M-Classic

搜索
查看: 5389|回復: 23

有無單肩相機袋介紹一下

高級會員

想要用來裝單反一機一鏡(定焦)或無反系統, 最重點係唔想個相機袋係好典型既相機袋款, 一望就知個款, 想要有點品味那種, 標寧咸品牌已經有一個在手, 想看看其他師兄有無好介紹? 謝謝!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

VIP

咁不如買個內膽

平時都已經類似咁用, 不過係用包布. 謝謝師兄意見. Thanks!  發表於 2016-8-4 12:28
回復

1萬

論壇元老

上网睇吓Incase嘅Ari Marcopoulos.
款式有D另類,唔知啱唔啱你,但品質及实用性甚佳。

質料看來不錯, 去找找看實物是如何, 看看是否舒適, 謝謝你的回覆呢.  發表於 2016-8-4 12:31
回復

中級會員

新買左個Domke J-5XA,平平地唔知岩唔岩ching呢

這個很好的推介啦, 有牌子又真係唔貴喎.  發表於 2016-8-4 12:34
回復

VIP

ona, fogg la

非常好的推介呀, 香港仲有店舖可以睇實物, 無得頂呀!  發表於 2016-8-4 12:37
回復

論壇元老

如果你喺講Sling Bag嘅話,我對Incase嘅Ari Marcopoulos又愛又恨,愛佢嘅尺寸符合自己要求,外觀超靚仔,肩帶設有快拆扣,這點我覺得十分重要,位置好就手,不過間隔較差,這麼大個袋只有兩塊間隔實在不足夠,而且內壁不是鋪滿粘貼布料,只有一條粘貼帶給你固定間格,位置是固定不能變的,想自己加建又不可,袋底暗格藏了個防水罩,袋身材料是很厚的帆布,導致很重,我沒有實質數據,但對比往後用過其他的袋這是最重的一個,外出半天已覺得很累。
    磿爛了Ari Marcopoulos之後買了個F-stop的Brooklyn Sling,七百餘元,在F-stop網頁沒有太多資料,我詢問過他們,原來這個袋只是試探性質,不是正規產品,質料比較單薄,袋身十分輕,尺寸較Ari Marcopoulos細一點點,一般的間隔,但多了一個凸出的外袋,我用來裝三傘和小水罇,可以將濕氣同攝影器材分隔開,袋背還有一個拉鍊袋,不過容不下一本雜誌,肩帶上亦有一個凸出的拉鍊小袋,我用來裝鎖匙,但肩帶無快拆扣,最弱的一環是完全不防水的,而且無防水罩,價格反映一切。
    因為Brooklyn Sling不防水,濕了要洗,所以買了個Pacsafe的Camsafe V9待用,九百元左右,賣點喺材料內夾了一個金屬網,刀割不開的,尺寸喺三個中最細,袋口亦特別細,所有拉鍊頭都可以隱藏而且可以扣緊,甚至可以加裝鎖頭的,間隔比較多變化,而且裏面其中一個小間隔聲稱用了特別材料可以隔絕電波,防止信用卡被隔空盜去資料,袋邊亦有一個專門放水壺的彈性布料袋,彌補尺寸最細的不足,我可以放一把摺傘同水壺,袋背亦有個拉鍊小袋,袋底有防水罩,肩帶都有快拆扣,其實不是太快拆,因為多了一個安全制,要雙手操作,而且位置不太就手。    另外Peak Design都有幾個袋好靚仔的,香港有幾間大鋪都有貨,而Incase嘅Ari Marcopoulos最近出了黑色真皮材料,你可以上網睇下。

Incase x Ari Marcopoulos Camera Bag Black Edition

BROOKLYN SLING

Camsafe® V9 anti-theft camera sling pack

Peak Design

Life is about courage and going into the unknown
回復

高級會員

Chinese-Tee 發表於 2016-8-5 04:45
如果你喺講Sling Bag嘅話,我對Incase嘅Ari Marcopoulos又愛又恨,愛佢嘅尺寸符合自己要求,外觀超靚仔 ...

嘩,多謝師兄詳盡既使用報告,Incase既Ari琴晚去左Logon睇過,質料覺得真的不錯又夠厚,但揹上身後,感覺很大個,可能我比較細粒.

另外你介紹的,Peak Design看起來都很好,又可以去找實物試試先!
萬分感謝你的回覆。
回復

VIP

Barbershop small messenger 系列

Google 過師兄介紹既呢個品牌, 毒性強烈濃郁.  發表於 2016-8-6 13:11
回復

VIP

推介 Ally Capellino x Tate 既小袋,加個內膽就一機兩鏡之外仲可以枝水擺舊電甚至擺菲林(如果忽然玩菲林)。

另外 Artisan & Artist GDR212 都唔錯,似唔似相機袋就兩睇

仲有一個 Filson x Magnum tote, 好輕好好揹又實用,不過驚你嫌大

日本仔犬印鞄有一款行街袋可以考慮,加個膽就得。

你已有Billingham,所以Brady 一類源自打獵捉魚既帆布袋就唔敢介紹你,個人覺得而家呢類款都被人定型為相機袋了。

師兄好多好介紹, 犬印鞄最吸引到我, 由其是本身未聽過呢個品牌, 去官網望一望, 真係死火......  發表於 2016-8-8 17:28
One doesn’t have to be in some faraway dreamland in order to find beauty. -- Saul Leiter
回復

中級會員

這個也不錯,用臘布,防水,不重

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

XDDDDDDDDD  發表於 2016-8-11 17:21
少嚟易毒親, 多上能免疫。  發表於 2016-8-9 19:08
在M Classic問野果然獲益良多, 好多野都好正, 真係正如好多師兄話齋要少D上M Classic, 好危險, Anyway, 見到好多介紹銅鑼灣都有得睇, 要走轉先...  發表於 2016-8-9 15:21
回復

新手上路

內膽有咩好介紹? thx
回復

VIP

最近Favorite~  

http://www.bradybags.co.uk/

我而家用緊呢隻色。  發表於 2016-8-18 10:29
我本身都睇中深綠色.  發表於 2016-8-17 19:04
+1 我係卡其色   發表於 2016-8-17 18:21
回復