M-Classic

搜索
查看: 14217|回復: 181

邂逅Goro's

論壇元老

忽然諗起, 從我認識Goro's的第一天, 我就幾乎日日上網睇, 學, 同參觀人地o既配搭等等, 當然途徑包括MC, "你想"o既舊post, 香討, ig, 甚至微博都有 (雖然好多師兄都話大陸鼓吹老品, 多假o野, 不過我只係抱住睇下無防o既心態, 就算係假o既, 都可能配搭到一個好o既配搭).

跟住我開始慢慢發現, 原來香港, 台灣同大陸都有好多同好, 好好奇大家係點樣認識Goro's, 點樣開始中Goro's毒? 尤其係o係香港呢個行足MK / TST / CWB一日, 好細心留意人地條頸, 都可以搵唔到一個戴Goro's o既人o既地方.

講下自己, 話說我由細到大都好中意銀器, 不過家貧, 頸上面戴住o既都係十幾年前買落o既土炮銀鏈同吊墜, 所以就算係睇, 我都只會去女人街, 廟街, 或者老銀鋪, 你叫我入潮特果d睇簡直係妄想. 半年前左右人工三級跳 (雖然都唔係多), 開始搵究竟香港有冇一個銀器討論區, 當時只係抱住學o野同睇好o野o既心態~ 點知討論區就搵唔到, 竟然俾我搵到一個叫銀器之王樣o既page. 當時第一下o既感覺有d似張家輝 : "x你個街, 全部都係毛o黎o既!" 心諗 : "除左毛之外有冇其他o野睇下呀, 我唔係剩係想睇毛ga (我當時o既目標係睇十字架, 本身戴開果個唔可以長戴, 敏感起粒粒, 所以想搵個可以長戴o既, 貴少少o既, 可以日日戴戴到死果日), 又話銀器之王樣, 點解剩係得毛ga!!!" 睇睇下俾我見到個點金輪鷹頭勾, 毒發喇! 再睇, 見到金輪十字架! 神啊!!!!!!!! 點解可以咁靚!

於是走上淘寶... 當時我仲未知咩係Goro's, 傻下傻下以為Goro's只係呢一類型銀器o既統稱!!! 不過淘寶睇極都發覺得始終冇銀器之王樣page裏面各位用家所post出o黎o既相咁貴氣, 結果俾我遇到我自己戴緊果個大陸牌.... 我都仲係覺得好貴, 新手淘寶又驚中伏, 於是就日日睇日日諗日日計個銀包有幾錢, 睇多左學多左, 開始知咩係Goro's, 神啊!!! 點解你要俾我呢個窮人迷上呢d咁貴o既o野!!!!! 太貴, 買大陸牌算!

不過毒品呢家o野, A貨同B貨好唔同, 吸開o既人自然知道分別, 而且番唔到轉頭, 好難有停o既一日... 買完戴住之後, 我依然日日睇! 之後就俾我搵到MC..... 學到的更多了~
到e+我都仲未有一樣Goro's, 係有一個擺到明係假o既十字架 (不過我戴裏面, 純粹宗教問題, 一定唔會戴出o黎). 到e+我都仲係好想擁有最少一樣Goro's (中途俾鷲見騎劫左果d唔講喇, 大家都知道, 我都好想入鷲見).
Goro's好, 鷲見好, AF好, LS好, TK好, KK好, 好慶幸自己可以遇上日系日第安銀器! 人生再次有番d動力 (我本身好負面)! 繼續日日睇~~~~

打到咁鬼長, 多謝ching有心機睇哂! 各位遇上Goro's o既故事又係點o既呢?
回復

高級會員

沙发.......
回復

VIP

ching 好有heart.
我覺得買Goro's 完全吾使急,因為吾係潮流野, 慢慢一步步黎慢慢儲

我自己就係鍾意日式印第安風格皮具, 慢慢到denim, worker, vintage goods, silver accessory等, 都有興趣
接觸Goros 後, 我反而係對背後既印第安文化好有興趣,
研究左印第安原本既銀器, 再睇番Goros, 確實有好多獨到既特點, 就更加祟拜goro san

回復

論壇元老

hazyben 發表於 2014-7-23 15:27
ching 好有heart.
我覺得買Goro's 完全吾使急,因為吾係潮流野, 慢慢一步步黎慢慢儲

Ben兄, 我點都唔及你有HEART la~ 自己落手落腳之餘又會去研究書籍!

