Jeansky 發表於 2014-1-19 00:33:01

今晚煲左隻舊碟 SHAWSHANK ,好正

主腳有幾叻逃到獄反而唔係最好睇,而係囚犯之間O既關係,囚犯假釋後O既感受最好睇

C9.99 發表於 2014-1-19 12:17:14

呢套經典,由LD到DVD睇左4~5次。
介紹套另一類野你,末世紀暴潮,睇下個導演d戲就知佢專出佳作。

keith 發表於 2014-1-20 09:17:43

A lovely old movie !I like the story very much !
Tim Robbins and Morgan Freeman {:4_133:}

edwardyung 發表於 2014-1-20 09:19:04

一曲[費加羅的緍禮]從圍牆的播音筒傳來, 最凶惡的面孔忽然都變得純潔無邪.
Shawshank, The Green Mile,, The Mist, 除了後者...... 我都非常鐘意.
Shawshank 和 Forrest Gump 同期, 那盒chocolate box 有点太甜了, Shawshank 的苦就被人忽略了.

keith 發表於 2014-1-20 18:08:38

edwardyung 發表於 2014-1-20 09:19
一曲[費加羅的緍禮]從圍牆的播音筒傳來, 最凶惡的面孔忽然都變得純潔無邪.
Shawshank, The Green Mile,, Th ...

Do you like Midnight Express ?... the music is good as well.

edwardyung 發表於 2014-1-20 23:23:03

keith 發表於 2014-1-20 18:08
Do you like Midnight Express ?... the music is good as well.

我睇電影的生涯由81年才開始,呢套午夜快車我好後期重影先睇,太緊張,睇得好辛苦,好大壓力。一路睇,腦袋一路充滿問號。土耳其真是這麼一個國家嗎?
Alan Parker 我最愛的都是 Pink Floyd The Wall。
靜靜講,我睇 Evita真係瞓咗。不過,我有買隻CD。仲好鐘意第17cut。

C9.99 發表於 2014-1-20 23:38:11

咁勁,今晚上網即搵!

麥克 發表於 2014-1-21 00:08:36

edwardyung 發表於 2014-1-20 23:23
我睇電影的生涯由81年才開始,呢套午夜快車我好後期重影先睇,太緊張,睇得好辛苦,好大壓力。一路睇,腦 ...

緊張就岩 {:5_268:}
證明左拍攝手法一流

smiths 發表於 2014-2-8 23:44:53

呢套超正,睇過冇數次都咁好睇

MIG 發表於 2014-2-11 15:19:11

edwardyung 發表於 2014-1-20 09:19
Shawshank, The Green Mile,, Th ...

Yes 我都係超鍾意 The Shawshank Redemption,可惜當年 Oscar 遇著 Forrest Gump,印象中提名數量不相伯仲,但... {:4_131:}

記得當日某租碟舖執笠,我硬著頭皮去問佢可唔可以平讓隻 LD 俾我,而家珍藏中 {:4_109:}
頁: [1]
查看完整版本: 今晚煲左隻舊碟 SHAWSHANK ,好正