scw0405 發表於 2016-9-8 14:14:55

初入Leica , X 或 Dlux 或 Vario ?

想試試leica入門機,暫睇中呢三部,請問有咩評價?三部機都在預算內,主要影風景/旅行用。

redrede 發表於 2016-9-8 14:47:05

你講嗰三部機其實我未用過,最多只有舊D-Lux, 以上三部我會推X或D-Lux,旅行輕便最緊要,但如果尺寸不是問題,我返而介紹V-Lux, 有EVF有zoom lens及返Monitor,真係最全面旅行機. Vario唔平不如入Fujifilm x-e2加一支Leica 35mm f1.4 ver 1 or 福仔35mm f1.2, 入得Leica睇你走唔出尼個毒坑

nightscrawler 發表於 2016-9-8 18:31:08

我反而覺得應該係考慮 M3, M6 定M7 ;P

tplbogey 發表於 2016-9-8 21:33:50

D-lux 係 Panasonic 造, Lumix LX 系列有一樣嘅機, 既然入坑, 都係入 Leica 造嘅 X2 或 X Vario 啦, X2 係定焦35, X Vario 係 28-70 zoom, 你自己決定玩邊部啦

Honrts 發表於 2016-9-8 22:17:46

Leica X-Vario

redrede 發表於 2016-9-9 03:42:19

如果只係選Leica製造的,X係首選,如果要zoom先選擇Vario
但如果Leica品牌就夠,V-Lux係一個好選擇,我以前有部V-Lux 3, 影食物,自拍,拍片,影RAW影運動樣樣ok, 要高像數又有,只係光圈不大,但散景還是比到你既,最重要有EVF如果唔係猛烈陽光下影相冇viewfinder 睇真係睇到盲
要Leica味同感覺那只怕有M機M鏡了

yuendenden 發表於 2016-9-12 01:33:49

玩Lecia唔玩M不如玩其他...

ballgor 發表於 2016-9-18 21:20:24

You should give series consideration to Leica Q (Type 116).

Japan4ygo 發表於 2016-10-8 23:24:26

效果好正啊

頭文字L 發表於 2016-10-10 09:38:37

Digilux 2.... 雖然年紀大,但支鏡好OK,加埋鏡頭光圈距離環,都係D2基礎再發展後來M8的操控 :$

jameshyc 發表於 2016-10-12 20:10:28

我部 Leica X1 到現在仲用緊,不過是定焦:)
頁: [1]
查看完整版本: 初入Leica , X 或 Dlux 或 Vario ?