Jeansky 發表於 2014-12-24 18:46:33

12504 唔使搵serie 7 filter 可以用49mm

上網睇到個科林講
即扭快49mm b+w nano mrc 落去
真係fit 晒   
但個罩扭返落去個時差少少先扭得盡

Jeansky 發表於 2014-12-24 18:49:36

扭唔晒但已夠實啦

0.95 發表於 2014-12-24 19:14:38

呢個係開心大發現~

Jeansky 發表於 2014-12-24 19:20:40

0.95 發表於 2014-12-24 19:14
呢個係開心大發現~

係啊!! 搵COLOR FILTER唔使咁煩啦!!!
但留意返個FILTER TIM 厚度!! 我用B+W NANO 可以扭得落D!!
用普通MARUMI厚身個D 都扭得實!
但冇NANO MRC扭得咁落

kgv 發表於 2014-12-26 20:17:50

X sefu N 年前 教過我喇

不過 佢叫我 要 反轉快“淚鏡” 先好放入去 ...
有無人 知點解 ?

khw 發表於 2014-12-26 22:46:00

I have many Series 7 filters.............

A Lot of Series 7 Filters of various spec.
http://mclassic.com.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=9307
(出處: M-Classic)

Jeansky 發表於 2014-12-26 22:55:32

kgv 發表於 2014-12-26 20:17
X sefu N 年前 教過我喇

不過 佢叫我 要 反轉快“淚鏡” 先好放入去 ...

o岩試左
nano mrc 扭得晒 但因條邊太薄所以浪下浪下
應該普通厚邊b+w mrc 就有機會得
因兩塊都係nano
所以冇得試

Honrts 發表於 2014-12-26 23:47:57

用M8嗰時,我用E49UV-IR filter掉轉裝入12504 hood,fit晒,個hood可以扭盡。
頁: [1]
查看完整版本: 12504 唔使搵serie 7 filter 可以用49mm