M-Classic

搜索
樓主: MoreMoreCha

邂逅Goro's

Goro's

lazytuba 發表於 2015-7-19 15:50
都啱,但有D 太有吾朗影子嘅真係可免則免。LARRY SMITH 係值得入手。

LS巧窩心的!小弟成半年冇幫襯佢,一send過email過去訂嘢!佢第一句係long time no see...
回復

Goro's

十四毛 發表於 2015-7-19 02:50
師兄之談令我呢個後輩都受用不少!而且感受著你當日入手每件單品的心情。
「就好像如日中天的吉原, 還心有 ...

我非常理解師兄的心情, 好多時候一種興趣要開始非常容易, 一鼓作氣就可以了, 但要堅持才是難度所在..

我相信師兄所謂放下Goros 只是暫停入手, 去感受其他品牌..

堅持的動力是來之不易的, 身邊有親人, 朋友, 網友一起收集/欣賞我覺得是很重要的, 大家的分享都是其他人的動力.

師兄說到過去兩年太沉迷Goros, 令我想帶出另一種心態上的分享.

在收集銀器的路上, 有幾種情況我覺得很容易令人迷失的, 這不一定是我們自身的問題, 只是大家都是人, 有一定的慾望同感覺.

第一樣我會分享的是放慢腳步.

以我自己來說, 如果我不是第一次入手時不認識Goros, 或者我不會忍到十年再入手第二件單品, 又正因為這個巧合, 令我很清楚考慮自己需要什麼, 沒有入手不必要的東西.

網絡上, 不難看見接觸Goros 不久的朋友在短短時間內就玩到全金/金鷹這類訂製品, 很明顯地, 有金錢是可以走很多捷徑的(買取店), 但我不太肯定他們是否清楚自己需要什麼.

不要誤會這裡沒有任何批判的意思, 只是我看到很多同好, 入手了, 很短時間內又賣出, 換其他單品/品牌, 這是我覺得心痛的.

當然, 有很多東西真正擁有跟看圖片不一樣是可以理解的, 由其是Goros很多時候可能第一次買時才第一次見到真身, 買的模式也不容你考慮太長時間, 這些因素都是可以理解..

激情是需要有的, 但正如人的感情一樣, 放慢腳步, 細水長流才會走得更遠.

師兄的迷失大概是過往兩年太激情了, 試試回想一下當初喜歡Goros的心情, 在心態上再重新上路吧!

第二樣我想分享的是量的問題

這跟我們的慾望有很大關係..

我自己銀器收藏量不多, 也不敢多, 因為我明白頸只有一條, 手只有一對, 比較上年紀的玩家都是走簡約風為主的, 上街最多一鏈, 一手鐲, 一戒子, 最盡了..

( 這是我個人欣賞藤原近年的Goro簡約配搭多於木村配搭的原因 )

即使Goros我只有兩個組合, 有時也會覺得只能戴一組合, 有另一組加上其他品牌不能戴, 有點不舒服的感覺..

我們擁有的量越多, 會越容易產生這種不知道是罪疚感還是"我真的需要那麼多嗎?" 的迷失感覺.

當然, 千萬不要誤會多是不好, 只要是自己真心喜歡的多多也沒有問題..

只是希望大家堅守這些擁有..

這點要佩服某些日本收藏家, 我在INSTAGRAM上關注幾年, 看到他們真的瘋狂把金錢用在Goros上, 但幾年下來, 分享的相片二,三十年珍藏有增無減, 代表他們只收集, 不出售, 而且視為終生珍寶, 這份堅持其實是很難得的操守.

以我所見師兄的分享, 起碼有五十件以上的單品吧?

或者也有這樣的迷失, 轉移一下, 暫別, 再回來, 必然是一件好事..

P.S : 師兄也有太太一起戴一起分享, 也很值得開心
.

