vieani 發表於 2015-9-22 19:05:07

以前曾經買過一隻叫 "Sugar Cane Vintage Wash & Premium Care" 嘅牛仔褲洗劑同care lotion,不過依家好似日本果邊已經停咗產,暫時仲未搵到代替品。

kar0015 發表於 2015-10-2 16:09:57

之前係加拿大最耐日日著9個月一洗, 但返到香港少著但3個月已經項唔順要洗

vieani 發表於 2015-10-3 00:39:35

vieani 發表於 2015-9-22 19:05
以前曾經買過一隻叫 "Sugar Cane Vintage Wash & Premium Care" 嘅牛仔褲洗劑同care lotion,不過依家好似 ...

我之前係用仕上屋呢隻,好好用!

A.man 發表於 2015-10-3 23:08:28

求其沐浴露得啦...

redrede 發表於 2015-10-8 10:51:35

香港見人用

edwardyung 發表於 2015-10-8 12:57:36

redrede 發表於 2015-10-8 10:51
香港見人用

我從來不能想像穿多個2天依然可以不洗的牛仔褲会有多舒服.... 不過我会尊重大家的意向.... 咁我又講2句.
Indigo dye 本身就是会掉色, 就算不入水也会掉色. 記得有個經驗, 工場生產有用到indigo dye yarn, 每晚回家梳洗, 毛巾進入鼻孔後出來都是藍色.... 難為了机器旁的工人更会是什麼模樣?
大家不希望清洗牛仔褲, 想也是因為怕牛仔褲洗得多会掉色.
那麼如果真要清洗, 應該注意些什麼?

事實1:
Indigo dye process 是... 低温(可以低到50度), 醶性pH10-11
Denim 是怕漂白, 怕光曬, 怕摩擦

咁你清洗時可以做的是:
避免高温; 使用中性pH7或微酸性pH5.5洗衣液/粉 (普通家用洗衣粉大多是醶性約pH10-11); 不能用含有漂白, 顯色劑的洗衣液/粉(無磷);
洗衣程序用delicates(短時間+少攪動); 反轉洗(少接觸); 不要tumble dry(免高温); 在陰涼處hang dry(免曬).

事實2:
掉色的牛仔有掉色的美.... 塗不塗SKII, 每個美人選擇不同... 沒对錯.

Japan4ygo 發表於 2016-10-8 23:30:16

雷石碱几好用
頁: 1 [2]
查看完整版本: 如何保養牛仔褲