請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 7797|回復: 23

一隻古董精工既王者 - Seiko 6159-7001極地探險家

6萬

管理員

或者會有懂錶的師兄俾我個標題吸左入來,因為明明6159系列係潛水錶,點解會變成探險家型號。因為呢隻當年幫精工打下潛水錶界江湖地位的劃時代傑作,最出名並唔係佢曾經潛到有幾深,反而係爬到有幾高 - 係1970年,日本著名嘅探險家植村直己松浦輝夫帶住呢隻錶,攀登珠穆朗瑪峰並成功登頂,是為日本首次到達珠峰之巔。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

6萬

管理員

睇番個流程表,潛水錶第一代係叫6217,亦係今年2017出左個復刻版叫SLA017, 跟住到300M呢款設計,第一隻叫6215,係1967生產,可以算係精工第二代既潛水錶,1968年再改版成6159-7000,再係1969年改變成6159-7001,每年剛好轉一轉款,估計係要完善一吓個設計。
其實精工每一款錶都會有些同款但尾數號碼唔同嘅兄弟版,即係好似M.Benz既E200/E250咁,我會當佢係同一款錶,但唔同版本來區分要比較容易明白。
6159(300M)有分6159-7000同後一年出既6159-7001,暫時我只係搵到錶背面多咗一條圓坑呢個不同之處。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

300M其實係一隻失敗左既潛水錶,因為係1968年,精工收到一封信,來自廣島既一位專業潛水員,佢投訴精工隻潛水錶會爆玻璃,同防唔到震,官方版本係講封信講市面上包括歐洲貨都有呢個問題,但我睇過好多外國嘅forum都講封信只係投訴精工隻300米潛水錶。

但精工錶貫徹早期日本製造業既優點,好努力開始重新研發深潛錶,要直至六七年後的1975年,再次用返6159呢個名(6159-7010)出左隻吞拿,亦即係第一隻吞拿魚潛水錶,似乎誓要一雪前恥。

本帖子中包含更多資源

x

執筆當日我仲未擁有呢隻錶,但已經成為我下一個目標  發表於 2017-8-18 01:37
回復

6萬

管理員

再講番隻300M,上回提到分別係67-69年分三個版本推出市場,下圖左邊係1967年的6215,右邊是1968年的6159-7000,兩者最主要嘅分別是面盤12點的夜光點不同,及由於6215不是用精工著名的HI-BEAT機芯,所以表面並未有標示。圖中最右邊是2000年推出的復刻版,叫SBDX003,限量500隻市價現在去到三萬五至四萬蚊了。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

下圖係1969生產既6159-7001,同7000型既分別主要係錶底,點解我唔叫佢做底蓋呢,因為300M成個系列,用嘅係一體化實心鋼做外殼 要先把旋轉外圈及玻璃拆除,才可以拿出錶肉。所以拿在手中,整隻手錶重甸甸的,很有質感,不比Panerai差。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

要識分service dial同原裝面,圖中寫產上water 300m resist的就是後換的service面,由於在1970時ISO regulation要求所有潛水錶要用resist字樣,但當時隻錶已經停咗產啦,呢點不可不知,原裝係寫water 300m proof既。
執筆當日係ebay有塊NOS 既service面賣左成萬銀港幣,原裝面既矜貴情度可想而知了!

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

6159有兩種bezel,而count down倒數的那種是比較罕見的,據稱當時拿回精工可以免費更換。而6215個bezel就係銀色的,此點一要知道,因為市場上係會有一些唔正形既copy流通緊。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

例如下圖日拍的6215,錶殼清楚寫上是6215-7000,bezel是銀色沒錯,但錶面卻是用6159的,細心一看,是寫resist的,即是可能於1970後service時被原廠換掉了(但錶面寫上HI-BEAT而6215不是啊?),這些小知識如果不知就急於付鈔,隨時出事。

本帖子中包含更多資源

x
回復

中級會員

做好多功課,讚!

係,呢幾日係台北,夜晚就係不斷做功課。但係仲未搵到佢既生產數量....  發表於 2017-8-18 22:53
回復

中級會員

資料好詳盡,原來舊精工都多學問,好有用, 多謝分享
回復

6萬

管理員

6159-7000 (7001)有三種原裝帶可以用,包括俗稱路軌帶(下圖),呢款帶多用於係同樣300m既6215型號,但有好多當年既圖片顯示用係6159亦係可以既。
一條靚既原裝膠帶好難搵,價格可達$8000,我呢條接近NOS級數有原裝盒都用左$5500,仲係老友割愛,保存得靚嘅原裝膠帶係好軟熟既,軟到可以好輕鬆咁對摺,所以帶上手係非常之舒服。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

上圖中係6159,下圖左邊係6215,兩者最大分別係12點既夜光,6159係兩個框組成,6215係一個大框,而6215圈片係銀色字,6159就係金色。另外由於6215唔係用Hi Beat機芯,所以Seiko下面少左行字,而下面兩行字內容亦有所不同。

本帖子中包含更多資源

x
回復

註冊會員

好正精工錶王
回復

6萬

管理員

上面提過6159係可以跟三種不同的原裝帶,除左路軌型膠帶,仲有下圖既waffle格仔帶同朱古力bar啡色帶,網上資料說路路軌帶配6159只係出現過係一d舊書同catalog,當年真實情況係只係跟下面兩款既帶:

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

我一直從未停過找尋靚既300m MM (MarineMaster - 雖然呢個名係屬於復刻版),而今日我搵到第二隻我看得上眼的6159-7001,同樣屬於未磨殻。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

一翻開錶底,得意了,大家都係6159-7001,但序號較早那隻S/N911016,比後點那隻S/N940552多左個圈,而且錶耳厚度都窄左少少。
周一隻錶同型號,序號亦非常接近,但殻形就有少少不同,呢點係一件產品推出初期不是什麼新鮮事,Leica係1954推出第一版M3時,頭24部有很多特徵是與後期不同,頭一百部中亦有部份有一些非常特別的不同之處,要到1000部之後,模具及製作才算是穩定下來。勞力士亦有類似例子,隻5512係1959年第3季由方咀,演變到鷹咀係果1000個serial內既事(連其他型號),最後先定型到做尖嘴。
呢個有趣既比較,日本有個網站都有相同分享,上面兩隻分別序號同我兩隻好相近,一隻係1969年一月,另一隻係同年五月。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

911果隻,d紗好深,用手指刮落去刮刮聲嘅,間距亦比較闊

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

940果隻,間距較密,紗紋冇咁深。

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬

管理員

日前Yahoo日拍一個6159倒數圈NOS以18萬日圓成交

本帖子中包含更多資源

x
回復

6萬