hothmonkey 發表於 2014-10-27 22:51:06

我係唔係唔正常

唔知點解,經常買舊平鏡十幾支,官崎改鏡又四五支。
就係唔捨得一次過買支人人話好嘅35mm f1.4或者Noct。
用咗嘅錢又差唔多,但係個心總係覺得可以玩唔同鏡開心D,舊鏡入咗手又唔捨得賣{:4_125:}

Dennisony 發表於 2014-10-27 23:22:33

你先系最正常﹗﹗ {:4_131:}

Jeansky 發表於 2014-10-28 00:26:20

我都唔捨得買noct!!!!!

grandetech 發表於 2014-10-28 00:55:13

我唔捨得賣noct:'(

bubu 發表於 2014-10-28 03:04:00

哈,我都係,咁多年都冇諗過要買Noct, 雖然我係50mm擁躉。

kgv 發表於 2014-10-28 03:08:29

我只系 完全明白 唔捨得賣的 感覺 (唔系 理由) ;P

買 Noct ... 只要你 咬緊牙齦 買第一支 … 嘻嘻, 之後 就容易 得多 ga laaa ;P

photoinsc 發表於 2014-10-28 04:35:38

不可一,只可再!{:5_224:}

hothmonkey 發表於 2014-10-28 05:18:31

kgv 發表於 2014-10-28 03:08
我只系 完全明白 唔捨得賣的 感覺 (唔系 理由)

買 Noct ... 只要你 咬緊牙齦 買第一支 … 嘻嘻, 之後...

咁嗰D幾始嘅50mm同35mm。新得黎平又有,舊得黎有mood又有咁點呢?
賣又唔捨得,唔買又冇位。重有大量(真係大量)菲林機收藏又點呢?
總唔能夠只將支Noct或者11663用响Minolta CLE, Voigtlander R2A, Konica RF,安原一式etc。
{:4_130:}

kievnut 發表於 2014-10-28 05:40:50

其實賣晒五年以上冇掂過嘅架撑都夠買支11663, 但係始終冇衝动去做!

Sawlo2000 發表於 2014-10-28 08:21:05

睇你鍾意影相定collect 野囉,鍾意影,到某個位一定想試呢啲镜,當然兩者可以並存嘅。。。

dailyjuice 發表於 2014-10-28 10:38:56

many people 儲野成瘾
keep buying and not selling
i am one of them

redrede 發表於 2014-10-28 10:43:32

玩舊鏡唔完美令人成日想買其他]鏡玩下,一步到位係咪有啲怕{:4_109:}

edwardyung 發表於 2014-10-28 10:58:47

kgv 發表於 2014-10-28 03:08
我只系 完全明白 唔捨得賣的 感覺 (唔系 理由)

買 Noct ... 只要你 咬緊牙齦 買第一支 … 嘻嘻, 之後...

Ksan後生果時同d女仔都係講類似嘅說話??

edwardyung 發表於 2014-10-28 11:03:07

我放咗35.lux.A.v2之後... 一口氣入咗35.lux.v1 和 35.cron.v1... 到e+都未有諗再換阿乜阿乜... 話者呢處係我35mm嘅終站.?.?

Lips 發表於 2014-10-28 11:19:17

Noct 同663,好大支
始終相機同_唔同

y2kman 發表於 2014-10-28 11:29:01

我第一支M鏡就首先買35MM 1.4 (11663), 正正就是不想將來唔捨得買.... :P

charliebrown88 發表於 2014-10-28 21:36:17

hothmonkey 發表於 2014-10-28 05:18
咁嗰D幾始嘅50mm同35mm。新得黎平又有,舊得黎有mood又有咁點呢?
賣又唔捨得,唔買又冇位。重有大量(真 ...

老實, Noct 我都諗住成年, 反而一年買了 11663, 諗緊 50 1.4 ASPH ....

imojo 發表於 2014-10-28 22:04:10

I thought about buying a Noct years ago but the price and the narrow DOF with my bad eyes persuaded me from doing so. The most I have ever spent on a lens is USD 1,800 and that was 12 years ago.

0.95 發表於 2014-10-28 22:20:44

我反而覺得。。。11663雖然係幾好,幾sharp,幾3D,但其實無乜味道。我前後買過2次,最後都係賣返出去。講真,我覺得11663同11879其實除咗一級光圈之外,好似分別不大,但價錢幾乎一倍。

vincecharus 發表於 2014-10-28 22:27:50

我影數碼,加上沒有收集鏡頭的習慣,已經無舊鏡。35FLE 同 0.95 都是絕世好鏡,如果只是用,又不想儲存太多鏡頭的話,真是 highly recommeded!
頁: [1] 2
查看完整版本: 我係唔係唔正常