請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 6044|回復: 24

2017夏日遊 - いくぜ東北(更新完成@2018/01/26)

VIP

自從311大地震後,東北地區就少左好多人去,雖然東北主要系鄉下地區,但人情味好濃,
好几次受到當地人熱情招待。

如果有睇過我之前的POST,
都知我每年一家大細暑假去日本都系半個月,
比小朋友感受同體驗日本的文化。
當然要探埋以前的同學同朋友。

話說8月尾反到黎,沖好晒條底到手都10月頭,SCAN好晒已經11月中,跟住公司忙爆,最後就到1月先出到相。

路線: 青森 -> 奧入瀨 -> 黑石市 -> 弘前 -> 盛岡 -> 仙台 -> 会津若松 -> 東京
器材方面:成家都系菲林用家,咁咪.......得菲林出行+電話。
我:Leica M6 + Leica Summilux 35/1.4 Pre-asph (彩色)& Leica M2 + Leica Elmar 35/3.5 (黑白)
女王: Fujifilm Natura Classica(月光機)
公子: Fujifilm 即用即掉 400度相機
菲林: Fujifilm Provia 100F X 20, Fuifilm Velvia 100 X 5, Ilford HP5Plus X 5

PS: 黑白自沖,SCAN自掃,E6比LAB沖

去相時間....
1.  青森駅 - 一到步當然見到青森名物 '林檎' ,話說8月中黎一朝早10點青森大太阳下都好清涼得17度。

2. 青森市 - 出發搵食去,唔早小小去就食唔到好野

3. 青森魚菜センター,青森 - 午飯食 '自家制のっけ丼' ,
玩法系先買張1080YEN(10格)/540YEN(5格)飛先,
之後去買飯(2格)同去各檔挑選自己想要的食材(會寫明各樣要几格),
最後就做出自己口味風格的のっけ丼。

4. 青森魚菜センター,青森 - 小朋友都可以做到岩自己口味的のっけ丼

5. ねぶたの家 ワ・ラッセ,青森 -  ねぶた祭早半年都訂唔到房,睇唔到就只能黎ねぶたの家補反數

6.  帆立小屋,青森 - 睇完ねぶたの家又到TEA TIME,釣反几只帆立貝燒黎食先,最後3分鐘內系釣到3只

7. 青森港 - 系青森港吹住海風,邊飲りんごジュース邊食アップルパイ就黃昏了

8.  津軽じょっぱり漁屋酒場,青森 - 黎到鄉下地方識食一定系去LOCAL居酒屋食先好玩,
隔離台一家人仲同我地傾計交流,有講有笑。記得必試名物系 帆立貝燒同涼食版黃薑關東煮。

9. 青森駅前

10. 珈琲専門店麦藁帽子,青森 - 出發本次旅程重點前食個BF飲反杯啡先。
鐘意飲手沖咖啡的CHING,推介這間青森老店,沖得好好,同每種唔同咖啡夾邊種杯都好講究,夠晒專業。
另外距樓上仲有相展睇,我去時系展緊同一條街(新町)由二戰後到而家個變化,仲可以同2位攝位師伯伯吹下水。

回復

1萬

論壇元老

黑白正 !!!
回復

VIP

飲完杯咖啡同BF後,就自駕去今次旅程重點 - 奧入瀨溪流。
但系山區天氣反差太大了,睇住由太陽變陰微雨,
中午去到十和田湖落大雨,順便食反個秋田名物 - きりたんぼ 。
落大雨只能渣車環湖半圈就早小小去今晚間溫泉酒店。
但預期追唔上變化,4點出反大陽,順路去埋個山中公園玩下先去酒店。

1. 三乱の流れ,青森奧入瀨溪流

2. 阿修羅の流れ,青森奧入瀨溪流

3. 雲井の滝,青森奧入瀨溪流

4. 銚子大滝,青森奧入瀨溪流

5. 虹の湖公園,青森 - 山中公園完全免費,仲要分好多唔同區,小朋友設施又正!
有機會帶小朋友出門的CHING,可以考慮去下。

6. 虹の湖公園,青森 - 個男仔好直接問我系咪韓國人,
答左距'澳門人'後,就不停同我傾計,想了解下外國野,
仲帶埋距妹同我家公子一齊玩,仲請我地食生果,走時仲好有禮貌咁同我地講BYE-BYE

7. 虹の湖公園,青森

8. 花禪の庄,青森黑石市 - 到今晚酒店

9. 花禪の庄,青森黑石市 - 睇埋個日落先

10. 花禪の庄,青森黑石市 -同酒店講聲今日系公子生日,有CAKE仲有'花火'玩,日本人就系細心

11. 花禪の庄,青森黑石市

12. 田んぼアートの村,青森黑石市 - 另一重點'田んぼアートの村',因為塊田太大,得支35影唔晒,只有電話影左PANORAMA

回復

高級會員

精彩旅程

Thank Ching  發表於 2018-1-21 20:53
回復

1萬

2萬

論壇元老

More please !

