bubu 發表於 2013-11-14 21:56:06

M3/M2之英倫重生

30個月前,响Ming少度入左部殘殘地嘅M3,跟手又响lfc度入多部又花又凹兼甩皮嘅M2。
之后,託朋友帶回英国交CRR大修和翻噴。另向纽约嘅Shirley Krauter訂左套新嘅dog-ear lugs供M3用(據聞全世界只有她有)。
起初,Peter建议不如black paint,因最简单省事,所有外部配件都dechrome喷黑就是了。
但咁点够好玩?! 我坚持M3喷軍绿、M2喷灰,仲要...
所有furniture要新淨冇花立立令至襯得起新漆。
佢真係專業,一口答應,但就講唔埋要source幾耐至齊料。

年复一年又一年,期間Peter通知喷漆有blemish要重做,咪继续等囉。
上周,这两件玩具终於變身歸来。水準上乘,不枉漫长歲月之苦等。
1) RF prism re-silvered 和 全機打散CLA。M2嘅yellow patch却上下不对位,立即揾達叔三分鐘調好。
2) 全新同批次之furniture (即所有chrome部件)。服左佢,M3嗰粒单红点回片掣和欧制快門盤,幾十年停産嘅NOS都俾佢揾到。
3) 前後新皮,M3墨绿色、M2中灰色。肉眼看皮纹與原機無異。

多日来把玩這两機之手感、质感、和觀感,非常心悦,在此與喜欢玩翻喷的師兄們分享。
另附一张與日本喷漆大師Takahashi之Hammertone M3合照。

ww129 發表於 2013-11-14 22:02:23

恭喜 bubu 兄,新玩具很美呢!

{:4_91:} {:4_88:}

Jason 發表於 2013-11-14 22:03:58

死火!你   好   毒!!!

C9.99 發表於 2013-11-14 22:05:52

你真是捨得, 大字M3加lucky serial都拎去repaint, 不過現在看到成果, 真是絕對值得!!

YKCC 發表於 2013-11-14 22:16:59

流晒口水! {:4_113:}

bubu 發表於 2013-11-14 22:18:55

C9.99 發表於 2013-11-14 22:05
你真是捨得, 大字M3加lucky serial都拎去repaint, 不過現在看到成果, 真是絕對值得!! ...

我以为大字M3好普通咋!;P

C9.99 發表於 2013-11-14 22:23:50

我記得, 你噴綠背後好像還有其他有趣原因的..能分享嗎?

jaos 發表於 2013-11-14 22:26:20

靚到不得了{:4_98:}{:4_88:}

bubu 發表於 2013-11-14 22:31:43

C9.99 發表於 2013-11-14 22:23
我記得, 你噴綠背後好像還有其他有趣原因的..能分享嗎?

背后原因就係见你部軍机咁靓,咪東施效颦囉。

factotum 發表於 2013-11-14 22:35:51

大開眼界 {:5_268:}

kgv 發表於 2013-11-14 22:37:16

{:4_121:}{:4_121:}{:4_121:}

我拎咩去 repaint 好呢 {:5_267:}

bubu 發表於 2013-11-14 22:47:01

kgv 發表於 2013-11-14 22:37
我拎咩去 repaint 好呢

話時話,CRR個site有部M4-2喷Desert Storm配Oatmeal皮,好玩又醒目。
谂谂佢la.

kgv 發表於 2013-11-14 22:49:45

我無 M4-2
得部 M4P ... 未開盒 :(

MYM8 發表於 2013-11-14 22:56:20

{:7_164:}{:7_164:}

bubu 發表於 2013-11-14 22:56:56

kgv 發表於 2013-11-14 22:49
我無 M4-2
得部 M4P ... 未開盒
未開盒就send过去翻喷仲刺激。
直头係司机揸Bentley响后面跟住你jogging咁有style。

charliebrown88 發表於 2013-11-14 23:08:07

嘩嘩,好令仔{:5_259:}

Filme 發表於 2013-11-14 23:09:49

so stunning....:)

青木Devon 發表於 2013-11-14 23:18:54

{:5_253:}{:5_253:}{:5_253:}

Honrts 發表於 2013-11-14 23:20:29

靚到呢⋯⋯{:4_98:}{:4_98:}{:4_98:}

YingHo 發表於 2013-11-14 23:21:37

灰色正! {:4_133:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: M3/M2之英倫重生