十四毛 發表於 2018-4-5 12:50:43

細談GMT Master圈片 (歡迎其他同好分享,不限型號品種)

想寫好耐,但自己都在學緊野階段,唔想班門弄斧,所以一直在搜集資料數據,更不時聽聽多方高手玩家睇法,趁人在外地,比較清閒時,就開左個頭先。與其話係分享,其實係更想把自己既一d觀察心得見解有條理咁紀錄低,俾自己睇番,當然都希望引出更多有質素既睇法心得。

Jeromesuen 發表於 2018-4-5 12:59:54

期待,呢排gmt咁hit,圈片又分咁多種,留名等學嘢!

十四毛 發表於 2018-4-5 13:08:26

玩GMT Master唔識玩片,情況仲衰過有個徐若瑄樣貌身材既女朋友但自己仍是處男一樣 - 暴殄天物呀!

看倌應該同我一樣生於70s或更後,所以自情竇初開識睇勞後,只會見過三種勞力士GMT既色片,分別係所謂百事既紅藍,可樂既紅黑,同當年90年代時期三種中最罕最貴的全黑圈片。

chingye1227 發表於 2018-4-6 02:43:10

字形,粗幼,顔色新舊及退變,多種因數變化令每一塊都是unique的!

auto310 發表於 2018-4-8 02:44:36

泛美航空機司的日與夜

toys_madman 發表於 2018-4-12 00:35:58

圈片令成隻錶嘅可觀性同價值都大大提升!

十四毛 發表於 2018-4-23 21:16:31

我發覺由呢度介紹起比較好,下圖三片都係同色調但褪色情況不同既圈片,分開睇三塊冇乜分別,但放埋一齊就睇到好似色落唔同既牛仔褲一樣。下次等我放上錶大家就可以睇到不同分別。

十四毛 發表於 2018-4-24 22:04:13

我照番上圖上中下咁排列,大家可以睇到,就算同控色系但少少不同出來既效果可以差好遠,所以一塊靚片對隻錶既影響可以大得好驚人,亦因此,豬片既價錢係呢兩年升得好緊要下。

mk345 發表於 2018-4-25 00:36:16

只是看圖片已經覺得係享受....

十四毛 發表於 2018-4-26 19:34:19

如果想再深入了解一塊片對隻錶既影響,可以睇下呢條片

chingye1227 發表於 2018-4-30 17:47:56

十四毛 發表於 2018-4-24 22:04
我照番上圖上中下咁排列,大家可以睇到,就算同控色系但少少不同出來既效果可以差好遠,所以一塊靚片對隻錶 ...

真係剩係一塊片都大把嘢,退色程度,字形大小,字的顔色。市場上咁多片,但一塊好片好難求。

silzai 發表於 2019-1-18 10:08:00

毛兄幾時繼續寫埋落去:)
頁: [1]
查看完整版本: 細談GMT Master圈片 (歡迎其他同好分享,不限型號品種)