努力出緊中  發表於 2018-1-21 20:53
回復

VIP

繼續出相先。。

1. 田んぼアートの村,青森黑石市
田舍館村2號館停車場個SA有個老式小朋友遊樂場, 收費唔貴,300-500/項(不限時)。
話說一定要影低做記錄系因為本人'畏高',點知公子最愛玩大型組合玩樂設施入面個條超長空中滑梯,5層樓高又長同不停轉圈,
中間只有几支鉄柱頂住成座滑梯。我仲要陪滑3次,只有最後1次先控制到驚嚇按下快門。落到黎真心腳到震。

2. りんご公園,青森弘前市 - 黎到青森一定要現地食'青森りんご'(有名的青森蘋果唔系青森市產,系弘前市)
睇完田んぼアートの村渣車30分鐘就到りんご公園。一入黎見到個遊樂區,'嘩'左一聲,景又靚,設施又正,
真心覺得日本這方面做得好好。

3. りんご公園,青森弘前市 - 當然親手現摘現食系最新鮮好味,今次摘的品種叫'恋空'
話說摘左6個,按重量稱黎比$,200YEN/KG,1KG約4個,平到笑。

4. 藤田記念庭園,青森弘前市
PS:弘前城維修中,睇左無野好影。

5. 藤田記念庭園,青森弘前市

6. 藤田記念庭園,青森弘前市 - 公子學習睇地圖睇我地行出個'迷宫'

7. 大正浪漫喫茶室,青森弘前市 - 仲未研究到,只好去AFTERNOON TEA下

8. 旧弘前市立図書館,青森弘前市

9. 旧弘前市立図書館,青森弘前市 - 準備埋小朋友鞋,安排真系細心

10. ミニチュア建造物,青森弘前市 - 各位數下到底有几多個人指住?

11. 青森銀行記念館前,青森弘前市 - 小朋友24個鐘都精力咁勁,我就'叔叔不行了'

12. 青森銀行記念館前,青森弘前市 - 話口未完,收左工

13. 一番町,青森弘前市 -無人幫手, 合照只好自己黎

14. 八幡宫,盛岡市

15. 八幡宫,盛岡市 - 系日本求/買平安符各位CHING就試得多,釣又試過未呢?

16. 八幡宫,盛岡市 - 挑戰1YEN漂浮

17. 石割櫻,盛岡市 - '石頭爆出黎'邊個話夠胆話無可能

18. 紺屋町,,盛岡市 - 借人單車裝B系必須的。

19. ふかくさ cafe,盛岡市 - 系河邊靜靜咁飲杯啡,好RELAX。

20. 盛岡花火祭
PS:無帶部M2系身,夜晚得RDPIII影唔到,所以系用部4年的IPHONE 6PLUS相,影得差,請見諒

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

1萬

論壇元老

Nice set!

Thanks BuBu Ching.  發表於 2018-1-21 23:17
回復

VIP

再出相。

黎到盛岡,第二朝一早起床一定要去有名的小岩井農場飲新鮮的牛奶同玩。
農場玩完下午就坐新幹線落仙台,全程都只系30分鐘。

1. 小岩井農場まきば園,岩手県 - 岩岩好去到最後3個位,
無預約都參加到坐拖拉車遊百年森林。

2. 小岩井農場まきば園,岩手県 - 公子自己話要玩,話知呢2分鐘後就咁樣

3. 小岩井農場まきば園,岩手県 - 去坐下小馬寶利就開心反

4. 小岩井農場まきば園,岩手県

5. 小岩井農場まきば園,岩手県

6. 一番町,仙台市 - 5點半到仙台就開始落微雨,系日本好少見到唔守交通規則的日本人

7.  松島海岸駅,仙台市 - 日本三大景就差松島,今次黎到仙台點都要集齊三大景

8. 松島海岸駅,仙台市

9. 松島海岸,仙台市 - 出發去睇松島海岸啦

10. 松島海岸,仙台市

11. 松島海岸,仙台市

12. 阿部蒲鉾店,仙台市 - 自燒魚餅,大廚話今次燒7成熟就夠

13. 松島海岸駅,仙台市 - 行完福浦島就回程反仙台市晚飯,牛舌系必食,可惜只有電話影左

14. 仙台朝市,仙台市 - 帶女王、公子去體驗下日本人生活,一個海鮮丼先500YEN,抵食夾大件啦

15. アンパンマンこどもミュージアム&モール,仙台市 - 朝市食完BF就落大雨,
原本安排只有當地人先去的交通公園玩,只好改成室內的ANPANMAN館玩

16. アンパンマンこどもミュージアム&モール,仙台市

17. 國分町,仙台市 - 仙台夜生活文化系有名,當然要帶女王、公子體驗下
朝早現買而家現著,PERFECT

18.  國分町,仙台市 - 一堆小巷中超多居酒屋、酒吧、無料案內等等,
都可以互融,比較特別。

19.

