johnsonlee 發表於 2014-2-6 00:26:20

膠粒;P

oliveryeung 發表於 2014-2-6 12:04:01

塊black paint係俾73 1.9用傢!!!罕有野黎傢!

Jeansky 發表於 2014-2-7 23:40:04

雖不罕,但CHROME 色較少,等緊lc7535 討論
http://mclassic.com.hk/data/attachment/forum/201402/07/233110q188hy85whpw85by.jpg.thumb.jpg

lc7535 發表於 2014-2-7 23:47:50

Jeansky 發表於 2014-2-7 23:40
雖不罕,但CHROME 色較少,等緊lc7535 討論

呢个係比35/50 mm 两用,另外箇个只用係50 ,我讲係放大头箇时。

你呢个好靓,几时连Elmar一齊卖。

Jeansky 發表於 2014-2-7 23:53:46

lc7535 發表於 2014-2-7 23:47
呢个係比35/50 mm 两用,另外箇个只用係50 ,我讲係放大头箇时。

你呢个好靓,几时连Elmar一齊卖。 ...

但呢個影相時用係50MM 上 太短了!!!! 用在35MM我都覺得有少少短
放相唔清楚細節。應該得O既

raumplan 發表於 2014-2-9 22:19:42

I heard master lo said this before, too…..

lc7535 發表於 2014-2-15 10:13:38

跟机番嚟,支镜43mm tread size,唔係Konica 镜,有冇师兄知道係原来比边支镜用的?一

ww129 發表於 2014-2-15 10:18:37

我都儍吓儍吓入咗几只27mm滤镜,都唔知比咩镜用 ;P

ww129 發表於 2014-2-15 10:38:57

ww129 發表於 2014-2-15 10:18
我都儍吓儍吓入咗几只27mm滤镜,都唔知比咩镜用

问题是等咩镜 {:4_107:}

redrede 發表於 2014-2-15 10:43:28

ww129 發表於 2014-2-15 10:38
问题是等咩镜

PENTAX-DA 40mm f/2.8 XS lens;P

ww129 發表於 2014-2-15 21:29:59

lc7535 發表於 2014-2-15 10:13
跟机番嚟,支镜43mm tread size,唔係Konica 镜,有冇师兄知道係原来比边支镜用的?一
...

lc7535 兄,

个 Konihood 应是比Konica IIIM 上的 Hexanon 50mm/f1.8 镜头用。

lc7535 發表於 2014-2-15 21:36:51

ww129 發表於 2014-2-15 21:29
lc7535 兄,

个 Konihood 应是比Konica IIIM 上的 Hexanon 50mm/f1.8 镜头用。

多谢ww129兄提点,我自己觉得越睇越靓,我见到都会再买。

Bensingindo 發表於 2014-2-17 11:41:39

lc7535 發表於 2014-2-15 21:36
多谢ww129兄提点,我自己觉得越睇越靓,我见到都会再买。

我都想找這個hook, 因我有konica IIIA 但沒有hook.

可以指點在那

bubu 發表於 2014-2-17 12:02:16

ww129 發表於 2014-2-15 10:18
我都儍吓儍吓入咗几只27mm滤镜,都唔知比咩镜用

我都試過先買hood慢慢搵鏡。

ww129 發表於 2014-2-17 21:26:19

bubu 發表於 2014-2-17 12:02
我都試過先買hood慢慢搵鏡。

哈哈,看来也只可以是这样吧!

hazyben 發表於 2014-3-17 13:44:55

C9.99 發表於 2013-10-31 16:53
TROOV....for Leica screw mount cameras

呢個好有味道{:2_37:}

C9.99 發表於 2014-3-17 20:09:40

三個只會在初代黑M3及第一二代M2出現之底蓋,黑漆開關掣。

kgv 發表於 2014-3-18 17:08:42

lc7535 發表於 2014-2-7 23:47

你呢个好靓,几时连Elmar一齊卖。 ...
我呢個 無咁靚
但又真喺好方便
:)

C9.99 發表於 2014-3-24 13:05:16

昨晚在eBay有一個非常罕有的Reid hood,是給Taylor Hobson Anastigmat 2inch (50mm) f/2 Collapsible使用的。我們在五年前見過這個hood一次之後,現在是第二次見。當年的價格約港幣二千元,當時覺得很貴,所以沒買下,之後後悔不已。昨晚以為出價港幣四千元可以買到,結果仍然是輸了。這款hood日本出了許多副廠的,不過原版是漆質的。
Link of Reid hood for Taylor Hobson 50/2 Collapsible

現在超級後悔中,早知出$7000{:4_125:}

LanLan 發表於 2014-3-25 21:11:54

kgv 發表於 2014-3-18 17:08
我呢個 無咁靚
但又真喺好方便

Ksan, your set would be more completed with the following original Leitz filter {:4_86:}

http://www.ebay.co.uk/itm/Leica-Leitz-Firhe-19mm-Yellow-1-Lens-Filter-for-Elmar-50mm-f-3-5-Lens-2503-RARE-/400655997590?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d48f55a96
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9
查看完整版本: 有冇D罕见,有趣配件分享下