y1564 發表於 2015-1-5 18:23:02

Contax Hologon 改 m mount 問題

最近係eBay bid 到支Hologon, 有幾個問題想請教所位師兄:
1)如果改 m mount, 支鏡會唔會因為卡口法蘭距(i.e.卡口到感光元件距離)既唔同(CONTAX G卡口法蘭距是29mm,LEICA M卡口法蘭距是27.8mm), 而導致成像上的差異(Contax 比 Leica 好)?定係一樣?
2)呢支鏡大家通常用咩野安全快門?如果用係M機,安全快門會唔會比Contax G慢(Cloth shutter vs Metal shutter)? 同埋係M3 Double Stroke會唔會用到比MD, MDa更慢既安全快門?
3)如果用係Contax G機到, 個auto-focus會唔會自己關閉?定係依然會auto-focus完之後再返到無限遠?
4)每位師傅改mount既方法係唔係一樣?唔同人改出到黎係咪都差唔多?有無邊個師傅介紹?

wah 發表於 2015-1-6 10:11:36

建議買部 G1 作為其專用機身算數, 因為要改如此 wide 鏡真是差之毫釐距之千里............就算再技術高超的改鏡師傅亦要承受如此高風險!

況且用原廠機身亦可減省再測光的煩惱.............如果是用於 Digital 應該只有 A7S 能應付......

mingho2281 發表於 2015-1-6 10:28:56

3應該無Autofocus,同意買部G好過{:4_90:}

Thomas_Chan 發表於 2015-3-2 18:57:27

我果支改了,只能用在 Leica MM(無測光), M6(測光準確),A7(不能用)。

Honrts 發表於 2015-3-2 19:51:26

支鏡係手動對焦,用在Contax G的autofocus不會動。
改乜鬼吖,買部contax g用啦。G16係好嘢嚟,改壞一支小一支。

khw 發表於 2015-3-2 21:10:36

Yes, buy a G1 or G2.

Honrts 發表於 2015-3-2 22:54:38

而且改鏡要磨腳,冇得還原。

mayfourth 發表於 2015-3-2 23:10:37

買部G1,最平最穩陣之選。
頁: [1]
查看完整版本: Contax Hologon 改 m mount 問題