請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 4848|回復: 24

Brand new local photographic magazine

論壇元老

我話過香港沒可能容納不到一本攝影雜誌,本來唯一一本的攝影雜誌,主編兼老闆卻不思進取、唯我獨尊,當然結果是雜誌要停刊了。"Photography is Art"這本新雜誌,全書一百七十多頁,相對已停刊的舊雜誌薄如一片檸檬,由內容到排版都是80年代的思維差天共地。以日本攝影師作品為創刊號封面,講解日本人的wabi-sabi(侘寂)美學,說中了日系攝影風格的核心價值,總好過膚淺地一味研究和模仿人家的色調,而完全忽略感受別人文化底韻,套一句周星弛對白,這是由外而內再而外的演繹。月刊售88元一本並不容易,作為一個攝影人,要以行動來支持有水準的雜誌,看實體印刷的相片才夠過癮。
Life is about courage and going into the unknown
回復

1萬

論壇元老

Thanks for sharing.
回復

論壇元老

Thanks for sharing, 有冇書既封面可以睇下?
Live in the Moment
回復

VIP

期待!
回復

論壇元老

惜分享,那裡可以買到?

HonEslite 誠品書店 Bookazine Swindon Book 辰衝圖書 MetroBooks Booktique Variety Chung Hwa Book (Airport branch) 中華書局(機場店) Taiwan 台灣: Eslite 誠品書店 Kingstone...   發表於 2018-1-19 03:16
回復

論壇元老

edwardyung 發表於 2018-1-18 10:05
惜分享,那裡可以買到?

Eslite 誠品書店
Bookazine
Swindon Book 辰衝圖書
MetroBooks
Booktique
Variety
Chung Hwa Book (Airport branch) 中華書局(機場店)

Taiwan 台灣:

Eslite 誠品書店
Kingstone 金石堂書店
Books.com.tw 博客來
Kinokuniya 紀伊國屋書店
Fayaque 法雅客

Malaysia 馬來西亞:

myNEWS.com
WH Smith
Kinokuniya
MPH Bookstore
Times Bookstore

Thailand 泰國:

Asia Books
Kinokuniya

我懶就真,copy and paste.  發表於 2018-1-19 12:24
你好人  發表於 2018-1-19 10:04
Life is about courage and going into the unknown
回復

論壇元老

圖片在這裡,內容是中英對照的,而且在很多航空公司的航機上都有免費閱讀,利申,我完全和這雜誌沒有利益關係的。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

Thank you again. Must buy!  發表於 2018-1-19 13:10
Thank you very much  發表於 2018-1-19 03:47
回復

論壇元老

回復

高級會員

支持,用心之作。
回復

論壇元老

其實死咗嘅除咗走通俗路線,有時候太藝術也是不討好。

本帖子中包含更多資源

x
回復

論壇元老

edwardyung 發表於 2018-1-20 13:54
其實死咗嘅除咗走通俗路線,有時候太藝術也是不討好。

印象中KLACK只出版了四期,而且封度唔統一的,前年在商務還買到其中兩期。不知道是否同一班人去了搞Photography is Art, 因為風格好似。「攝影雜誌」呢,食老本廿年有多,內容多是轉載自網上,或者將相機鏡頭每個按鈕功能續一拿來寫稿,其實youtube都有大量教學影片,用不著花錢買本書睇,最好笑喺最近常常考讀者,問f/5.6收兩級是幾多光圈,排版又土氣,整個包裝設計以至內容都嚴重脫節,所以見到有新雜誌的確好想有個新境象。
回復

論壇元老

第二期出版了

本帖子中包含更多資源

x
回復

新手上路

HAHA....終於有人認為果本MAGAZINE ......
最搞笑就係佢地係FACEBOOK答人D野,串到呢....
最近, 最搞笑係話, 你地友, 想睇文, 又唔想睇甘多廣告., 比錢買冇廣告版的文章閱讀....WAWA..如果得, E-MAG係HK已經得左幾年啦,
佢仲未明, FB其中係HK最唔好GE係, 搞到D 人係唔會比錢睇EMAG GA.
而佢又想收網上廣告, 又唔用LAZYLOAD (佢話佢地識用, 曾經用過, 就穿了就係, 要搵錢, 想DIRECT CLIENT 做SPLASH ADV) 用LAZYLOAD, 雖然都有PROGRAMMATIC $, 但可能佢覺得自己PAGEVIEW 唔好, 搵得唔多錢, 但苦了睇果D, 版版CLICK, 而佢CLICK下下彈出來的ADV, 貴過PROGRAMATIC 收果D
回復

