09:31
聽說今年底會發報Apple Car  發表於 2015-6-4 03:55
會可以連接apple watch...  發表於 2015-6-3 18:21
Life is about courage and going into the unknown
回復

Goro's

Chinese-Tee 發表於 2015-6-3 17:03
我比較鐘意Odyssey,外形真喺殺食,Stepwagon都靚,但喺盒仔車身好難有sporty味。講求實用性嘅設計,日本人 ...

七人車係日本0既天下, Odyssey, Stepwagon, Noah, Alphard, Elegrand, Serena...
歐洲七人車, Benz Vito根本係監硬由一架貨van改出黎...

日本SUV都唔錯架!!! Prado, Pajero, Land Cruiser...  發表於 2015-6-5 23:43
我部日本7人車比較冷門, 日產 Lafesta, 都OK呀  發表於 2015-6-5 22:34
我都覺 7人日本win 好多  發表於 2015-6-5 22:18
十分認同,日本七人車稱霸,歐洲SUV出色!  發表於 2015-6-4 03:57
回復

VIP

Stepwagon 性價高

不過小弟評語系所有七人車brake都要再出廠畤原廠升呢, 安全第一嗎.
回復

VIP

toys 兄,Spada 頂級版賣緊幾錢?冇得 upgrade 皮籠?

MIG
Thx 14 hing!  發表於 2015-6-8 15:16
34好似  發表於 2015-6-8 10:54
回復

Goro's

MIG 發表於 2015-6-7 19:16
toys 兄,Spada 頂級版賣緊幾錢?冇得 upgrade 皮籠?

冇記錯係三十四萬幾, 有七座有八座, 八座比較好賣, 行冇得升級皮籠, 要自己出街改...

MIG
Thx toys hing  發表於 2015-6-8 15:16
回復

中級會員

小弟揸了8年stepwagon, 18萬公里,也從未大修過,非常㩒!
回復