Chinese-Tee 發表於 2017-6-14 13:11:13

麥浚龍父旗下中建富通奪法拉利代理權

http://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1497346718441&issue=20170613

我以為Ferrari會自己做返

auto310 發表於 2017-6-15 00:18:47

搞汽車銷售業務,成本高利潤小,賣出一架賺極有限,靠維修服務補貼利潤。

Chinese-Tee 發表於 2017-6-15 01:51:42

的確喺,尤其在香港,租金支出對汔車行業喺最頭痛的問題。

auto310 發表於 2017-6-15 16:32:02

Chinese-Tee 發表於 2017-6-15 01:51
的確喺,尤其在香港,租金支出對汔車行業喺最頭痛的問題。

師兄冇錯,租細舖又寒酸,一線品牌開一間 Showroom營運成本燈油火臘閒閒地過百幾萬冇走雞,地點又唔能夠太差。

Mistyface 發表於 2017-6-16 12:00:50

TK 根本就係當興趣....佢都係FERRAI SUPER FANS

十四毛 發表於 2017-6-20 09:57:17

我偶像,真心!不過講番原廠汽車保養 ,尤其係需要經驗去維修既上年紀中古車,原廠不一定比外間師傅好。
原因係落手做既原廠師傅多係學徒級數,大偈未必跟得足,同你接洽嘅係營業經理,層層溝通失哂真。令你掌握唔到自己架車嘅真實狀況。

Chinese-Tee 發表於 2017-6-20 13:51:45

十四毛 发表于 3 小時前static/image/common/back.gif
我偶像,真心!不過講番原廠汽車保養 ,尤其係需要經驗去維修既上年紀中古車,原廠不一定比外間師傅好。
原因係落手做既原廠師傅多係學徒級數,大偈未必跟得足,同你接洽嘅係營業經理,層層溝通失哂真。令你掌...

其實所謂原廠維修,只不過喺多本維修說明書,唔洗盲摸摸,同埋有部電腦。不過好多時最了解部車的師傅都唔喺原廠技師,喺坊間一啲老師傅,通常規模都只屬一般,甚至喺一間小車房。不過隨著電動車興起,加上少咗後生仔入行,再過多十年八載,唔知道重剩返幾多經驗豐富嘅師傅囉。
頁: [1]
查看完整版本: 麥浚龍父旗下中建富通奪法拉利代理權