M-Classic

搜索
樓主: MoreMoreCha

邂逅Goro's

VIP

MoreMoreCha 發表於 2015-2-12 17:25
SCW0405 ching 開左個新手本店遊歷POST, 其實佢口中O既朋友正正就係我~ 詳細排隊過程同入手O既O野可以睇番c ...

打算訓m記
frd底, 我仲特登搵埋原宿附近有無澡堂格幾日沖一次涼, 不過呢樣野夏天先得, 冬天咁搞好易病.

而且自從抽籤後都打消左呢個念頭

我都同好多想接觸goros既朋友講, 做功課後去排1,2次先再發問啦

夏天唔沖涼我反而唔得,冬天就可以頂幾日o既〜〜〜〜  發表於 2015-2-14 01:05
回復

高級會員

見各位ching講到咁有癮,容小弟都分享下
小弟年資極淺,淺到一粒銀都冇

認識Goro's約一年左右
話說係識左個玩銀器嘅朋友
不過佢就玩FA
當時完全理解唔到點解會有人會比咁多錢買條毛

點知就係一個好奇
睇睇下FA就睇到goro
見到goro san 打扮,銷售傳統,理念都流晒口水
不知不覺就迷左落去
然後就不斷去搵資料,好似而定成日上mc追post
到而家希望係暑假買到樣中古goro's item

補充多句
當期時個fd叫我唔好睇,因為一定會奶硬野
我當時仲笑佢話邊有可能

學生哥咋我仲係,仲要係英國讀緊 haha  發表於 2015-2-13 19:52
暑假???學生???既然放假就去本店排轉啦....中古野好多流四  發表於 2015-2-13 11:54
廣告都有賣: 企硬, take野衰硬!  發表於 2015-2-13 06:42
Welcome to the hell of Goros!  發表於 2015-2-13 01:43
回復

論壇元老

IamKelvin 發表於 2015-2-13 01:15
見各位ching講到咁有癮,容小弟都分享下
小弟年資極淺,淺到一粒銀都冇

我都係睇左一年左右,年資都好淺,不過就毒到入骨

與其中古品,我寧願炒價入全新品了.....
不過有機會去o既去排一次啦,保証你上癮
回復

高級會員

MoreMoreCha 發表於 2015-2-14 01:10
我都係睇左一年左右,年資都好淺,不過就毒到入骨

與其中古品,我寧願炒價入全新品了.....

朋友都話應該入全新
要自己將銀帶到變黑先係真男人

不同要係香港搵到全新又好難
回復

論壇元老

IamKelvin 發表於 2015-2-16 02:06
朋友都話應該入全新
要自己將銀帶到變黑先係真男人

其實有心都唔係難O既, 睇你想要乜O野啦~

我自己買錶就唔介意買二手, 不過銀器就一定要全新~
自己砌自己養好正!
回復

高級會員

MoreMoreCha 發表於 2015-2-16 16:34
其實有心都唔係難O既, 睇你想要乜O野啦~

我自己買錶就唔介意買二手, 不過銀器就一定要全新~

都岩嘅!始終goro唔係普通銀器

唯有學ching 捱下炒價買全新
回復

Goro's

樓主師兄分享下自己的set吧!
回復

新手上路

十字架 is rare
回復

Goro's

大家好~ 小弟是新人, 加入論壇一段小時間, 感受到大家的熱誠和對高橋老先生作品的欣賞, 所以也想分享一下小小的收藏和故事.

1995年6月的某一天, 小弟跟老婆, 當時的女朋友一起東京遊, 是第一次遊東京, 在表參道上的人龍充滿著神秘..

老婆用日語跟陌生人說了一陣, 轉向我 : " 是賣銀飾的鋪頭" ( 眼神示意了一下 ) , 我留意到每個排隊的人都戴了好像差不多款, 又有點不同的銀器..

" 我們排一下, 看看有沒有漂亮的東西 " 她知道我喜歡這一類東西.

第一次上本店, 老婆跟店員的溝通是開心的, 後來她有跟我說過跟店員說過什麼, 當時我沒上心. 後來多年後知道Goros是什麼東西時, 再追問她關於那次交流, 她已經不記得了.

那次我是完完全全沒有留心看過銀器... 因為相比之下皮具更吸引眼球.. 可能是未認識的原因吧!!