哈哈,如果以件數計,我可能有過百件,細毛都應該有五六十條,不過大多未開封,我用很少....設計好才動手組合。  發表於 2015-7-20 20:35
只收不賣的 goro's玩家, 不只日本有,港台亦唔少,同意你話堅持的路不易,但一來中意,而且每件由排隊到入手都有背後一個難以捨棄的故事。  發表於 2015-7-20 15:25
回復

Goro's

yuendenden 發表於 2015-7-19 23:44
LS巧窩心的!小弟成半年冇幫襯佢,一send過email過去訂嘢!佢第一句係long time no see... ...

同感, 之前訂單有點不愉快經驗, 但之後他們居然寫信給我鄭重道歉.

而且知道我要訂製一個十字架, 他們居然在我未付款的情況下, 就做好了我要求的訂製.

而且發了一張Larry拿著製品的相片給我看.

須知道如果我不要, 這件單品是賣不出需要重新溶為原料, 損耗很大的.

這種跟客人的互種是很應該被專重的.

回想起可能那位師兄有可能裝了陌生電話不接聽之類的程式.. 是我自己當時失了件, 太焦急..  發表於 2015-7-20 01:22
由於那位師兄打給我響了一下就收線, 我打回去數次都CUT線, 令我誤會了那位師兄不想歸還.. 而產生了一些不愉快的電郵對話, 但最終都拿回了  發表於 2015-7-20 01:21
其實只是把我的東西寄了給香港另一位客人, 事後我已聯絡他們, 請他們把我電話給那位師兄, 我自行取回份件  發表於 2015-7-20 01:19
分享下成件事係點???  發表於 2015-7-20 01:11
回復

VIP

FrancisJr 發表於 2015-7-19 00:06
大家好~ 小弟是新人, 加入論壇一段小時間, 感受到大家的熱誠和對高橋老先生作品的欣賞, 所以也想分享一下小 ...

感謝分享, 確實地感受到你對goros 細水長流既情感
回復

論壇元老

細閱你對收藏銀器嘅睇法,亦非常認同,希望以後能多多分享

大大 你都要  發表於 2015-7-20 17:17
回復

1萬

論壇元老

多謝前輩分享    原來以前真係會了你整金爪

我想是因為言語關係吧! 其實網上流傳基本上不是日本人不可能買鷹我是有所保留, 應該都是看溝通吧  發表於 2015-7-21 18:07
回復

6萬

管理員

FrancisJr 發表於 2015-7-20 00:50
我非常理解師兄的心情, 好多時候一種興趣要開始非常容易, 一鼓作氣就可以了, 但要堅持才是難度所在..

我 ...

其實我沒迷失或放棄Goros,不過過去兩年多著實太激情,算來有上本店不下於四五十次吧?眼看每日排隊人數益發增多,還記得第一次十點排隊四時上到本店,現在動輒十個小時才上到去。時間成本越來越重,自己家庭亦有新成員加入,需要投放更多時間,所以亦係好機會緩一緩,反正手上有既已經多於起初訂下既目標。人生有太多野要兼顧,玩具亦太多。
反而因為Goros,認識到一班同好,其中唔少成為左好朋友,日常分享下生活既其他點滴,呢樣我覺得係最開心既。

而且百多件的單品, 出來的組合可以說千變萬化 :)  發表於 2015-7-21 18:09
師兄說到重點了, 人生有太多東西, 家人朋友同好~ 很有同感!  發表於 2015-7-21 18:09
回復

中級會員

Goros 好玩之處係每個人遇到的東西都會有不同。自己配襯 搭出自己的風格 。慢慢一步一步靠自己的努力去排感覺多好! 珍惜度一定好比只用金錢解決的高出一百倍 有些人走不同的路就像小時候打機一樣。有人會用金手指 玩左一陣就可以去到100LV. 小弟好享受慢慢變強的感覺。因為真心喜歡Goros 一定要靠自己進步同堅持的感覺。大約 十年前 小弟只有十五十六歳 已在一位goros老手日本人的blog底下不斷追看。深深迷上。人長大了2年前終於有能力開始玩goros 十分高興

能明白過程比結果重要是福氣 :)  發表於 2015-7-21 18:13
回復

中級會員

十四毛 發表於 2015-7-20 21:07
其實我沒迷失或放棄Goros,不過過去兩年多著實太激情,算來有上本店不下於四五十次吧?眼看每日排隊人數益 ...

