charliebrown88 發表於 2017-1-19 23:25:22

Tempting .... {:4_113:}

kgv 發表於 2017-1-20 15:57:32

charliebrown88 發表於 2017-1-19 23:25
Tempting ....

千祈
唔好心急呀

隔離墟
有人賣 62800
跟住 就有人賣 59800 喇
{:4_105:}

sego1313 發表於 2017-1-20 16:03:13

{:4_105:}

rayyen 發表於 2017-1-20 20:18:46

今日係mapcam玩過,自家感覺如下:

.數字上我唔理佢改咗幾多,但部機揸上手感覺的確一流,完全同菲林M機一樣,一個字講晒、正。用咗咁多年數碼M機,終於等到出一部同菲林m機一樣大嘅M機,講真都幾興奮。

.Viewfinder外表睇落去冇乜大分別,但望入去就會發覺完全唔同晒,0.72 同0.6x係差好很遠。今日我攞咗支90APO去試機,呢支鏡唔係M240有evf,我真係冇膽去用,炒粉多過影相。但今日我用咗M10過對焦,竟然張張都中招,我都好驚奇。自己收到幾嘅時候,一定第一時間囉支noct去試吓,如果可以滅甩咗個EVF咁就一流。

.個新既ISO button,初初睇相覺得好好笑,有啲夾硬嚟。但係玩過之後,先至發現原來呢個設計好有用。即係話影相嘅時候,最重要嘅setting,即係光圈,快門,ISO, 全部都可以係機身直接手動調節,唔使撳LCD。操作完全同菲林機一樣,爽!

.m240個EVF 好醜樣,但為咗影靚相,無辦法照用。m10個EVF講真都唔係靚仔,但其實內裏好好多,清好多,唔zoom-in,差唔多到準焦,好有意外驚喜。

.等咗咁耐, M10個Zoom-in focus 終於可以郁,唔係淨係識得係中間對焦,有誠意。

.按鈕變晒位,相信都要玩返3、5、7日先至會適應,不過應該唔會太大問題。

.冇得影video,對我來講冇乜問題,部240用咗咁多年,我都冇乜印象攞佢嚟影咗幾多次video。就算佢有video,俾我用都係嘥咗個function,除非我改行拍片。

.舊電細咗好多,相信冇咁好用,長時間外出影相,咪帶多粒囉。

總括來講,部機個Spec好似冇乜新意,但其實好多樣嘢都改善咗好多,對於鍾意攞部機呢影相嘅朋友,係一個好消息;對於鍾意攞部機來品嚐既朋友,淨係薄咗已經贏晒啦。

shektau 發表於 2017-1-21 00:14:59

不得了。。。

rayyen 發表於 2017-1-21 06:42:44

Like this new design

Summilux 發表於 2017-1-21 10:24:04

究竟個viewfinder 個窿,有無大到呀?

shektau 發表於 2017-1-21 11:25:59

Is it also lighter and thinner than M9? The bigger viewfinder is nice as well

rayyen 發表於 2017-1-21 11:41:19

Summilux 發表於 2017-1-21 10:24

I don't see any difference

rayyen 發表於 2017-1-21 11:41:53

shektau 發表於 2017-1-21 11:25
Is it also lighter and thinner than M9? The bigger viewfinder is nice as well

Yes, lighter & thinner

kgv 發表於 2017-1-21 12:43:20

rayyen 發表於 2017-1-21 11:41
Yes, lighter & thinner
雖然 very likely 到最後 我都喺會買 M10(P) 嘎啦 ...
But paying so much for something that Leica should have done it right ten years ago
就硬喺 唔喺好順氣 ;P

rayyen 發表於 2017-1-21 14:17:56

kgv 發表於 2017-1-21 12:43
雖然 very likely 到最後 我都喺會買 M10(P) 嘎啦 ...
But paying so much for something that Leica shou ...
我相信你係會先買部M10,之後再加部M10P囉,仲有M10 Safari, 又或者M10 Blackpaint ,同埋最後M10 Titanium, wakaka...

Chinese-Tee 發表於 2017-1-21 14:56:09

Leica M10 Hands-on Preview

speed3 發表於 2017-1-21 19:35:40

今次澳洲算便宜了!九千七澳元,如果扣除10%GST,五萬多啲港元就攪掂!星期二開始派貨!
https://leica-store.com.au/products/20001

charliebrown88 發表於 2017-1-22 02:22:30

kgv 發表於 2017-1-20 15:57
千祈
唔好心急呀

咁快{:4_123:}

Chak 發表於 2017-1-22 11:55:09

rayyen 發表於 2017-1-20 20:18
今日係mapcam玩過,自家感覺如下:

.數字上我唔理佢改咗幾多,但部機揸上手感覺的確一流,完全同菲林M機 ...

Good news

4ktv 發表於 2017-1-22 14:43:25

派貨不等如派到每一用家手上,好似話最初只得兩部派到落每間鋪頭中

greenhead 發表於 2017-1-22 17:51:19

好正

ballgor 發表於 2017-1-22 23:52:00

Summilux 發表於 2017-1-21 10:24

They have comparison here https://www.youtube.com/watch?v=3d312w1Co1w

Summilux 發表於 2017-1-23 06:19:42

好期待...
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Leica M10