就是這樣, 那年就買入了第一件Goro's , 而且是老婆選的, 一戴就十多年了, 沖涼睡覺也戴著, 老實說當年是沒有什麼特別虛榮感的, 只是覺得日本貨就是好貨..

直到後來偶然一次機會在一本日本雜誌上看到Goros紹介, 才知道當年的入手是可遇不可求.

不過那時候仍然沒有太多人戴, 更不用說網上討論區這些豐富資訊, 當時也未有人開始炒賣..

往後的日子, 老婆因公干關係自己到訪過本店數次, 分別入手了一隻藍石花戒及上銀銀繩藍珠+皮繩.

又過了一段時間, 大概在T5賣Goros 前幾年, 我再有機會跟老婆來到本店排隊. 又是6月的同一天, 那天是我們的一個特別日子.

這次我大概掌握了款式, 於是選擇了銀爪點金毛, 老婆因為跟我配襯的關係, 於是選擇了一樣的款式..

幸運的事情發生了 ( 其實是後來才覺得幸運 ) , 因為全程都是老婆日語溝通.. 我一心只是東張西望找銀珠鏈..

後來老婆說店員問她既然是情侶款要不要訂製一條金的.. 她當時一口答應了.. ( 女人在特別日子就是感性 )

就這樣, 那年又入手了金爪點金跟銀爪點金.. 本來金爪她是打算給我戴的, 她說男人戴金有氣派..

但當時我是真心覺得金爪有點太過, 而且銀爪是我自己選擇, 所以最後還是我要銀爪, 她要金爪..

由於那次不給買銀珠鏈, 只有皮繩, 加上我習慣了一直戴十字架有感情, 銀爪就一直放在電子防潮箱多年, 未有配戴.

差不多又過了十多年, 今年加入了論壇, 學習了很多資訊, 看到了大家的收藏感覺有很多同好, 於是決心買一條銀鏈配戴銀爪..

其間在論壇交換區PM了一些想放售銀鏈的師兄, 不過最終都沒有成功..

就在上個月, 六月那一天, 跟老婆再次舊地重遊, 這次終於入手了上金金繩藍珠+ 細丸, 但現在的排隊方式太恐怖, 老婆體力有點吃不消, 雖然大部份時間都是我自己在排, 她自己行街..

最後可能因為她太累了, 溝通上出了問題, 細丸買了太丸.. 變成2個組合都是太丸.. 都怪自己每次上去都腦袋一片空白..

現在我們對這個組合都非常滿意, 我的是上金金繩藍珠 + 銀爪點金 + 太丸 ; 她的是上銀銀繩藍珠 + 金爪點金 + 紅珠鏈 ; 感覺這個組合金銀分配比例都非常恰到好處..

現在要暫別一下跟了我二十個年頭的十字架, 操一下羽毛組合.

現在跟老婆出街都是指定情侶配搭, 但其實我心中還是最愛, 太習慣那個十架的形狀跟重量..

有機會再跟大家分享合照及其他品牌銀器, 謝謝觀看!

P.S : 新舊兩組的金繩和藍珠的顏色都有很大差異, 新舊輪的點金又大有不同, 兩條太丸的色澤, 甚至形態細看之下也是有分別, 非常享受這種年月痕跡

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

多謝分享  發表於 2015-7-20 13:52
多謝欣賞  發表於 2015-7-19 23:27
Very very good share. Arigato!  發表於 2015-7-19 21:24
回復

論壇元老

這樣説,你是前輩了

我連有長鏈這一項單品都是入了論壇才知道的..  發表於 2015-7-19 00:38
師兄, 其實我只是誤打誤撞之下有了第一次入手, 論Goros知識跟收藏都遠不及各位師兄. 只是想跟大家分享下心入面的滿足感...  發表於 2015-7-19 00:37
回復

VIP

FrancisJr 發表於 2015-7-19 00:06
大家好~ 小弟是新人, 加入論壇一段小時間, 感受到大家的熱誠和對高橋老先生作品的欣賞, 所以也想分享一下小 ...

好後悔咁遲先愛上呢個玩意...早十年,二十年又是另一番體會
回復

Goro's

BlessingU 發表於 2015-7-19 00:31
好後悔咁遲先愛上呢個玩意...早十年,二十年又是另一番體會

師兄, 好的東西大概都是相逢恨晚.. 我們都沒機會體驗高橋老先生親手製作的時光..