如果再追溯前少少, 其實我遇上goros同皮都有D關係~

前兩年睇熱血高校, 覺得小栗旬用果個長財好型仔, 咁O岩今年年頭銀包爛, 決心入一個長財, 點知俾間鋪個老闆不停引我買銀器 (雖然都好靚, 不過軍事味重少少, 最後都冇買), 先開始想搵論壇認識下更多唔同O既銀器品牌, 睇下人地介紹之類~

其實雖然自問識O既唔多, 但睇過O既牌子都唔算少, 毒到我O既暫時都只有日系印第安o野~

不過皮同牛呢家O野, 我覺得同銀有D唔同, 皮同牛都應該要狂操! (亦都係我唔玩DENIM O既原因, 我接受唔到唔洗褲) 而銀就可以替換一下, 唔同場合衣著戴唔同O既鏈, 扼, etc.

而且銀之中又特別迷頸鏈, 唔同吊墜唔同排法唔同牌子crossover, 可塑性亦都比起牛同皮大得多~ 而且相對方便~
回復

6萬

管理員

好有心的分享,超讚!

毛兄都分享下你O既經歷啦~  發表於 2014-7-23 20:00
回復

論壇元老

多謝你用心分享你嘅心路歷程,直覺話我知你人好真,預祝你早日完夢。

Edwin兄都分享下, 我好想知大家係點認識點接觸到goros~~~~  發表於 2014-7-23 20:00
回復

VIP

其實如果樓主真係有心,不妨一試忍下手積極儲錢主攻goro's, 買個心頭好(好似你所講的十字架)。

當然到時會越買越多又係後話...

我覺得心動不如行動,先入門
回復

論壇元老

同意,因為買左鷲見十字架,都會想入埋goros十字架,成世人流流長,要買就買曝鐘意的!!

一係唔買 一買就入最中意 一定唔會後悔  發表於 2014-7-24 20:26
我最鐘意金爪下金...不過買唔起T0T  發表於 2014-7-23 22:49
將買鷲見既錢儲起, 直接入goros  發表於 2014-7-23 22:11
鷲見十字架九成會入了.....  發表於 2014-7-23 21:03
回復

論壇元老

arsushi1000 發表於 2014-7-23 19:51
其實如果樓主真係有心,不妨一試忍下手積極儲錢主攻goro's, 買個心頭好(好似你所講的十字架)。

當然到時 ...

其實唔係唔想, 不過有幾個問題要考慮~

第一, 要親身去本店排出, 即係下下都要飛日本~ 雖然我都好中意日本, 不過我唔想因為熱愛goro’s, 第時下下一諗到去旅行就即刻日本, 而放棄左世界各地其他好地方! 當然唔係話唔去其他地方, 但肯定個心會諗番條數.... "如果唔去土耳其去日本O既話, 我抽o野又可以upgrade喇"諸如此類的, 我唔想有D咁O既念頭~

第二, 如ching所講O既十字架, goro's本店近期真係好少出, 加上我target o既十字架只限點金輪同全金輪, 要本店有出我又有去又抽好籤排前面O既人又唔要護法大神又肯交俾我, 真係天運! (雖然到時會係好開心, 不過我O既財力, 或者係我個人O既理財方式唔容許我經常飛過去, 有可能到死果陣都未見過)

所以goro’s方面, 我已經諗好自己O既dream set, 亦都唔係咩罕物, 平凡易入手o既~ 再儲夠錢會分落第二度~

買野求開心,最重要隨心所欲...我都祝你早日達成目標  發表於 2014-7-24 18:05
完成左dream set之後, 就收手唔再加的了~  發表於 2014-7-23 20:46
回復

註冊會員

加油
回復

1萬

論壇元老

識GORO 有成10年! 但我又未到師兄咁迷,反而玩皮較迷D!!

其實想問好耐, 點解唔搞個皮區? 我見呢度都幾多ching中意玩皮~~~~  發表於 2014-7-24 01:21
回復

論壇元老

Jeansky 發表於 2014-7-23 21:24
識GORO 有成10年! 但我又未到師兄咁迷,反而玩皮較迷D!!