論壇元老

既然有師兄敢講,我都不吐不快嘞!呢本停刊雜誌,實體書近十年只買過兩三期,佢在facebook有兩個專頁,內容互射,根本就喺為咗收廣告費,但喺內容空洞,景深制功能可以寫一篇短文,為了點擊率分四頁刊出,廣告不斷彈出遮蓋內文。然後甚麼AF-L又一篇,AE-L又一篇,有時夠膽死一篇文章分十頁睇,每頁刊一張相加少少說明。因為老總是靠出版相機天書賺錢的,早前開班收費教導你認識相機各項按鈕功能,有人㖿喻說問代理是免費的。最經典就是常問讀者f/4收兩級是多少光圈,我好想留言ABCDEF下一個是甚麼字母。另外有好多誤人子弟文章,例如認為手機鏡頭不應該標示135mm格式的焦距,我留言說標28mm焦距一看就明,有何不妥,又不是專業器材、標8mm有幾多人看得懂,就算識得換算,首先要知道該手機用甚麼尺寸sensor,到頭來還是28mm. 最新笑話喺,老總正考慮在其二手相機器材買賣區加入條款,賣方要列出器材外觀所有損傷,並要附上器材大量照片,暗病亦要講明,如買方在兩天內發現暗病或貨不對板,賣方要全數歸還給買方。點樣實行呢?你有甚麼實權去叫人cash back呢?買方跌壞了器材入賣方的數又點呢!
講到轉為收費emag,誰會蠢到付費看轉載內容呢?facebook有大量轉載專頁免費任看,人家又不會像你的小編這麼吋咀,所以停刊是必然的。
回復

新手上路

Chinese-Tee 發表於 2018-2-6 03:46
既然有師兄敢講,我都不吐不快嘞!呢本停刊雜誌,實體書近十年只買過兩三期,佢在facebook有兩個專頁,內容 ...

回覆人果種態度.....
真係以為自己就是權威...
當年佢本EMAG, 係IPAD本身SUBSCRIPTION, 係有AUTO RENEW FUNCTION, 我打佢問佢地, 佢地話IPAD AUTO RENEW唔關佢地事...
其實小弟都係做開EMAG (當時), 我係想睇下佢地CS會點回覆, 當然佢地冇REPLY, 我用分身係FB 問佢地, 答覆有2, 1 (不關他們事), 之後我當然留言發大D搞, 然後有人出來, 說, 係IPAD 唔識停AUTORENEW, D甘簡單的問題都係問地, 上網自己搵ANSWER 啦....我本身當然識, 我只係背後想睇下, 做EMAG 的CS會點ANSWER呢樣夥, 因其實好多人用IPAD SUB左D 野, 係唔識停, 年年比$$$.

最後, 當然係佢地ADM, 做FB 最冇品GE野, DEL POST LA....HAHA
回復

論壇元老

這雜誌社曾經出版過一本介紹香港50位當代攝影師的書籍,其怪是缺了一位著名攝影師,剛好我認識他,於是走去問他,原來雜誌老總年輕時候曾經去過見工不果,事情就記在心裏數十年,好小氣啊!來自: iPhone客戶端
回復

新手上路

當曰我係佢地PAGE留言, 為何不用LAZYLOAD FUNCTION 而張令讀者甘煩, 佢講到我地梗係識用LAZYLOAD, 當晚即轉, 之後再轉反分頁, 說串了就是WEBSITE PAGE VIEW唔夠, 搵唔到PROGRAMMATIC $, 而每頁廣告彈出來, 係收多D, 但亦會留唔到讀者, 但佢地當然冇聽啦,
如果你多人睇, 有PV, 不論自己WEB的PROGRAMATIC, OR 賣比FB, 做IA, 都係有$分的
回復

論壇元老

呢位老總太自負喇
回復

論壇元老

三月號在此

本帖子中包含更多資源

x
回復

論壇元老

Photography is Art第四期出版了,我在Art Center舉辦的攝影書籍展覽活動時購買的,特價50元正,另外同一出版社出版的雙月刊fisheye,是法國同名攝影雜誌的中文版,原價$98, 頗貴,內容同Photography is Art有九成相似,只喺加入少許器材資訊。
另外我將這相片放在facebook時發現前面雜誌紅色的部份會變成好爛,試了多次,包括用不同解像度,光暗等等都是一樣,其他地方好清晰,唯獨紅底黑字爛溶溶的,應該是facebook壓縮相片時做成。

本帖子中包含更多資源

x
回復