十四毛 發表於 2017-7-22 12:20:06

一堆唔入流的Chronograph

相比朋友的Rolex PN collection, 我呢啲真係完全唔見得人。不過自己都玩得好開心,每一隻都係做足資料蒐集,再比好多心機慢慢搵慢慢揀先至收集返嚟,每一隻都係外殼未經打磨,錶面狀態接近或者甚至乎完美先入手,有幾隻仲係變啡面,可以嘅話真係全部都想keep一世...

Mistyface 發表於 2017-7-22 15:34:26

你這張相好有對比~大人既玩具加小朋友既玩具;P

Vintagemen 發表於 2017-7-23 00:35:42

Omega絶對唔係唔入流,唔係唔見得人,只不過係香港市場嘅問題,玩舊錶嘅人偏埋一邊,大部分人都會揀勞力士,覺得認受性大,resell value高,所以變成好多其他牌子無人願意比錢買,其實以Omega呢個品牌為例,Omega出過好多唔同殼型、唔同功能嘅錶,有好多都唔易揾,喺外國人心目中係寶,但係喺香港人眼中就唔多人留意,老實講,如果你喺香港想買隻PN,只要有錢肯比,一個禮拜最少揾到10隻以上比你揀,但係你想揾隻Speedmaster 2915,睇你一個禮拜可以揾到幾多隻比你揀~~

十四毛 發表於 2017-7-23 10:24:21

Vintagemen 發表於 2017-7-23 00:35
Omega絶對唔係唔入流,唔係唔見得人,只不過係香港市場嘅問題,玩舊錶嘅人偏埋一邊,大部分人都會揀勞力士 ...

2915, 元祖大三角針Speedy,就算計埋2915-3普通針在內,俾一個月時間你係香港都應該係0

Vintagemen 發表於 2017-7-23 17:45:05

玩錶最緊要玩自己鍾意,唔需要跟隨大環境,唔係就變咗錶玩你~~
頁: [1]
查看完整版本: 一堆唔入流的Chronograph