亦是這個原因, 我數年前開始接觸其他品牌的銀器, 亦鼓吹朋友玩Goros之餘多接觸其他銀器..

其中最大的原因不是比較哪一家好, 而是要在職人的生涯最高峰期接觸他們的作品.

就好像如日中天的吉原, 還心有餘力的高山, 有點幼嫩但不失功架的鷲見, 還有菊池..

雖然好多職人難免被人拿來跟高橋先生比較, 但試想一下如果在他們還在手作的時日不去接觸, 不去體會, 終有一天他們亦會像高橋先生一樣退下來, 那時就失色了..

在Goros版這樣說好像不太好, 只是有感而發..

多謝lo88614師兄的指點跟經驗分享, 我已經ORDER了鷲見大鷹, 還作了對自己特別有意義的客製, 這樣至少在他日後退下來之後, 我也擁有一件客製作品, 也就是BlessingU師兄所說的體驗.

有機會在其他區再跟大家分享最近入手不同品牌的鷹

在差不多十個月後再細看到師兄呢段,同樣感覺很是拜服  發表於 2016-5-29 02:44
期待ching 入手更多精彩銀器分享。我唔介意你放多啲毒毒埋我玩其他品牌既銀器架☺️  發表於 2015-7-19 16:50
回復

VIP

大家好~ 小弟是新人, 加入論壇一段小時間, 感受到大家的熱誠和對高橋老先生作品的欣賞, 所以也想分享一下小 ...

ching可唔可以分享一下太太個set??=]
回復

6萬

管理員

師兄之談令我呢個後輩都受用不少!而且感受著你當日入手每件單品的心情。
就好像如日中天的吉原, 還心有餘力的高山, 有點幼嫩但不失功架的鷲見, 還有菊池..」......
這個我倒是最近開始放下Goros才體會到的感受,過去兩年多太沉迷Goros了,一看下就覺得被師兄說到心坎。
另外,恭喜師兄有位咁體貼既老婆,兩位都愛Goros,入手自然更順利!

Agree x2  發表於 2015-7-19 20:15
回復

高級會員

讚, 玩銀器就係襯早玩, 玩客製先感受到個brand 真正感覺

larrysmith, 鷲見, bwl 都試過客製

stoplight,菊地健都擁有過一些罕品.

我覺得始終你要擁有過,渣過上手,  愈玩得多愈明白呢個感覺

師兄說來我入手Larry Smith 都是透過師兄的分享才開始的.. 同意師兄說一定要看過實物, 感受是很不同的..  發表於 2015-7-20 01:10
我都好記得你話玩要襯佢地未紅就玩  發表於 2015-7-19 13:01
回復

中級會員

居然被點名了 FrancisJr師兄才是前輩 1995年我才7歲...
我也只是分享一下我的經驗、意見。
我也喜歡數個品牌 但銀彈有限 揀幾個入手玩
"比較"其實好主觀 有人覺得唔好 相對亦會有人覺得好
最緊要自己鐘意 有相同喜好咪投契傾多幾句 唔岩咪傾少幾句
唔係點叫遇到知己
回復

高級會員

RESPECT!好羨慕!
回復

高級會員

十四毛 發表於 2015-7-19 02:50
師兄之談令我呢個後輩都受用不少!而且感受著你當日入手每件單品的心情。
「就好像如日中天的吉原, 還心有 ...

都啱,但有D 太有吾朗影子嘅真係可免則免。LARRY SMITH 係值得入手。

關於這點, 我當初都有同感, 但經Hazyben 師兄講解過印第安符號的意義, 又覺得抄襲跟大家都是圍繞同一個主題其實很難界定  發表於 2015-7-20 01:15
回復

註冊會員

lazytuba 發表於 2015-7-19 15:50
都啱,但有D 太有吾朗影子嘅真係可免則免。LARRY SMITH 係值得入手。

其實LS Dq 手扼足唔足銀
回復

Goro's

jimchan829 發表於 2015-7-19 02:17
ching可唔可以分享一下太太個set??=]

Jim師兄, 有機會一定會, 其實上次你PM我後我都想影相分享下, 無奈老婆都是一直長戴的, 有機會影張不出樣的相吧!!

其實都是同你的一樣, 不過就是左向, 點金是圓點金
回復