GMK 發表於 2018-2-21 13:39:00

Goro's 新版TQ

一月份,趁著去東京時,又去排了Goro's,原本規畫旅遊日期時,以為剛好碰到本店新年店休.
好巧不巧,最後兩天剛好開季,心中耐不住性子,於是去碰碰運氣好了,抽選過程就不贅述啦.
這次分享主要是,入手的 金繩TQ,藍石的部分跟以前的版本不同,相信各位同好應該都有聽說,
或看到照片,論壇上現在更新的少,於是來拋磚引玉一下,希望各位大神多多分享交流.

下圖為新舊TQ版本對照,舊版本沒有石紋,顏色也深上許多,新版的TQ貌似都有石紋

照片都是手機拍攝,請多包涵~感恩 ^_^

CRH9055 發表於 2018-2-21 15:51:22

唔係好識睇, 邊度唔同左

madpager0913 發表於 2018-2-21 18:19:21

新批有少少似tiffany blue, 個人覺得係正, 由其pair 咁帶有contrast

KazafWong 發表於 2018-2-21 18:26:54

新版感覺上似真石~有紋路

kingbeni 發表於 2018-2-21 19:13:26

咁睇新石靚D 長知識了

kl8723 發表於 2018-2-21 21:30:03

多謝師兄分享!上面兩支金繩tq,左向是上年九月而右向是剛剛二月在本店入,兩支顏色明顯有別

del6109 發表於 2018-2-21 23:26:01

kl8723 發表於 2018-2-21 21:30
多謝師兄分享!上面兩支金繩tq,左向是上年九月而右向是剛剛二月在本店入,兩支顏色明顯有別 ...

用微距鏡影下的特徽,可以解釋下

St_Paul 發表於 2018-2-22 13:28:34

感覺上新石靚d

GMK 發表於 2018-2-22 14:23:06

CRH9055 發表於 2018-2-21 15:51

不好意思,因有微距的相機,放在老家裡,手邊器材不足,下次改進~哈哈

mk345 發表於 2018-2-22 19:01:18

新石嘅質素好好多~好明顯有一定程度的“瓷”度,是質量相對好的TQ。之前的TQ很明顯是人工注膠的人工TQ石,觀感上好“膠”,顏色太藍不自然

mk345 發表於 2018-2-22 19:02:07

CRH9055 發表於 2018-2-21 15:51

仔細睇,新版嘅TQ有紋路,有瓷度了

Applegoogle 發表於 2018-2-23 10:26:25

上年5月尾購入,

scw0405 發表於 2018-2-23 15:25:05

16年2月買的TQ幼鷹。

個人覺得粗獷、簡單是Goro’s銀品的風格。新版TQ太過精美,而且紋路屬不可控制的因素,如店員拿出來的TQ不合心水亦只能欣然接受。所以偏向鐘意舊版TQ這一種簡單、統一的色澤。

情況好似點金改版時咁,新版壓邊點金有支持者,舊版圓點金有追捧客。但似乎舊TQ會好似舊圓點金咁變成絕版?

jeffjai115 發表於 2018-2-24 00:45:06

舊版的確比較深色:o

buyan 發表於 2018-2-24 01:30:14

jeffjai115 發表於 2018-2-24 00:45
舊版的確比較深色

師兄你條TQ好似唔係本店買,咁好難作準喎。

yaracso 發表於 2018-2-24 01:45:31

jeffjai115 發表於 2018-2-24 00:45
舊版的確比較深色

但你果條 好難參考下
http://mclassic.com.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=16927

十四毛 發表於 2018-2-24 11:03:45

mk345 發表於 2018-2-22 19:01
新石嘅質素好好多~好明顯有一定程度的“瓷”度,是質量相對好的TQ。之前的TQ很明顯是人工注膠的人工TQ石, ...
是的,我自己因為代理HB的關係,對松石認識深了,才知道市面一般,什至所有做首飾用的松石均是注膠的,泛稱stabilized TQ, 因穩定性高,天然石經打磨後常現天然裂紋,而且鑲法製法比較需要經驗,所以一般不被採用。我個人覺得注膠都無所謂最緊要靚。

del6109 發表於 2018-2-25 00:28:22

十四毛 發表於 2018-2-24 11:03
是的,我自己因為代理HB的關係,對松石認識深了,才知道市面一般,什至所有做首飾用的松石均是注膠的,泛 ...
新版TQ有冇注膠???同埋每個時期TQ都有唔同???請各位師兄指教!!!

mk345 發表於 2018-2-26 03:00:43

十四毛 發表於 2018-2-24 11:03
是的,我自己因為代理HB的關係,對松石認識深了,才知道市面一般,什至所有做首飾用的松石均是注膠的,泛 ...

我覺得goros單純係想省成本姐...至少這次感覺通透好多,唔會似之前咁一陣膠感。我屋企人有做珠寶生意,所以比較清楚,這個體積的天然TQ還是不難達成的,但是成本就要提高啦。其實好似Tady king,甚至Chrome Hearts上面用嘅TQ等石頭都質量一般甚至係差(講緊係十幾、幾十蚊一顆珠的質量)

hopper 發表於 2018-2-26 08:38:26

一直覺得舊版唔靚,新版比較自然
頁: [1] 2
查看完整版本: Goro's 新版TQ