請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 8227|回復: 77

平成最後のGoro's (21/04 - 05/05 本店遊)

中級會員

自從2018年4月第一次排隊2抽1上入坑,再經歷同年11月3抽0上,深深感受到以後只會越黎越多人排。加上隨時加價,咁更加係早買早享受兼平幾舊。

雖然我每年都會飛日本2-3次,不過可以排既一般都係大約一次。其餘時間同屋企人/朋友黎,或者唔係去東京,甚至撞正夏休,都唔可能排隊。

一直有follow住twitter睇下每日排隊人數,由我入坑時既閒日12X組,到11月再去已經係閒日210組起碼,近期就徘徊係180-200左右。換句話講,假設70之內可以上本店,撇除唔比手帶特殊情況,成功機會率大約係三分之一左右。

因此,今次行程我疊埋紅日同腦細攞左2個星期假,由21/04 - 05/05,而我全程係會All in排晒咁多日Goro's, 即係總共有12日可以排隊!最特別既係今個trip會包括咗2019年既真•黃金週(日本因為新舊天皇交接多左2日公眾假期,變成有10日既究極黃金週),排隊橫跨平成同令和兩個時代,真係聽見都已經扯扯地。代入返條方程式,我理論上會上到本店4次 。應該可以暫時當美沙酮止到少少毒癮。

補充返少少,我去之前只有點金一條同埋丸型coin case。目標係銀繩tq,細角,金餅/水蓋,平打戒,再加少少皮具同埋concho。

於是乎,那夜零晨,我坐上香港開往成田的UO客機... (待續)

由於真係太長,打打下唔對路,請容許我分幾個reply咁打,麻煩版主通融。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

中級會員

21/04 (日)
到步係黃昏,坐車去新大久保。今次第一次住呢間膠囊,無lift搭,無大浴場,男女分開。唯一優點係平,近,唔洗每日check out。
問職員有咩好食,佢叫我去食拉麵,點知去到今日休息... 最後求其食松屋算數...

22/04 (一) 17/181
今日第一日出征,1030左右到,大約plaza電梯位置。11點半左右抽,即中17!孫女問我上次幾時嚟,我話上年4月,佢再追問確實係邊一日,我話唔記得不過可以電話搵,佢就話ok一陣會去隊尾再問一次,咁就攞到手帶排隊。
上本店已經係1430

XL毛齊,金心SML,大金牌,點金麻,箭頭SML,爪毛,平打戒。

今日店長主持,爪毛no, 大金牌no, 細角no, 銀繩tq ok,平打戒ok, 黑色card case連轉concho ok, 埋單。

23/04 (二) 79
1150抽,中79,諗左陣都係唔排,呢個數一定過七點半。反正有咁多日,果斷放棄。

24/04 (三) 公休

本帖子中包含更多資源

x
回復

註冊會員

S大今天有排嗎?

好想知道令和的首個營業日

是不是有比較特別呢?

謝謝S大分享新知  發表於 2019-5-2 17:16
今日373組,暫時係近期內最多人嘅一日。兩輪抽籤,我第一輪已經中局。  發表於 2019-5-2 17:07
回復

高級會員

師兄真係all in排12日咁顛 祝強運

不過都要運氣好先得  發表於 2019-5-8 00:29
其實要知道自己要乜,例如我想一次過砌好一set,大概要上三至四次,計返機會率要排十二日。另外我一年只有一次機會,唔排晒點止痕haha  發表於 2019-5-6 14:44
回復

註冊會員

哇,all in 抽goro’s,祝師兄強運!
回復

新手上路

第一日就上到!好運!
回復

中級會員

25/04 (四) 60/???
1145抽,中60!今次冇再問d乜,不過60號竟然要直接排無得3點返...
1700過少少上

上銀左右,金心SML,點金麻,箭頭M,4鏈,平打戒,爪毛。

Kan san守尾門,細角ok,點金麻ok,舊coin case 換concho ok, 鹿皮pouch ok,勁鬆手,開心埋單。助手姨姨仲教我點戴條鏈。

26/04 (五) 147/???
1145抽,中147,玩完。

27/04 (六) 113/262
傳說中嘅真•黃金週正式開始!
1005到達,龍尾已經係Amercian Outfitters。
四行排隊,1145抽,原來都未算太多人,仲係二百幾組,不過中113,走得。

本帖子中包含更多資源

x
回復

Goro's

祝好運!謝謝你盡心的報告!
回復

新手上路

感謝分享
回復

註冊會員

沒問爪毛嗎

第一次問店長唔比,之後第二次改戰術要左細角先。  發表於 2019-5-6 14:07
回復

中級會員

28/04 (日) 67/310
1015到達,排到Adidas。
照舊排四行,由於太多人,剩係等check ID已經係1130。去到大約1150終於可以郁得。今日兩輪抽籤,第一輪係security哥哥係大直路比大家抽,結果得Hit/Miss, 中Hit先可以繼續去第二輪真正抽number。第一輪無驚無險過關,第二輪再中67!孫女話今日會好夜,得唔得?咁梗係打死都話得啦,可以3點返架嘛!點知今日大約70內都唔走得... 要呆坐幾個鐘,中間蛇去後巷,用左30分鐘狼吞咖哩飯。

過埋個小息,1845上本店
點金,上金,銀繩tq, 金心SML,八本ML,箭頭SML,爪毛,平打戒,金雀印台戒!平打扼!

