end_user 發表於 2013-11-30 21:07:30

C9.99 發表於 2013-11-30 21:04
我都覺得有點寫手成份, 不過志在俾大家多個參考, 至於Df同A7R, 由於mirrorless関係, 在兼容性當然是A7R廣 ...

但要改鏡mount就唔多好, 相信無乜人為了DF肯攪C/Y周年鏡啩 !

C9.99 發表於 2013-11-30 21:13:33

end_user 發表於 2013-11-30 21:07
但要改鏡mount就唔多好, 相信無乜人為了DF肯攪C/Y周年鏡啩 !
同意, Nikon F口始終輸在要換mount..

end_user 發表於 2013-11-30 21:18:46

我覺得買DF的朋友不少都係會主力用番Nikon鏡

grandetech 發表於 2013-11-30 21:19:02

Jason 發表於 2013-11-30 21:05
下?!我淨係睇咗相咋,內文都唔bother喇

位姐姐好好營養窩{:4_93:}

C9.99 發表於 2013-11-30 21:24:04

grandetech 發表於 2013-11-30 21:19
位姐姐好好營養窩

嘩., 係噃, 由其最尾果張!!

grandetech 發表於 2013-11-30 21:27:04

C9.99 發表於 2013-11-30 21:24
嘩., 係噃, 由其最尾果張!!
原始大圖相當膨拜{:4_124:}

C9.99 發表於 2013-11-30 21:28:55

grandetech 發表於 2013-11-30 21:27
原始大圖相當膨拜

唔敢睇, 傷身!!

Jason 發表於 2013-11-30 21:33:19

end_user 發表於 2013-11-30 21:07

呢啲就要問k-san喇 :P

Jason 發表於 2013-11-30 21:46:32

DF呢部機好乞人憎,佢令你好想買佢,但我又諗唔到一個充分嘅理由要去買佢。

end_user 發表於 2013-11-30 22:01:04

Jason 發表於 2013-11-30 21:33
呢啲就要問k-san喇
財神另計啦, 一套周年鏡九牛一毛, 攞來玩下無所謂
我有朋友玩開nikon鏡都有入

kgv 發表於 2013-11-30 22:48:07

Jason 發表於 2013-11-30 21:46
DF呢部機好乞人憎,佢令你好想買佢,但我又諗唔到一個充分嘅理由要去買佢。 ...

大碌鏡
又要手感平衡

basschan 發表於 2013-11-30 23:40:00

尼部機真係幾正下....

C9.99 發表於 2013-12-1 00:38:06

预告下星期,測試三支,Nikon唯一三枝以人手打磨非球面鏡頭
28mm f/1.4D
20~35mm f/2.8D
Noct 58mm f/1.2 Ai

Kanedias 發表於 2013-12-1 01:02:38

end_user 發表於 2013-11-30 20:51
mobile01篇分明是寫手文, 入DF的人用途同入A7 & A7r都唔太一樣, 玩A7 & A7r 都係用來玩其他廠鏡, 現階段son ...

無辦法啦,哩部野系01 nikon版被人插到飛起,nikon唔系個度落翻d鱔稿,點掂ar??
所以我又無諗到哩度都有咁多師兄對哩部機有興趣~{:4_127:}

C9.99 發表於 2013-12-1 03:48:19

可能呢d就叫二奶命, 無video, 無直倒手柄, 冇其他專業微調, 註定佢不能坐正, 玩簡約復古, 又未係萊卡友杯茶...

Jason 發表於 2013-12-1 04:39:35

其實,我覺得Nikon走錯路線,DF應該搭 36MP sensor。16MP,我又唔係影sport,真係到喉唔到肺。

不過,我諗佢都係整部DF出嚟銷咗啲16MP sensor 去,邊有咁多人買D4吖。

end_user 發表於 2013-12-1 08:14:28

Ming
似乎早有準備,等睇相

Pandachief 發表於 2013-12-1 13:05:14

Jason 發表於 2013-12-1 04:39
其實,我覺得Nikon走錯路線,DF應該搭 36MP sensor。16MP,我又唔係影sport,真係到喉唔到肺。

不過,我諗 ...

16MP more than enough la! Go go go!! I love how it use the D4 sensor for best ISO performance. I rather take pics in darker environment than ultra big file.

Us vintage folks is more for mood and feel and taste.. we don't "smell" pics.

toys_madman 發表於 2013-12-1 14:01:39

C9.99 發表於 2013-11-30 13:35
呢支野平到震,因個個走哂去買四大天王……

相信呢個post之後,價格會立即上揚!

toys_madman 發表於 2013-12-1 14:07:46

C9.99 發表於 2013-11-30 21:04
我都覺得有點寫手成份, 不過志在俾大家多個參考, 至於Df同A7R, 由於mirrorless関係, 在兼容性當然是A7R廣, ...

《二奶就一定要有手感...》
真理!
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: (可能係世界初) Nikon Df vs M9比拼測試貼圖 (新增電影鏡試拍圖)