iluvshoot 發表於 2014-5-30 09:20:11

忽發奇想,如果只可以留一部M...

相信好多CHING都唔止一部M,不過如果只可以留一部你又會點揀?
除左價值問題,好似BP, 軍用機之類, 重有咩野因素決定去留?

paulpaul 發表於 2014-5-30 09:37:56

MM is unique.

C9.99 發表於 2014-5-30 09:39:42

呢個問題真係好因人而異,我自己就一定會係M3Olive, 由第一日玩Leica佢已經係我dream camera, 無野代替到!
呢條問題問KGV好,可以癱瘓佢個腦一小時以上

kgv 發表於 2014-5-30 09:52:10

C9.99 發表於 2014-5-30 09:39
呢個問題真係好因人而異,我自己就一定會係M3Olive, 由第一日玩Leica佢已經係我dream camera, 無野代替到! ...
“如果 ... ”

我唔回答 “假設性” 題問 嘅 ...
;P

raumplan 發表於 2014-5-30 09:53:56

"可以癱瘓佢個腦一小時以上"

hhahahaha{:4_132:}

C9.99 發表於 2014-5-30 10:03:36

諗下佢諗個样都好笑……M6Safari, MPOlive....MP3.....Hammertone ?{:4_113:}
唔係,SV MM未買,諗諗下Hammertone M9P又幾好,digital可以試鏡!

iluvshoot 發表於 2014-5-30 10:05:43

選擇困難症;P

zaurus 發表於 2014-5-30 10:13:50

選擇困難症:$

bebe456 發表於 2014-5-30 10:38:56

已投

paulpaul 發表於 2014-5-30 11:04:51

有d似靚餸丶中式廚餘丶法式廚餘丶葡式廚餘丶…

Carson 發表於 2014-5-30 11:08:12

Could we choose 1 film & 1 digital M instead?

redrede 發表於 2014-5-30 11:13:40

I'm trying to get another M and now you ask this question which one should keep?

Of course M6 TTL 0.85 "no choice is a good choice" {:4_93:}

Jeansky 發表於 2014-5-30 11:16:15

Hexar rf

Sawlo2000 發表於 2014-5-30 12:06:36

how come no one vote mp original... haha

花輪 發表於 2014-5-30 18:35:56

M2 the best

redrede 發表於 2014-5-30 21:51:36

其實M2係咪最後一部"無膠"的機? 定M4?{:4_107:}

膠膠地都怕终有一日過selftimer壞

M3fans 發表於 2014-5-30 23:56:33

唔揀得第樣,唔係連名都要改埋:(

bubu 發表於 2014-5-31 01:41:32

我一早投左M3。
但估唔到MM都有6票。

ww129 發表於 2014-5-31 06:18:28

bubu 發表於 2014-5-31 01:41
我一早投左M3。
但估唔到MM都有6票。

bubu 兄,

因为有我帮忙投嘛 :lol

本来我都想投胶卷M机,但想深一层,我已经有差不多兩年未用过胶卷拍摄 (最后那次亦是用 Rolleiflex, 没有用M机),与抵京前每星期最少一卷,相差甚远,其中原因不言而语了。至与数码徕卡,我特别钟爱MM: 低调而有内涵 !

ww129 發表於 2014-5-31 09:32:47

redrede 兄,

其实本来M机就是低调,若非有个可乐 logo, 很多人都唔会留意,当然拍友或识货者例外。MM因为连logo 都无,黑色一舊嘢,在外国或内地好多人唔会点注意 ;P
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 忽發奇想,如果只可以留一部M...