20. 國分町,仙台市 - 晚飯入左其中一間鄉土料理食鯨魚料理
等食期間,比公子玩下日本傳統玩具。

21. 國分町,仙台市 - 點解我會影只招財貓呢?
話說我系面對住只招財貓睇緊GOOGLE MAP去已訂好位的鄕土料理系邊條巷,
跟住感覺得只貓好似會合眼,嚇一嚇我,就問女王見唔見到。大家都話見唔到。
我心諗'WTF is going on!!唔會咁邪呀!'。我地全部人就望實只貓睇下點,距就合眼。
發現原來系只貓個'FEATURE'黎!

22. 國分町,仙台市

回復

1萬

2萬

論壇元老

懷念 松島海濱
住 大觀樁 無敵闊窗景
的確美麗
零幾年 三代人同行

311之後 無去過
沒有輻射了嗎?
回復

VIP

kgv 發表於 2018-1-24 00:02
懷念 松島海濱
住 大觀樁 無敵闊窗景
的確美麗

我311後2個月都有去過福島,原因下次出相CHING就會明。
輻射有,但要睇邊區。
基本有問題區域都封晒。而家主要問題區域系福島向太平洋果邊。

回復

1萬

2萬

論壇元老

zaurus 發表於 2018-1-24 00:15
我311後2個月都有去過福島,原因下次出相CHING就會明。
輻射有,但要睇邊區。
基本有問題區域都封晒。而 ...

那就好了

希望
瑞嚴寺 的 參天古仆樹叢 還在
回復

論壇元老

Like the BW ...
Nice trip !!!

Thank MYM8 CHING  發表於 2018-1-25 09:37
回復

VIP

又到出相時間

起身後去睇埋青葉城, 食個午飯, 就坐新幹線+盤越西線去今次旅程另一重點 - 会津若松.

1. 仙台城(青葉城),仙台市 - 可惜又系微雨天.

2. 仙台城(青葉城),仙台市 - 咁岩遇到表演, 小朋友表演唔錯.

3. 一箕町,福島県会津若松 - 会津系一個鄉下小鎮,
近几年几套日劇都系度拍攝先多左人識, 多左人黎.

4. 一箕町,福島県会津若松

5. 会津大学,福島県会津若松
今次重點, 10年後重遊舊地, 十年之約, 唔同的是帶上家人.
各位, 我反黎啦.
PS: 當時超好天氣, 溫度20度超舒服, 公子就話要系片大草地上訓下

6. 一箕町,福島県会津若松

7. 一箕町,福島県会津若松 - 日本米點解咁靚

8. 神明通り,福島県会津若松 - 去市區行下先

9. 野口英世青春通り,福島県会津若松 - 公子都開始學習菲林影相, 由距自由發揮

10. 野口英世青春通り,福島県会津若松 - 話說本身對支35LUX PRE-A逆光情有獨鐘

11. 野口英世青春館,福島県会津若松 - Cafe Time

12. 野口英世青春館,福島県会津若松 - 機械式收銀機唔知有几多位CHING見過呢?

13. 日光街道,福島県会津若松 - 又到黄昏搵食時間, 如果有CHING去記得必試'輪箱飯'

14. 会津若松駅,福島県会津若松 - 起身去駅前坐周遊巴士

15. (有)本丸茶屋,福島県会津若松

16. 鶴ケ城,福島県会津若松 - 5歲公子用月光機影, 有板有眼, 收晒貨啦

17. 鶴ケ城,福島県会津若松

18. 鶴ケ城,福島県会津若松 - Leica 系可以影JUMP SHOT的

19. 鶴ケ城会館,福島県会津若松 - 赤べこ 絵付けで体験

20. 七日町,福島県会津若松 - 七日町午飯同散策.
Thanks 記念館借出刀同衫比我地玩同影相

21. 昭和なつかし館,福島県会津若松 - 天然雪框

22. 昭和なつかし館,福島県会津若松 - 老世原來系影45

23. 末廣酒造(株),福島県会津若松 - 百年酒廠, 岩岩好趕到4點最後一場參觀酒廠同講解.
最後仲請我試飲左杯同我同年份的大呤釀.

