M-Classic

搜索
查看: 3731|回復: 15

NSX頂級版叫價425萬

論壇元老

本田近兩年積極投入高性能車款之中,一部「平民超跑」Civic Type R,五十多萬車價卻有紐堡靈賽道最快頭轆車之的美譽(剛破它紀錄的VW Golf GTI Clubsport S因未量產不計在內),成功擄獲不少熱血大軍加入車主行列。經典國寶級超跑NSX,停產多年後也將推出第二代,掛上了Acura品牌,配搭油電混合動力,馬力高達573匹,又是全球Honda迷熱切期待之作,今次行貨相當快手,已預定今年年尾有貨到港,比英國及日本更快引入行貨。香港車價亦已流出,入門版Premium賣385萬,而頂級版Premium Sport則要425萬,剛剛貴過法拉利最新488 GTB七千多元,挑釁味極濃。據聞首批車只得10架到港,要定車就要5月26日前交回認購合約及擺低50萬支票,且不能轉色及轉名,荷包夠深的,也許會對它的罕有性買單吧。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20160512/55090520

Life is about courage and going into the unknown
回復

6萬

管理員

香港地咁多有錢人,二三十架客乜易!
GT3 RS係街見過都過十架啦!
回復

論壇元老

搶崩頭都似來自: iPhone客戶端
回復

VIP

I like the old NSX more... this one look so "normal"....

X2 今代多左超跑族號嘅影子! 但冇左本田嘅味道  發表於 2016-6-9 01:45
回復

Goro's

我有朋友半年前已經放低左張幾十個0既支票, 等NSX-R...

D 人成日都將自己做嘅野講成我朋友!!! XD  發表於 2016-6-9 01:43
有錢係任性少少...  發表於 2016-5-18 23:05
Hardcore fans!  發表於 2016-5-18 15:25
回復

論壇元老

杜如風在facebook發貼引來一連串抽水「唔係呀!? 本田NSX? 日本法拉利?可以賣到四百幾萬?我幾鍾意日本都係咁話,一架日本車!? 仲貴過意大利超跑!真係值咩?」

一日之計在於晨:
「有乜咁出奇?對港女啲「唔係掛?」「使唔使呀?」「唔係呀化?」「搵鬼買咩?」其實都見怪不怪,好多時都笑而不語由鳩得佢就算,不過今次又Hi到車就俾佢撻著咗。繼上次中環張智霖話Taxi拿完爆掃把佬令人體感不安後,今日車Group又有人share杜小姐依個Post出嚟問:「應該點回佢?」喂就算冇追開潮流教母都知佢係富二代啦!又點會唔知NSX係咩料?點會唔知NSX依三個英文字同東洋跑車界神話成一個對等號?點可以同嗰堆一味鬥大聲鬥大力鬥浮誇嘅意大利佬相題並論?
先唔講今代NSX有幾令人引頸以待趨之若騖,上一代NSX喺25年前推出嚟嗰陣有幾哄動有幾劃時代,相信一眾六七十後嘅車迷冇可能唔記得,如果要我用一位本地藝人去形容NSX,應該就係我偶像黎明。佢唔係最快,不過副大碼NA引擎最熱血;佢唔係最高科技,不過超跑級基因實在比同期對手貴氣一大截;佢唔係最經濟,但Honda依25年嚟一直Keep住生產原廠配件俾NSX車主修復,貴氣得嚟又親民。
有啲懶係智慧型嘅廣告人 (嗰堆兩個字嘅Art Director) 話黎天王係當今最識玩Social Media嗰個明星,我真係笑而不語。黎天王之所以極速喺Facebook彈起,唔係因為佢啲Post有幾creative、個content strategy有幾紮實,而因為佢係黎明,就係咁簡單。唔好走出嚟懶學術咁講個Fact出嚟。同樣地,NSX之所以咁神,只因為佢有一個超越歐系超跑嘅輝煌歷史,依種集體回憶隨住時間慢慢變成一種情義結,依種情義結猶如行近我又怕驚動你之咁羞澀。依家全地球嘅男人都為新一代NSX嘅誕生表示扯旗,理得佢幾錢、買到定買唔到。港女唔明,因為佢哋冇辦法體會扯旗嘅快感。
最後想講,上一代NSX喺廿五年後嘅今日都仲賣緊五十幾萬,新一代賣返四百個又有幾出奇呢?」

杜如風:
「小弟自17歲在加拿大考到車牌後,第一架車就是本田高級版的Acura。第一代NSX我都揸過,我真係揸過,確實好爽、好精神。一架車,價值從來在於喺買佢嘅人身上。小弟覺得值,就係值。覺得唔值,就係唔值。不過賣到同意大利經典型號超跑嘅價錢,真係值咩?呢位阿網路紅人一日先生,你噏嗰D嘢,我都略知一二,573匹馬力2.7秒完成0-100、F1賽車級碳纖維車架……係勁,不過小弟覺得超跑真係要講下血統,人哋意大利車廠幾十年來世代相傳生產出多款經典超跑,你閉門造車廿幾年先出一部,點勁都好,淨係品牌上嘅價值就已經點都唔及人啦!真係一句物以罕為貴就可以開個天價出嚟?唔係唔得,我知道總有人會買,只不過嗰個唔會係我。一句男人的浪漫呀熱血呀咁就盲撐到底,重點名指住我嚟插,咁大火氣咩事呢?
我認我係港女,不過港女唔一定代表唔識嘢嘅,港女唔一定唔對車熱血嘅,不過就無你呢班車迷咁大聲夾惡啫!」

