請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 5594|回復: 13

吹水區位置

Goro's

吹水區點解係連動相機下面?
咁係唔係每個専題都會有個吹水區?
回復

管理員

應大家要求,吹水区將於48小時內移動並独立出來
回復

管理員

我們考慮左數小時, 得出如下分析:
討論区一般以文字交流, 亦即吹水, 但有關相機的討論吹水卻比一般如車, HiFi的討論多了一項很重要的分享, 就是看圖, 其重要性不比純文字討論低, 所以相機区有些特別, 需要分吹水及貼圖兩区.

其他專題討論例如汽車, 一入去已可發帖吹水, 就是上圖亦只是吹水(討論)的附帶行為, 圖片本身不具獨立性, 嘻嘻, 不知我有否詞不達意?

如把吹水區獨立地與其他題材如HiFi, 車等並排陳列, 可能做成大部份人只會鑽入該區發帖, 因沒有分類所以日後如有會員想在專題尋找資料便如大海撈針一樣.

不過我們歡迎反向意見, 畢竟以上結論只是由我們三數個小腦袋想到的, 一定有不少問題未照顧到, 先謝!
回復

VIP

可否將兩個相機吹水區合二為一
回復

1萬

超級版主

好似集中一個吹水區好d,太分散有d難睇post。
回復

Goro's

所以吹水區係唔係應該係專題討論下獨立一個版,
而唔係在連動相機版下面.
回復

高級會員

我絶對讚同呀!方便D麻!
回復

Goro's

可否在各專題下的那個版叫討論區,希望網友只限於討論該専題的有關事項.
而與各専題並列一個吹水區俾大家天南地北, 講d無無謂謂,無無聊聊的事.
因為現在在各專題下都有d唔關該專題的吹水帖, 如果睇過想搵返就要入各個専區去搵.
回復

1萬

論壇元老

goodies 發表於 2013-7-30 02:07
可否在各專題下的那個版叫討論區,希望網友只限於討論該専題的有關事項.
而與各専題並列一個吹 ...

只要記得標题某個字,利用主页的搜索功能,就能找到。
例如sonnar,两個帖都列出。
揾人都一样。
回復

管理員

昨日今日反覆思量,經再三討論,或許我們已經明白大家的意思,我們會再把有關Leica的專題分類分得更仔細,令到有關的討論變得更專門,而亦會將吹水區搬去另一個位置,用以集中所有休閒式的吹水,我們可能腦筋遲鈍,又或者為人拘謹,所以將討論及吹水淪為一談.
回復

1萬

超級版主

admin們用開放的態度來管理forum,令人欣賞!

我諗我少少的concern是,就算器材的討論,通常講講下A,又會走咗去講B,講講下 Leica M,又變咗去講 mirrorless,咁樣會唔會好難分類呢?
同埋分得太細,就每次都要進入多個唔同的『小版面』,可能會變得比較麻煩。

但分類的好處是將來查閱容易,好似一個資料庫咁。

唔知呢個 forum 啲 post可唔可以加 tag 嘅呢?我個意思係,e.g. 『其他相機』就不再分 Hasselblad,Rollei,etc。全部入為『其他相機』一版,但 member 可為個 post 加 tag, 例如 "Hasselblad", "Medium format" 等,咁將來有人 search 可以search個 tag。甚至有朝一日,個 forum 搞得好大,有好多 post,真係要分 Hasselblad,Rollei 的專頁,到時可再用d tag 嚟歸類。
回復

高級會員

YKCC 發表於 2013-7-30 15:16
可否將兩個相機吹水區合二為一

Agree!
I am still in my first 10,000 shots.

“Your first 10,000 photographs are your worst.” ― Henri Cartier-Bresson
回復

VIP

Jason 發表於 2013-7-30 15:43
admin們用開放的態度來管理forum,令人欣賞!

我諗我少少的concern是,就算器材的討論,通 ...

Agree Jason
回復

管理員

任務完成,吹水區已經独立出來
回復