十四毛 發表於 2016-10-11 23:34:38

我以為已經做好了,當我把手上的小鷹放下,Taka San竟然再把它重新拿在手上打磨,及做舊化效果,再刻上老友兒子的出生日期,完成時我看了看錶,1小時54分,剛好兩小時。

十四毛 發表於 2016-10-12 01:15:42

大家再看看這小鷹的雕功,請記住它只是3cm的長度,即是大概大半隻手指尾的長短。
兩小時沒停頓的雕鑿打磨,而這小鷹的價錢是12800yen. 折合不到港幣一千圓。

jimchan829 發表於 2016-10-12 01:56:12

由一條銀條變隻鷹仔出黎真係好犀利...

IamKelvin 發表於 2016-10-12 03:27:51

毛兄,你下下咁毒兄弟真係唔係辦法{:4_125:}

十四毛 發表於 2016-10-12 09:39:42

我想表達的不是這鷹有多麼便宜抵買,而是想分享這兩小時我在旁看著一隻小鷹旦生那份感動,同樣的兩小時,我相信Taka San可以做一隻價錢高上7倍10倍大鷹,但他還是義無反顧的做,認真的做,做自己喜歡做的事,把它推出市場。若純從商業角度考慮,那是不應做的一件產品。

難怪上年,Taka San身子率之撐不下來,進了醫院幾天。

這個以身用命去製作產品的品牌,它不是完美,但每日都在進步,這位帶有一雙簡樸認真的雙手,及堅毅執著精神的職人,這個力臻完美的品牌,我誠意推介給自己所有認識的朋友,及Mclassic的會員。

赤猿BB 發表於 2016-10-12 09:46:15

毛兄,請問可以點樣透過你哋去買HB?
會返現貨?定係要排隊訂呢?
可以講解下嗎?謝謝

hazyben 發表於 2016-10-12 10:08:38

Support and Respect!

madpager0913 發表於 2016-10-12 10:17:26

呢份心思同手功已經唔止成品呢個價, 今時今日用心制作, 以品質行先既已經不多.... BTW Support HB and Support 毛兄

derekkwchan 發表於 2016-10-12 10:51:51

真的無話可說了........

him952 發表於 2016-10-12 11:19:06

恭喜賀喜!
HB鷹好正真係!

kimching 發表於 2016-10-12 12:09:53

恭喜毛兄,HB 必定支持

麥克 發表於 2016-10-12 12:10:08

這個價錢跟精緻的雕功
絕對是抵玩之作

PeterL 發表於 2016-10-12 13:09:43

姐係話今天後如果想買Horizon Blue呢個品牌 可以直接聯絡毛大你?

迦南 發表於 2016-10-12 13:18:13

專業精神,真心地佩服. 我同毛兄一様,認為戴一個品牌應該對他有一份尊重. 所以一直看不上其他品牌鷹設計(亦真的沒有更好更細緻的. 但這次真心佩服了!要入坑了. 又要多謝毛兄放的毒☠️

十四毛 發表於 2016-10-12 14:00:24

2017, 我會請他們來香港,到時可以等大家現場欣賞他的工藝!

auto310 發表於 2016-10-12 14:54:51

看到好感動,即場製作一件咁值得紀念既全素鷹。
伴著BB一起長大,將會係無價寶!

亦要謝毛版主介紹比大家,一位用心之銀器品牌。

213112 發表於 2016-10-12 15:02:02

早幾日訂左隻8cm 鷹 好想快d到手 唔知要等幾耐

bbcalvin37 發表於 2016-10-12 16:14:08

嘩 早幾日見你ig 已經想問, 好彩睇到post
thx 介紹引入如此正野

Master10 發表於 2016-10-12 19:11:19

冇計,睇下毛兄有乜特別版益下班兄弟,又要敗金

jameshyc 發表於 2016-10-12 20:15:47

隻鷹很正,一千元左右真係抵,其實手工費都唔止啦:)
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 以身用命打造的銀器