一日之計在於晨:

「嗨杜小姐,好多謝你嘅回信,竟然一寫就引到你注意,我已經覺得係階段性成功!既然你用小弟嚟自稱,我都用同性嘅語氣覆返你唔就住就住喇。
係咁嘅,我前日噏嗰堆背景相信唔少人都知,雜誌啲「小編」唔夠墨水都會拎出嚟充字數。零至一百幾多秒、幾多匹馬力、碳纖車架等等邊個唔識講?純鬥數據的話,NSX同其他歐洲佬應該差唔多,不過佢嘅前瞻性科技同誇越世代嘅精神,又有幾多人喺當中消化得晒?
小弟 (我都咁自稱一下先) 認為「超跑血統」唔可以用國藉區分,而係歷史同能力值。如果優劣係講國藉,我哋就唔會見到中田英壽、香川真司、中村俊輔、本田圭佑、岡崎慎司依啲成功例子,冇佢哋嘅勵志故事,亞洲好可能唔會再有人踢波。普羅大眾就係經常一句「超跑真係要講下血統」而將超跑依個名詞定為歐洲專用,根本就冇客觀去分析成件事。
混燃唔係新事物,但要混燃混到NSX咁強大就絕對唔簡單,兩副引擎嘅平衡比例度之高絕對唔係一般超跑可做得到 (再講丫,暫時喺依個地球上面,混燃超跑數來數去都係得一兩部) 其他廠兩三年就推一部新model出嚟等啲有錢佬盲目追款從而Cap水,Honda就花咗廿年時間精雕細琢,依種一絲不苟嘅研究同製作,就令我哋一眾車迷引頸以待嘅原因。NSX我依家當然買唔起,但有錢一定揀佢而instead of 倫敦才俊啲牛牛馬馬。
今次嘴炮其實打得好驚心動魄,Quote返高登一篇著名文章,你就知杜小姐有幾猛料,我之後有咩三長兩短,麻煩大家幫我報個驚……
話杜如風係死港女?
你知道佢既歷史後
就明白佢係正宗香港公主
唔係公主病
而係伸隻手出嚟就有人埋單
話今日好悶就有十個男仔渣車喺樓下等
放工又有仔渣車搶頭淡湯
佢全盛時期真係玩撚哂
不過依家都唔弱
再者港女想佢去個級數都仲有距離
因為佢想食飯就會有十個八個男仔爭俾錢
根本唔洗同你「港」
唔知佢野既人會當佢死肥婆行出黎攪攪陣
知佢野既人就會明白自己連追佢既條件都未有
就算係高登仔條件嘅
喺佢眼中都屬一般
如果自己唔識嘅就上去GOOGLE
就如見到巴菲特
話依個呀叔有乜巴閉呀點解咁多人圍住佢一樣
拎港女同佢比根本就係ON9
港女臭西扮哂野要R返黎既野
喺佢身上係無限咁有人俾 唔洗R的
真係想同某啲人講:你哋太年輕了
-
我知我邊夠班同你嘈丫,連挽鞋資格都冇。作為一個小毒撚,真心為出現過你個page而感到自豪。」

然後到陶傑出來了:
「四百幾萬一架日本本田跑車值唔值?引起港女抗議,啱唔啱,視乎你嘅眼界。
首先,日本係西方文明G7工業國之一,與德國、法國、意大利、英國同一等級。日本人是亞洲的白人,種族血統,純淨高尚,不收容伊斯蘭難民,而出產法拉利的意大利,今日眾人皆知,係北非難民天堂。
意大利的祖先羅馬,兩千年前已經有人浸Spa,今日講到泡溫泉,優先係邊個國家?
本田三十年前已經聘用意大利賓尼法利納設計,Made in Japan, 不是Made in China,價值等級不同,冇山寨貨,退一萬步,就算這隻跑車在大陸設廠,日治時代的台灣和英治香港的大丸百貨,由日本人嚴格QC,井井有條,有眼你見。
如風如電,如畫如詩,只要係東洋,一定係寧靜致遠、精密心思。憑JAPAN這五個字母排列,每個字母八十萬,不算貴。
崇日?哈哈,只係跟隨常識。」
如果唔喺真車迷,最好就唔好亂抽水,或者先做下功課,
1. 今代NSX是日本研發在美國製造的
2.NSX三個字的含意不在於Japan五個字,而喺SENNA五個字

陶傑!! Good!! Senna, my idol!  發表於 2016-6-10 14:37
抽來也抽去, 抽水教人掉眼淚!!!  發表於 2016-5-31 11:37
陶傑先係靚抽!  發表於 2016-5-31 09:38
Life is about courage and going into the unknown
回復

論壇元老

有摩打大扭力起動確喺有優勢

Acura NSX VS Lamborghini Aventador Pirelli Edition
回復

論壇元老

I like it, old and new!
回復