toys_madman 發表於 2014-11-17 12:59:25

[轉載]何藩帶你重回張愛玲眼中的香港

這幾幀珍貴的黑白照片凝結了歲月,帶你重回張愛玲眼中的香港

好喜歡50-60年代0既香港!!!

M3fans 發表於 2014-11-17 19:57:10

very nice old time pictures

Sawlo2000 發表於 2014-11-18 01:28:21

Nice! This time in Chinese. I wanna share it too

十四毛 發表於 2014-11-18 02:31:48

真係好正,佢既點線構圖好自然,可能由於主題係不是現代世界,多左份藝術感。

toys_madman 發表於 2014-11-18 11:50:13

以前攝影冇咁普遍, 反而D人唔介意被拍, 而家你未舉起部機都已經啤住你...

edwardyung 發表於 2014-11-18 14:49:56

好大可能我哋唔係喜歡何先生和張小姐.... 我哋只係喜歡失去已久的小時侯.

Jeansky 發表於 2014-11-18 17:48:57

edwardyung 發表於 2014-11-18 14:49
好大可能我哋唔係喜歡何先生和張小姐.... 我哋只係喜歡失去已久的小時侯.

我唔係生於個個年代 都好鍾個個年代的hk
睇返而家hk, 有種講唔出o既討厭

Jeansky 發表於 2014-11-18 17:51:57

thx for sharing, toy madman
期待佢本影集到來

photoinsc 發表於 2014-11-18 18:42:04

多謝分享{:4_90:}

charliebrown88 發表於 2014-11-18 19:49:14

Me too, 十幾年前大角咀,上海街一帶都好old feel 咖

rotarygod 發表於 2014-11-19 10:30:17

大廈中間有條河咁正嘅! 仲有咁多街童周圍玩,宜家一定會俾人告

charliebrown88 發表於 2014-11-19 10:39:29

toys_madman 發表於 2014-11-18 11:50
以前攝影冇咁普遍, 反而D人唔介意被拍, 而家你未舉起部機都已經啤住你...

以前冇得擺上網

toys_madman 發表於 2014-11-19 11:10:30

rotarygod 發表於 2014-11-19 10:30
大廈中間有條河咁正嘅! 仲有咁多街童周圍玩,宜家一定會俾人告

我好想知係香港邊度???

toys_madman 發表於 2014-11-19 11:11:34

charliebrown88 發表於 2014-11-19 10:39
以前冇得擺上網

同意, 我都相信呢個係部份人抗拒被拍0既原因...

blanc530 發表於 2014-11-19 11:27:55

聽老前輩說他當時的照片是用 Rolleiclex TLR 拍的,還是最平的型號.

ww129 發表於 2014-11-21 08:17:41

blanc530 發表於 2014-11-19 11:27
聽老前輩說他當時的照片是用 Rolleiclex TLR 拍的,還是最平的型號.

又一次證明兩件事:

(1) 好的照片是用心去拍,不是纯用天价的器材便行;
(2) Rolleiflex TLR 確是好机

很棒的照片{:4_91:}

MYM8 發表於 2014-11-21 09:44:42

{:5_259:}{:5_259:}
M E M O   R      I       E                      S.....................

whoip 發表於 2014-11-21 12:51:25

建築物中的河很有趣, 很吸引的照片{:4_134:}

seesawseen 發表於 2014-11-22 07:03:14

頁: [1]
查看完整版本: [轉載]何藩帶你重回張愛玲眼中的香港