TerenceYam 發表於 2017-9-28 21:03:10

《紐約之旅》當Harley Davidson 遇上 Leica

大家好久不見!潛水已久都要上水同大家Say聲Hi!:handshake
話說九月初去紐約開會,當然偷閒Stay behind幾日,周圍影下相。更加重要既係,就係一直想要渣哈利。。。毒下自己。。所以當發現原來系紐約租車好簡單之後,就一連5日,租左前後三架唔同款既Harley試試。唔知呢度有無師兄都系玩哈利呢?跟你地學下野。

先分享下三架車既靚相,同埋少少「渣後感」。之後再會慢慢出我果幾日系美國周圍渣既相片(其實唔系好多。。。因為掛住飛車)

打頭炮,先出幾張自己香港架車。Honda Shadow 750 Aero。系07年日本版特色顏色,自己改左3頭燈,加左個Hyper Charger 同埋CobraDrag pipes~

#1 - 小弟架愛驅 | Noctilux v3

#2 - 三燈仔

#3 - Hyper Charger

#4 - Cobra slash pipe

#5 - Shadow logo

#6 - 另一角度

TerenceYam 發表於 2017-9-28 21:20:26

No. 1 > 《Harley Davidson Breakout 2017》- 45度 V-Twin Cam 103B Engine 1690cc

呢架靚仔野係我一直留意Harley既時候覺得最靚既車。所以當知道紐約Harley shop有得租呢架。就二話不說租左落黎玩日半。結果渣住佢由紐約渣車去Atlantic City....... 4小時。。。8小時來回。。。返到酒店累到趴 XDD! 不過好爽!渣一陣就系service area飲野食野休息。好自由好玩!

渣後感:呢架車加速一流,馬力扭力都好勁。不過可能我唔夠高,渣起黎雙手伸得比較直,而且係直bar,渣4個鐘有DD辛苦。如果係玩,我會渣呢架,不過如果返到香港長期渣,我就未必會選佢。

#7 - 我最鍾意佢個前輪

#8 - 個Logo都好靚。有D似汽水蓋

#9 - 條尾胎有成240寬。。。

#10 -下午出發,渣到去Atlantic City 已經黃昏

#11 - 渣入賭城影張相就會回程

#12 - 小弟肉照

TerenceYam 發表於 2017-9-28 21:31:28

No. 2 - Harley Softail

第二、三日渣返經典哈利款,起碼渣得舒服D。個駕駛感覺同我自己架Shadow好似,不過更加大馬力。係公路上面大家都已經渣緊 80miles,如果想爬頭都已經係一比油就過。。。好爆。呢架好舒服,可以長渣。不過如果買呢架。。。個感覺同自己現有既分別不大。。。再考慮下。。

#13 前面係新車,後面係尋日果架

#14 -渣去海邊同佢影相相~

#15 - 都係103B引擎

#16 - 渣到去Montauc既時候已經日落,仲要超級大霧。我回程既時候都有D危險。。。後話。。。

TerenceYam 發表於 2017-9-28 21:40:08

No.3 - Harley 當中既超級跑車 V-Rod

第四日想玩D速度感。。。就租左Harley近幾年好出名,引擎同Porsche合作發展既Harley V-Rod。雖然引擎只有1200cc,不過呢架車既馬力扭力絕對比頭兩日果架更加厲害。我一渣出去第一個感覺係。。。。好似太勁駕馭唔黎。。。不如換車。。。結果都係照渣出去,過左30分鐘之後開始慣。。。

個坐姿同Breakout有D似,不過操控感更好,相對比較舒服。同買引擎聲無之前兩架咁大,所以好多Harley迷唔鍾意佢,覺得無左特色。不過渣起上黎果種快感陣係唔講得少。爆爆下一望個錶板。。。已經95英里。。。即係152 km per hour。。。不過一D都唔覺得飄,而且我估計佢應該種大把貨。。。只係我無渣盡佢。。。

#17 - 肌肉感十足!其實有D似Ducati Diavel。

#18 - 好“大隻”。偷薄曬,盡量輕身

#19 - 錶板極速係150英里。。。係我對佢唔住,無比佢發揮

#20 - 個尾燈真係殺死人。。。

好!講完車。執埋D相就再慢慢出呢次紐約之旅既snapshots~

MYM8 發表於 2017-9-28 21:57:54

{:5_268:}{:5_268:}{:5_268:}

18x24 發表於 2017-9-29 02:39:24

正嘢!!!{:5_268:}

bubu 發表於 2017-9-29 18:47:02

好羨慕,可惜我冇胆玩电单車。

TerenceYam 發表於 2017-10-1 13:21:23

bubu 發表於 2017-9-29 18:47
好羨慕,可惜我冇胆玩电单車。

好Free~ 周圍影相

redrede 發表於 2017-10-1 14:37:21

嘩尼個毒post黎,好耐冇睇一個post用咁多時間同精神

Mistyface 發表於 2017-10-1 23:55:17

我都好想學電單車~~~難唔難GA?

Chak 發表於 2017-10-2 12:01:26

{:4_134:}{:4_134:}

TerenceYam 發表於 2017-10-3 14:27:41

Mistyface 發表於 2017-10-1 23:55
我都好想學電單車~~~難唔難GA?

我覺得還好啦。如果渣開車有路面經驗,主要係練好對車既操控。我有好好既學車師傅,系港島。如果有需要就話我知啦。

kievnut 發表於 2017-10-4 10:50:38

Thanks for sharing!!
頁: [1]
查看完整版本: 《紐約之旅》當Harley Davidson 遇上 Leica