M-Classic

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 0.95

澳洲 Leica Q 開始price drop,香港行貨有動作未?

VIP

hkforyou 發表於 2015-9-24 14:00
如果per order 個價錢沒GST 就平,但沒現貨Q ,又要比deposit 可能沒有得退,下年先比機你,當年m240就係咁 ...

回復

新手上路

0.95 發表於 2015-9-24 17:49
理性啲回應你,你就喺度xyz,有咩好講?

我又唔覺得“不是味兒”嗰句係潤人喎,俾貴咗少少有啲不爽,人之 ...

點極都唔明!!! 真係善意講白些少比老兄你,
以買賣水貨執少少嘅師兄感到不是味兒,咁都唔覺得嗰句係潤人,呢句 "以買賣水貨執少少" 甚麼叫"以買賣水貨" 即係叫人水貨佬,另外"執少少" 都甚有侮辱撩交打意思,老兄你言語可能唔衹得罪一個,真正以買賣水貨的二手佬更討討厭你老兄,言者無心聽者有意,自己檢討一下自己言詞吧,又或者下次寫英文可能會善意好多。
回復

論壇元老

4ktv 發表於 2015-9-25 13:56
點極都唔明!!! 真係善意講白些少比老兄你,
以買賣水貨執少少嘅師兄感到不是味兒,咁都唔覺得嗰句係潤人 ...

哈,你仲嚟~好,又應下你。
網友,我真係覺得同你傾計越嚟越趣緻。

首先,我玩下相機上網吹下水,原來要得你老哥去點醒我?真係要叫聲你大師。

其次,喺你嘅字典入面,“以買賣水貨執少少”嘅人,係冠以“水貨佬”之名。即係你認爲,友台商户區嘅大部分會員,全部都係你口中嘅水貨佬?
PS. 我同友台嗰邊嘅商户,well,我叫開佢哋商户或者trader,唔係你口中嘅水貨佬啦吓,交情都還可以,經常會WhatsApp吹吓水,互有買賣,喺對方舖頭打躉玩下新玩具飲下咖啡,大家講嘢從來都係吹下出面個相機市場點樣/邊度有得入平貨返嚟(二手或全新水貨啦),賺吓玩,有水位甚至放售執到少少。真係做生意嘅,梗係平入放售執少少搵餐晏仔奶粉錢架啦~侮辱撩交打?係咪你敏感呀?喺友台我個post得罪邊一兩個我都知。不過,買賣咪買賣囉,賺少少零用錢當租機,或者當係賺玩,好多師兄都係咁,有乜問題?係有人敏感啫。

水貨佬?呢3個字,似係你自己敏感冠人此名並扣我冒子。我從來視對方為商户,呀你要英文呀呵,我水平低,淨係識trader。

我嘅言詞?可能得罪你,或某幾位members啩。
不過,你嗰句“水貨佬”,可能真系得罪好多人。你都檢討下自己先啦。

仲有,下次寫英文好啲?真抱歉,小弟無乜墨水,英文程度麻麻,費事下次用錯啲Vocabulary又話我啲係xx行為言語,到時咪俾你xyz?唔好啦。

中國人地方,加上我英文麻麻,我打中文句子會通順啲~

回復

論壇元老

另外,4ktv網友,我見你之前都有賣下啲M9P呀,Noct 0.95咁,全部靚嘢,估你係識玩之人,應該都有玩過下架。

見你詞鋒就夠晒銳利,不過喺相機forum,齋吹齋鬧就無意思嘅。

不如咁啦,收下筆,出下相,俾大家學下嘢,Noct 0.95唔係人人有本事買嚟玩架,唔好吝嗇你嘅靚機靚鏡靚相

總好過日插夜插,詞鋒銳利,但相片又未見人。

今次真心要你老哥點醒我,俾啲靚相大家學吓嘢仲實際。

小弟我就唔係好識影相嘅啫,我網名叫0.95,但就未用過支Noct 0.95。靚相我就無乜,爛相有一堆,但志在參與下,供獻下個forum咁啦。

http://www.mclassic.com.hk/forum ... &tid=13194#lastpost

等你jam返幾張Noct 0.95嘅靚相入嚟,幫手推推個post~
回復

管理員

請大家保持理性討論,避免引起罵戰!
回復

管理員

同時希望會員避免不適當討論其他討論區內容或不適當將其他討論區內容遷到本論壇!謝謝!
回復