24. 神明通り,福島県会津若松 - 6點又系搵食時間.
抬頭一望, 距地發現已見到超清晰的月亮

25. 神明通り,福島県会津若松 - 最後送上一張黄昏做今個POST收尾
回復

VIP

又到出相時間. 今次一次出晒

会津話說仲有另一景點值得一去睇下 - 大內宿.
最多人識的合掌村系白川鄉. 距系日本三大茅葺屋之一, 其他2個就系京都美山町同会津大內宿.

一早起身渣車去大內宿, 全程30-40分鐘, 玩完大內宿後就下午坐新幹線反東京, 進入旅程最後階段.
PS:如果打算去大內宿的CHING, 建議租車去,自己渣車30-40分鐘,
     否則就要先坐火車再轉巴士/的士, 1黎貴, 又黎時間比較難就.

1. 芦ノ牧温泉駅,福島県会津若松 - 去大內宿必經車站, 順便去探下貓站長

2. 大内宿,福島県会津若松

3. 大内宿,福島県会津若松

4. 大内宿,福島県会津若松 - 天口熱,  黎個天然冰鎮COKE先

5. 大内宿,福島県会津若松 - 唔該, 加多串燒岩魚同燒年糕

6. 大内宿,福島県会津若松

7. 大内宿,福島県会津若松

8. 大内宿 三澤屋,福島県会津若松
午飯時間, 必定系食特有的'高遠そば', 咁先系筷子正確用法嗎

9. JR磐越西線,福島県会津若松 - 出發最後1站東京

10. 浅草寺,東京

11. 仲見世商店街,東京

12. 浅草寺,東京 - 雷門前裝個B系必須的

13. 東京スカイツリー,東京

14. 東京スカイツリー,東京
公子想抱距反屋企,好彩控制得到, 唔系唔知點搬.
但最後系新宿玩夾公仔,400YEN夾左只大公仔,搬反屋企就

15. 東京スカイツリー,東京 - 小朋友個世界就簡單好多, 高射炮就可以玩大半個鐘

16. 東京スカイツリー,東京

17. 秋葉原,東京

18. 秋葉原,東京

19. 藤子.F.不二雄博物館,東京 - 小朋友必去位
技安好靚仔呀!!!

20. 藤子.F.不二雄博物館,東京 - 估唔估到系邊個場景

21. 新宿ゴールデン街,東京
晚飯後送晒女王公子反酒店, 當然要去飲杯野RELAX下.

22. こどじ写真館,東京
こどじ攝影吧就最岩呢, 精華區C9 CHING有POST講過間吧.

23. こどじ写真館,東京
今晚比較少人, UNCLE同我吹左成個鐘.另外今期相展個攝影師都注場,同距傾左陣,同問左距輯目主題個意義.  
之後藤原敦都有黎, 同距吹左几句.人好NICE.

24. 荒川線,東京

25. あらかわ遊園,東京
去本地人去的遊園場/公園會有另一番睇驗

26. あらかわ遊園,東京

27. あらかわ遊園,東京

28. あらかわ遊園,東京

29.あらかわ遊園,東京 - 公園有條河同湖,可幾玩水釣魚, 真心唔錯

30. 昭和町,東京

31. 渋谷Tsutaya,東京

32. 西新宿,東京 - 夾公仔, 打下鼓又1個鐘

33. こどじ写真館,東京
行程最後一晚, 晚飯後再黎多次. 今次滿座, 好多人一齊飲野吹水,
話說我隔離個UNCLE請我飲'角ハイボール', 仲有位系日本カメラ編輯一齊吹水.
成晚玩得超開心.

34. 新宿ゴールデン街,東京 - 補反張朝早相先

35. 新宿ゴールデン街,東京 - 補反張朝早相先

36. 成田国際空港,千葉
半個月過去, 旅程完結, 系時候回家. 希望下次再去こどじ會再見到婆婆

37. 空中

38. 空中

回復

VIP

Nice photos
回復

VIP

Thanks Chak Ching.
回復

論壇元老

Thanks for sharing
Live in the Moment
回復

VIP

Thanks redrede Ching.
回復

中級會員

師兄, 我跟你在差不多時間遊同一個地方, 勾起我很多回憶
回復

VIP

kit 發表於 2019-3-21 12:10
師兄, 我跟你在差不多時間遊同一個地方, 勾起我很多回憶

東北值得去,上年暑假就走左圈山陽山陰,未有時間整理出POST。
回復