C9.99 發表於 2013-11-5 16:23:12

homeofhorse 發表於 2013-11-5 16:05
對Nikon部新機唔係FF好失望。

吓乜唔係用D4粒FF sensor ?

edwardyung 發表於 2013-11-5 16:35:27

其實既然咁介意Noise.... 点解唔見多人用Noise Reduction嘅software?
M9話只接受到ISO640以下, 但原來用下Nik Dfine 之類.... ISO1600都幾OK ga wor

wesley 發表於 2013-11-5 16:41:39

edwardyung 發表於 2013-11-5 16:35
其實既然咁介意Noise.... 点解唔見多人用Noise Reduction嘅software?
M9話只接受到ISO640以下, 但原來用下N ...

因為認真去process noise 的用家實在不多

C9.99 發表於 2013-11-5 17:19:02

大家有興趣看看A7R/A7在Voigtlander 15mm f4.5 M mount下與M240的比較表現嗎?

Jason 發表於 2013-11-5 17:28:21

C9.99 發表於 2013-11-5 16:23
吓乜唔係用D4粒FF sensor ?

Yes ar. same as D4 FF sensor

edwardkwong 發表於 2013-11-5 17:29:07

真係好有心的測試, 明哥你們辛苦哂, 謝謝{:4_134:}{:4_134:}

Dennisony 發表於 2013-11-5 17:36:12

C9.99 發表於 2013-11-5 17:19
大家有興趣看看A7R/A7在Voigtlander 15mm f4.5 M mount下與M240的比較表現嗎?
有,有,有﹗﹗最好有埋VM 12mm :lol

jason124815 發表於 2013-11-5 18:11:49

明哥最好有埋M21/2.8 pre-a!!

C9.99 發表於 2013-11-5 19:12:50

再加最後一套 VM15 的 A/B 比較圖片供參考紅閘的問題, 謝謝!

by Leica M240
Voigtlander 15mm f/4.5 M-mount version, @f/4.5, by M240, ISO800, 1/60sec
Flickr 上 RangefinderNotDead 的 by M240

by Sony A7R
Voigtlander 15mm f/4.5 M-mount version, @f/4.5, by Sony A7R, ISO800, 1/125sec
Flickr 上 RangefinderNotDead 的 by Sony A7R

by Sony A7
Voigtlander 15mm f/4.5 M-mount version, @f/4.5, by Sony A7, ISO800, 1/100sec
Flickr 上 RangefinderNotDead 的 by Sony A7

kgv 發表於 2013-11-5 19:37:17

邊有 名星 呀?
好似 名星 咁款嘅 明嫂 就有一個 ;P

Jason 發表於 2013-11-5 19:41:23

kgv 發表於 2013-11-5 19:37
邊有 名星 呀?
好似 名星 咁款嘅 明嫂 就有一個
『明』嫂 lor :P
洪天明個『明』呀。

bullseye 發表於 2013-11-5 19:45:27

中午上鋪買咗條 Luigi strap, 女職員(sorry 少上去亦唔記得問咩名:L) 除一貫好招孚外, 仲好nicely 咁介紹我睇呢個測試........ 嘩!! 勁呀! {:5_246:}

辛苦晒, Ming Gor {:5_268:}{:5_268:}

Dennisony 發表於 2013-11-5 20:27:59

C9.99 發表於 2013-11-5 19:12
再加最後一套 VM15 的 A/B 比較圖片供參考紅閘的問題, 謝謝!

帶帽個位有D似張立基,佢算唔算明星呢?{:5_267:}

redrede 發表於 2013-11-5 20:38:15

用係Voigtlander啲色接近好多,辛苦晒{:4_88:}

C9.99 發表於 2013-11-5 21:24:48

kgv 發表於 2013-11-5 19:37
邊有 名星 呀?
好似 名星 咁款嘅 明嫂 就有一個

嘩,你咁講,開心死佢{:4_105:}

C9.99 發表於 2013-11-5 21:35:32

多謝各位捧場,其實測試做得很急,因為其間有不少朋友等待試玩,雖然他們很耐性且友善,什至與我們一起研究,但始終我們要兼顧換鏡,咭等,亦要兼顧新机各種setting,所以有些忙亂,像本來A7R明明set好轉盤全手動Mmode,但回到公司查看竟然快門與M240不同,所以我們自知測試結果並不十分詳盡及什至不十分公平,但亦希望給看到的朋友多一個大概概念!

明天再嘗試寫個最後報告結論,純屬個人意見,但希望亦能給大家一個參考。

edwardyung 發表於 2013-11-5 22:11:31

C9.99 發表於 2013-11-5 21:35
多謝各位捧場,其實測試做得很急,因為其間有不少朋友等待試玩,雖然他們很耐性且友善,什至與我們一起研究 ...

大哥聽朝打電話去SONY HK揾PR阿頭,叫佢上呢處睇睇,下午就有專人上利威借部機你試飽佢。

C9.99 發表於 2013-11-5 23:20:30

edwardyung 發表於 2013-11-5 22:11
大哥聽朝打電話去SONY HK揾PR阿頭,叫佢上呢處睇睇,下午就有專人上利威借部機你試飽佢。 ...

咁我又不想埋沒良心, 同觀眾交待始終緊要d....
我發覺市面公眾媒體發佈試相機報告, 不少忍惡揚善, 水份特多.....除了武剛車紀老總的Kennth Leung, 他大哥的試機報告, 往往一針見血, 我已經是他的忠實fans!

grandetech 發表於 2013-11-5 23:48:44

C9.99 發表於 2013-11-5 14:34
以下是 ISO 比較測試的放大圖片供參考 M240 與 A7R 於不同ISO值下雜訊的控制表現, 謝謝!

by Leica M240

最後ISO 3200可以把日本仔生意手法表露無遺:

從近年出的新機可以看到,日本機high iso performance所謂越來越勁根本有d揾笨。

好明顯Sony noise reduction 取向係日本仔做生意手法(最緊要討好觀眾-唔識嘢個d),表面唔放大看就noise係少左,好似幾滑淨幾討好,看真其實犧牲晒detail,相反Leica就盡量保留原有detail (please refer to Ming's ISO 3200 enlarge sample),noise就由得用家自己決定是否post processing去除 (LR好容易搞),腳踏實地,老實好多,German mentality,風險係比日本仔唱Leica noise多,呢點真係要佩服German的堅持。
我早於5D3出來就知道日本仔的蠱惑,加大力d denoise就話iso performance勁幾多幾多,set大個noise reduction parameter渣嘛。係堅的就應該研發到個好d的noise reduction algorithm,但估計已經做盡左,所以唯有出蠱惑做低對手。
不過,ming's samples 係out of camera jpeg, RAW唔知道點。

charliebrown88 發表於 2013-11-6 00:09:21

LanLan 發表於 2013-11-5 15:10
A7R seems to have lower noise level in high iso!!!

and seems like A7R is sharper by comparing the h ...
I observe the same as LanLan Ching{:5_236:}.... moreover, the 鼻頭 of M240 at ISO200 and ISO400 seems sharper than A7R maybe focus at the 的水{:5_229:}
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9
查看完整版本: A7R同M240有得鍊嗎?全港首個A/B test!(新增VM15圖比較紅閘問題)