Chinese-Tee 發表於 2014-4-6 23:57:29

Billy Elliot 跳出我天地

為了不埋沒兒子的天份,你可以去得幾盡?尤其是父親是個剛亡妻,半失業的古老石山,認為兒子跳芭蕾舞有辱家門。一出拍得好真摯,好感人的電影,今晚重看剛買回來的bluray。年紀大了,眼淺了,睇到我眼濕濕,推薦!

Kanedias 發表於 2014-4-7 00:41:12

Agreed! If you happened to drop by london, do try to watch the adapted musical as well. The songs are all written by Elton John and they are all very good!{:4_134:}

Wohtip 發表於 2014-4-7 13:02:36

呢套我好喜歡,仲買埋soundtrack。

bytfung 發表於 2014-4-7 14:58:59

我幾月前在飛機上睇
也很感動

但願我的孩子知道自己喜歡甚麼
去追夢

不過看來他們都未知自己想點 :'(

Chinese-Tee 發表於 2014-4-7 15:09:37

聽講喺真人真事改編,上網又未見到有關資料。

VVII 發表於 2014-4-7 15:18:54

我覺得係我童年部分寫照

Wohtip 發表於 2014-4-7 16:10:13

Chinese-Tee 發表於 2014-4-7 15:09
聽講喺真人真事改編,上網又未見到有關資料。
http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Allen_(baritone)

唔係真人真事,但網上話係inspired by Sir Thomas Allen

bhui 發表於 2014-4-11 06:52:01

Wohtip 發表於 2014-4-7 13:02
呢套我好喜歡,仲買埋soundtrack。

Me too.
:D

edwardyung 發表於 2014-5-13 16:43:31

當年去戲院睇, 非常深刻的电影.
尤其是兒子說讀Fine Art的那天.:L

nz633 發表於 2014-5-14 09:34:02

呢套好野來, 個soundtrack仲好正
頁: [1]
查看完整版本: Billy Elliot 跳出我天地