我相信仔女長大多一點你就會復出。其實你都唔係迷失同放棄 係唔會好似之前咁狂去je   我都有小朋友 我feel到你諗咩。
回復

Goro's

大師兄前輩所言甚是!亦非常認同!小弟玩Goro's都超過十年,當然期間有放底過但都甚小放售!因為我真心唔捨得!我甚至同我老婆講如果我百年歸老畤記得幫我戴番抽先入土為安!想起當年真係兩三小時便可上到本店,比起依家動不動過百組抽籤簡直天淵之別!這樣就是最令人想放棄嘅原因!

珍惜 欣賞也是開心事, 有時不戴也拿出來看看都很滿足  發表於 2015-7-21 18:12
回復

中級會員

kl8723 發表於 2015-7-21 08:28
大師兄前輩所言甚是!亦非常認同!小弟玩Goro's都超過十年,當然期間有放底過但都甚小放售!因為我真心唔捨 ...

真係真心喜歡goros 點會賣 ^^
回復

論壇元老

呢排比較忙, 想打篇長少少O既回覆都冇乜時間... 又唔想hea覆~~

突然見自己個post被推番上O黎, 仲有老前輩分享經歷, 真係非常高興~
因為小弟開post O既原意就係想知道更多同好遇上goro's O既經歷~

首先要多謝ching咁認真詳細O既分享~~ 其實我覺得ching非常幸運, 無啦啦行過接觸到, 老婆又肯陪你排咁耐隊 (雖然當年人龍相對比依家短好多), 仲要第一次入手就係十字架????
ching講得好O岩, 有時真係要放慢腳步, 慢慢玩慢慢砌先係樂趣, 亦都可以俾自己多D時間去諗究竟自己需要O既係乜...
其實有睇都應該知, 小弟年頭排過一次, 連排四日... 點知番到O黎發現好多O野都好似用唔著, 冇乜需要咁, 結果平讓出去...
但過左一段時間, 又開始後悔自己點解要放走咁多O野...
可幸O既係, 我O係交收期間都識到幾個同好, 到依家都會成日傾下計, 仲會出O黎食下飯玩下咁~~~ (其實全部都係呢度O既ching O黎, 活躍O既深潛O既都有)
亦都令我O係同佢地更多交流O既情況下, 更加清楚自己想要O既係乜O野, 需要O既係乜O野...
我唔敢講下次排完一定唔會再放O野出O黎, 但汲取左今次令我後悔O既教訓, 我相信我O係goro's O既路上會有D體會同成長~~

至於講其他brand, 我都講過好多次我唔係goro's die hard! 我中意goro's, 但我唔單單剩係中意goro's~ 我中意O既係銀器!!!
基本上自己認識O既銀器品牌, 每一個我都最少睇中一樣單品, 當然好多時唔剩止係睇中一兩樣~~
不過世界咁大靚O野咁多, 要每樣都掂下談何容易? 而且好多時風格各異, 要襯得好睇唔係咁簡單...
O係能力有限O既情況下, 條路點樣行落去? 呢個都係我最近成日諗O既問題...
不過有一樣O野係肯定O既, 就係頸方面我唔會再考慮goro's以外O既品牌
回復

Goro's

要連moremore's這post同兩年記念post一齊睇!個feel仲出!push!

Denden最有你心,而且好細心  發表於 2016-5-29 02:50
我等你!記住....you are not alone...  發表於 2016-5-29 02:12
Wa~ 你咁推番上o黎,我好難為情㗎.... 仲有第三輯,到時候你同我由頭再睇一次!  發表於 2016-5-29 02:10
回復

註冊會員

有另一半支持同一齊帶先最開心
回復

Goro's

moremorecha0既成魔之路係非常值得參考!!

我突然諗起佛地魔  發表於 2016-6-25 15:08
wakakaka!!!  發表於 2016-5-30 12:41
佢仲未進化完架  發表於 2016-5-30 12:38
回復