Chak411 發表於 2014-11-18 10:54:29

PAM 000 / 112 入門邊隻好?

想買 Panerai,中意簡潔錶面
000有 logo
112有透底
請問點揀好?

另外應該買全新水貨定2手?
有無推介嘅舖頭?
咁多問題唔好意思 :$

toys_madman 發表於 2014-11-18 12:16:05

PAM00000: OP I movement, 有LOGO, 填充式三文治面...
PAM00112: OP X movement, 三文治面...
除左型號唔同, 兩隻都係手上鍊, 上滿鍊56小時動力儲備.

細心留意兩隻個面D螢光字係唔同, 000比較飽滿, 而112就藏左落下面...
除左LOGO之外 (我以前好憎個LOGO, 而家反而愛上...)
000用0既填充式三文治面係源自舊裝軍用PAM,
而以我所知現行型號 (SE除外), 係得000同005仍然採用.

如果係冇秒針, 我一定揀000!!!

如果屬意112, 咁我寧願揀111, 111同112個關係正等於000同005, 所有野一樣, 只係有秒針冇秒針0既分別...
但1110係市場上個朵比112響好多...

toys_madman 發表於 2014-11-18 12:21:04

全新定二手, 你問我, 我一定買全新, 尤000都份屬炒款, 二手都唔慌平...
至於話行定水, 呢樣好見人見志, 112我唔清楚, 000未必有現貨, 理由同上, 水都未必平得去邊...
而保養方面, 行水分別亦不大, 建議你見到咩就買咩...

Chak411 發表於 2014-11-18 18:16:06

Thank you toys_madman! :handshake
我再搵下先

Jeansky 發表於 2014-11-18 22:26:09

005 好似幾正

toys_madman 發表於 2014-11-19 11:13:11

Jeansky 發表於 2014-11-18 22:26
005 好似幾正

我比較喜歡有齊3, 6, 9, 12四個數字0既款式!!!

keith 發表於 2014-11-19 14:45:50

toys_madman ching is an expert for PAM {:4_134:}

I got my lovely PAM after getting his advice in March.

Chak411 發表於 2014-11-19 15:37:18

toys_madman 發表於 2014-11-19 11:13
我比較喜歡有齊3, 6, 9, 12四個數字0既款式!!!
我都係鐘意有齊4個數字
咁係唔係第一隻 panerai 都係推000?

toys_madman 發表於 2014-11-20 11:36:51

Chak411 發表於 2014-11-19 15:37
我都係鐘意有齊4個數字
咁係唔係第一隻 panerai 都係推000?

好多人第一隻PAM都想要細秒針, 所以BASE款黎講或者005會多人揀少少...
但PAM其實好得意, 唔好講D舊裝咁深, 就算新錶, 好多人都會好似我咁越來越喜歡簡單, 四個數字加兩支針...掂晒!!!

http://i934.photobucket.com/albums/ad188/toys_madman/My%20Watches/My%20Panerai/nEO_IMG_DSC_5020.jpg

chijeffrey 發表於 2014-11-21 11:10:32

toys_madman 發表於 2014-11-20 11:36
好多人第一隻PAM都想要細秒針, 所以BASE款黎講或者005會多人揀少少...
但PAM其實好得意, 唔好講D舊裝咁深 ...

Really true!!
頁: [1]
查看完整版本: PAM 000 / 112 入門邊隻好?