我仲有個excel file, 裏面有Goro's, 鷲見, Arizona Freedom, Larry Smith 同 Tady&King 我有興趣O既items, 得閒可以自己拎O黎砌下價錢, 幻想下效果~~~
回復

VIP

因為藤原浩同木村
回復

中級會員

如果唔去土耳其去日本O既話, 我抽o野又可以upgrade喇"諸如此類的   
師兄,你講緊我嘅情況,中咗咒咁,去唔到其他地方

咁又唔會唔開心, 本身我都好鍾意東京, 不過以家去旅行係梅花間竹咁去,東京..其他地方...東京..其他地方  發表於 2014-7-24 10:31
去旅行就係要放開心情玩一下, 享受一下, 咁樣去咪去得冇咁開心~~~  發表於 2014-7-24 01:22
回復

VIP

你真係好有heart
我係因為好幾年前唔記得係邊度見過金爪下金所以先迷上goro's
跟住就上網睇下睇下...就咁就乃左野...

多謝jim兄讚賞! 你E+果SET都好靚呀~~~~~  發表於 2014-7-24 01:24
金爪下金...近年都只係見過釘大成功入手..  發表於 2014-7-23 22:55
回復

論壇元老

既然係咁,我轉態支持你入左鷲見止左痕先,GOROS就一步一步黎.

唔一定每次旅行都要日本排GOROS而唔去其他地方.

可以限制自己,每去一轉日本,都要去另一個地方旅行先可以再去日本.

我就吾支持你入鷲見,goros排都味排,你講到財力有限因排時會有D乜係話吾定。完買完Gor0S之後先念鷲見。鷲見有錢就可以入手。goros入手機會可一不可再。   發表於 2014-7-24 00:23
回復

論壇元老

scw0405 發表於 2014-7-23 22:58
既然係咁,我轉態支持你入左鷲見止左痕先,GOROS就一步一步黎.

唔一定每次旅行都要日本排GOROS而唔去其他地 ...

scw ching, haha, 我自己都係想入左鷲見止痕先~!
其實又唔係話唔去其他地方, 只係唔想到時去其他地方都心掛掛日本... 樓上已經有ching出現左呢類情況~

Pink Boy ching, 其實你o既意思係咪叫我去排下Goro's先, 搏一搏睇下有冇機會入手點金輪/金輪十字架?

我都係咁諗, 所以打算用一d比較容易見到o既items (如金心L, 上金, 上金TQ, 銀爪點金等)去砌DREAM SET, 而且唔行大抽派~ 研究中~  發表於 2014-7-24 02:09
排到十字架呢個機會真係幾微..  發表於 2014-7-24 02:06
回復

高級會員

MoreMoreCha 發表於 2014-7-24 02:03
scw ching, haha, 我自己都係想入左鷲見止痕先~!
其實又唔係話唔去其他地方, 只係唔想到時去其他地方都 ...

可能你買完goros會吾想入鷲見。起碼我自己係。其實你問心係愛goros嘅十字架,定係只要一個十字架先。用十字架crossover我(自己)就覺得(CH,LS)會好過鷲見。我吾係話鷲見吾靚,戴十幾廿年,一係吾買,買就買最愛。好多ching都話玩goros急吾嚟,有夢想先有動力。遲下你有才有勢就係靠有好多夢想和動力。

死硬派都冇咩唔好!我都堅持買vans同一對鞋,爛左又買番一樣!  發表於 2014-7-25 20:21
不知不覺自己變成G0r0S死硬派  發表於 2014-7-24 03:22
回復

論壇元老

其實問心,我愛o既係Goro's點金輪/金輪 十字架!呢個答案好肯定!
如果兩個擺o係張枱度,我寧願用鷲見5倍o既價錢入Goro's!
不過Goro's 十字架要本店入手對我o黎講可以話係超級難,而我呢類新手亦唔適合去買取店搏!連毛兄呢一位比我資深N倍o既前輩,都要小心翼翼!對於只係接觸Goro's半年o既我o黎講,更小心都係好大機會因為知識、經驗、見聞o既差距而中伏!

所以我考慮入鷲見十字,可以話係對Goro's十字o既代替品,而且亦唔打算入鷲見毛(鷲見san請原諒我!)
當然我係一定會入Goro's!二擇其一係先後問題,而唔係選一邊放棄另一邊〜

不過入完Goro's會唔想入鷲見呢一點..... 我真係唔可以好肯定咁講我會唔會後悔當初入左鷲見十字而唔分多d銀彈去入Goro's毛..... 呢個好值得思考.....

LS冇輪十字,雖然靚但未去到必殺o既程度〜 對CH興趣唔大....  發表於 2014-7-24 03:34
回復

論壇元老

Btw,唔好用十字架o黎騎劫左個post先!

我仲係好有興趣想知道各位ching同Goro's之間 o既故事ga!
回復