Chinese-Tee 發表於 2016-7-17 02:48:36

The Shawshank Redemption「月黑高飛」

好多好多年前在明珠台睇過一少段,基本上已經忘記得一乾二淨,今日貪平買了堆碟回家隨機抽來看相認返,全靠Morgan Freeman的魅力,的確無令我失望,上網搜尋一下資料,原來已經喺1994年作品,而且喺史上最佳250部電影影迷評選中一直和「教父」爭論誰是排名第,雖然我有點懷疑此片是否夠同「教父」相題並論,但史提芬京原著作品,故事的確好正,主⻆Timothy Robbins都好厲害,拍此片前已經喺雙料影帝,我畀85分。

十四毛 發表於 2016-7-17 09:29:39

呢套戲我不下睇過5-6次最少,中文名叫月黑高飛,正!

keith 發表於 2016-7-17 09:32:01

鈎起以前移民生活...喺多倫多睇,逢星期二戲票半價,C$3.25,睇電影睇電視學英文。

嘩,眨眼超過20年。一套好電影,情節吸引,Morgan Freeman一向好戲,呢套戲令我認識Timothy Robbins。

edwardyung 發表於 2016-7-17 10:41:09

http://mclassic.com.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=3812&extra=page%3D7

keith 發表於 2016-7-17 11:30:05

edward ching, 回應你2014年的回覆。

我當時入場睇Evita,有兩個原因,主要是首歌“Don't Cry for Me Argentina”,其次是女主角麥當娜。我亦覺得套戲一般。

當年睇完午夜快車,雖然好睇,但覺得好heavy,完傷感覺人好灰,好唔開心。入場前,我以為是賽車片。

jameshyc 發表於 2016-8-5 12:03:15

月黑高飛....

我都係明珠台睇的,
平平淡淡, 估唔到最精彩
是最後半個鐘
頁: [1]
查看完整版本: The Shawshank Redemption「月黑高飛」