萬眾期待,黃金週特典原來係金雀印台戒!
同組前面有兩個人買到好葡萄
今日Kan san守尾門,第一時間問印台戒 no size... 唯有退而求其次問爪毛,佢睇一睇見我冇就ok,要多個薄card case ok,埋單。果然當有其他更稀有物在場,連爪毛都變得簡單

29/04 (一) 184/336
今日遲遲未有人整隊,結果1030條單人隊屈蛇餅返到去Adidas...
一樣排四行,兩輪抽籤,第二輪中184走得。最恐怖係排我前面位師兄一路排仲同人傾一陣想點customize個銀包,點知第一輪就被淘汰,真係好慘。

本帖子中包含更多資源

x

Ching 強運! 勁呀!  發表於 2019-5-6 20:57
回復

中級會員

師兄, 你今次收穫都好JER~~~大滿足~我覺得爪毛好過印台戒 我星期六都FLY...但無得排隊

師兄仲未完,毒死人...  發表於 2019-5-7 23:00
我好意隻雀仔,所以隻印台戒真係好吸引。當然啦,爪毛都係我意想不到嘅收獲,67號都比我買到喎haha。不過故事未完,請繼續收看!  發表於 2019-5-6 16:43
回復

註冊會員

silzai大大 真強運 祝剩下幾天也都順利抽到

感謝。其實旅程已經結束,只是我未有時間整理分享。  發表於 2019-5-6 17:37
回復

新手上路

敢问依家爪毛是咩价钱 上次去见晤到··

未連稅大約六萬  發表於 2019-5-30 09:48
回復

高級會員

抽67等到18:45,不過有爪毛,好值得!

無論買到咩都值得等。當時我都無覺得咩特別,事後諗返先覺得好好彩。  發表於 2019-5-6 23:36
回復

新手上路

有爪毛!等到幾夜都值得

冇錯!坐到腳都痺都唔緊要,最緊要買到 haha  發表於 2019-5-7 22:11
回復

註冊會員

67有爪毛! lucky!

只要keep住排,幸運之神始終會眷顧  發表於 2019-5-7 22:12
回復

中級會員

30/04 (二) 11/???
一切照舊,不過今日得一輪抽籤,好好彩直接中11號!開心到唔記得幫條手帶影相留念。
今日落大雨,唯有去lawson買把遮擔住排隊
大約1345第二組上,件外套太濕,孫女要我除低唔準帶入去怕整濕d display皮具。

XL毛齊,金心SML, 箭頭SML,大八本,金水蓋SML, 4鏈,TQ麻葉,平打戒,平打扼,爪毛。

正當我諗住終於可以買到印台戒時,發現今日無嘅!?嘟嘴問Kan san星期日嗰款戒指呢?佢話sorry sold out... 心灰意冷,不過好在我一早諗到有呢個可能性,執行plan B 問平打扼,由於我隻手極幼,佢見到都笑左笑話ほそい!不過照攞隻S比我試,我見都差幾遠問佢點睇,佢話如果我買可以幫我較少少。咁我梗係OK啦!再問金水蓋M又ok,搏一搏問多條金心L佢諗左陣ok埋,科水!最後扮晒野問多次隻印台戒係咪好罕有,佢就苦笑,孫女話每日啲貨唔同姐。走果陣ipad哥哥仲同我吹水問我幾時走,點解識日文咁。我落到樓下先醒起唔記得左攞遮,又上返去同叔叔實Q講漏左遮sorry
就係咁幸運地結束左平成最後一日。

01/05 (三) 定休

02/05 (四) miss/373
令和元年第一日!雖然遠不及夏休,但feel到明顯多人過之前。
1020到,已經過左line friends。條龍長到supreme冇位排,佢地d實Q要打比腦細問點算。
落大雨,三行排隊,十分鐘後太多人要轉四行。
1205先開始抽籤,變返兩輪抽,第一輪已經miss,連門口都見唔到就走得。

本帖子中包含更多資源

x
回復

新手上路

收穫好豐富!!睇黎識日文會易買好多

我覺得冇影響,因為我係店內都係只講英文,除左午安,多謝呢啲講日文。  發表於 2019-5-8 00:34
回復

高級會員

強運呀師兄 一個旅程又爪毛又平打一次過買齊
我隻平打等左三年先遇到 眨下眼又過左幾年

中爪毛真係好難得  發表於 2019-5-23 15:12
可以一年去一次已經好好了 睇完你分享我都心郁郁  發表於 2019-5-11 15:34
都係嘅,不過下次可能已經係下年...  發表於 2019-5-9 10:49
有爪毛平打就夠 其他定番相對易買  發表於 2019-5-8 22:18
的確係幾好運。不過呢兩個星期毛櫃貨品冇乜轉過,我連鷹匙,麥樂雞,幼鷹都冇見過。  發表於 2019-5-8 08:16
回復