chingye1227 發表於 2017-10-16 04:05:23

開版宗旨及首回分享

本版的開幕旨在分享所有關於「食」的意見及分享。
無論係任何地方料理,街頭小食,甚至動輒數千的fine dining亦都可以隨意分享。

本版亦唔會局限香港的餐廳,其餘國家地方推介亦無任歡迎。譬如銀器版各師兄去開日本邊間餐廳可以隨便開post 推介。

各位師兄如果有難題R爆頭要諗地方食飯/ 食材/食鐠,亦都非常歡迎開post 問下M Classic師兄有冇推介,互助互利。

事不宜遲,小弟第一個post 就係喺上環一間老冰室- 海安咖啡室。

佢地既䓤油撈丁拼叉燒/餐肉係不錯,但我要推介既係佢嘅「香葱碎牛炒蛋厚多士」同埋我喺香港最好食嘅「粒粒西多士」。

「香葱碎牛炒蛋厚多士」純粹係我鍾意食嘅嘢擺埋一齊,最重要係冇人好似佢哋落得咁多葱,額外再加多啲黑胡椒碎,香到不得了。

「粒粒西多士」非常出色,將一般分量嘅西多士設成4份,再好有心機咁慢慢炸到六面都好脆,將平時最好食嘅部分maximise;糖漿亦冇加水稀釋,加杯咖啡/奶茶/鴛鴦,港式下午茶完美組合就係咁簡單。
今年做咗一個少少改動,如果只想試少少,可以點個「惜食版」(姐係一粒instead of 四粒)試試。

而家少飲凍飲,但其實咖啡/奶茶/鴛鴦紅豆冰都唔差,唔算太甜,係鍾意凍飲嘅人不錯嘅選擇。

之前以上食物都要兩點後先有,而家已經變咗星期六全日供應。(平日唔記得係咪下午茶限定)
唯一就係佢哋比較早收,每日做到大約四點,同埋星期日休息。

buyan 發表於 2017-10-16 14:37:51

正爺,我仲未有時間食飯呀

madpager0913 發表於 2017-10-16 14:57:15

正爺版主 之前都試過你推薦 正野 大力支持!

chingye1227 發表於 2017-10-17 18:17:27

海安咖啡室 (上環)
上環干諾道西17號地下
(電車路旁)

kimching 發表於 2017-10-18 08:45:13

塊厚多士好吸引喎正爺

yuendenden 發表於 2017-10-18 10:18:08

食家!

Chinese-Tee 發表於 2017-10-18 12:40:40

我都經常去海安㗎!

Chinese-Tee 發表於 2017-10-18 21:29:15

以前星期六放工必定去一敞海安食個撈麵,有次如常下午入座,點了餐,老闆才通知因為冬至會早收,雖然過了鐘落單,但喺都無叫我下次請早,仲叫我慢慢食,未咁快落閘咁話。如是者又有一日我坐低落單,老闆又話冬至早收,原來不經不覺又過了一年。海安有六十年歷史,裡面裝修仍然保持,櫃枱放了一碟糖,每次埋單都叫你食粒糖,好有人情味。呢張相喺六年前影的。

Chinese-Tee 發表於 2017-10-18 21:32:28

最近喜歡海安的脆豬

Chinese-Tee 發表於 2017-10-18 21:35:05

早排朋友買二手M9, 叫我幫下眼,我推介同賣家一齊去咗海安,大家都好鐘意食物同環境、氣氛等。

山風丹妮 發表於 2017-10-24 02:55:41

我真係犯賤……… 深夜先入黎呢個post:'(:'(:'(

Chinese-Tee 發表於 2017-11-3 11:46:42

嘆個brunch先

十四毛 發表於 2018-1-4 14:01:22

我跟正爺既指引來左啦!

4466 發表於 2018-2-9 11:44:55

I had have 粒粒西多士 in there, lovely
頁: [1]
查看完整版本: 開版宗旨及首回分享