hazyben 發表於 2016-6-11 12:26:28

Navajo Style Concho - HK Craftsman

首先, 多謝 14毛兄開左個新版及邀請我呢個獨立(半)職人享作品.

睇番註冊時間, 原黎加入論壇已超過2年半.
因喜愛Goro's 而在此論壇識左吾少同好, 亦的起心肝去左排唯一次的Goro's ;P

回正題 :/
我正式自習印第安(Navajo) 銀器,其實係3年前.
當初點解會想造印第安銀器? 其中一個主要原因係Concho (銀貝扣).
又要倒帶.... 玩銀器之前,其實小弟係個皮革(半)職人.
為左'全手造'呢個偏執的念頭, 開始研究皮具上的銀器, 再由Goro's 了解印弟安Navajo 銀器.

作為開始, 就介紹一下近排製作的Navajo Concho.

Melted 925 silver slag

Flatten the silver slag by hammer

Repeat

Stamp the middle shell and solder a ring onto the plate

呢度因為冇影具體step, 所以轉去另一對差不多款的concho ;P

Polished surface

Stamp works and sawing works

Solder jump ring at the back

Finished Conchos

For Visvim FBT boots

此式樣是早期印第安人用在馬鞍上的裝飾, 再演化用在皮袋上.
Concho外型雖大同小異, 卻因銀匠所用stamp works組合而變得獨特.

呢對Concho正面圓環上的圖騰係凹凸相反的, 你留意到嗎?

lamdog123 發表於 2016-6-11 15:04:00

留名學野 :victory:

係HK買整銀既工具難唔難??

yuendenden 發表於 2016-6-11 23:30:23

師傅ben出手了!

Jeansky 發表於 2016-6-12 01:40:12

高手!!! {:4_134:}{:4_134:}

KazafWong 發表於 2016-6-12 02:16:37

師兄真係好勁~~好想可以親身見識一下製銀嘅過程

MoreMoreCha 發表於 2016-6-12 02:16:39

呢位職人神乎奇技呀{:4_133:}

BlessingU 發表於 2016-6-12 12:44:33

加落FBT度效果幾好bor

Pink_boy123 發表於 2016-6-12 14:13:09

本土職人BEN師兄,頂級手工,{:4_133:}點可以吾支持。

kingbeni 發表於 2016-6-12 15:40:48

原來呢d concho係咁樣整出黎 睇到個過程覺得好神奇 有種粒粒皆辛苦既feel;P

hazyben 發表於 2016-6-12 16:16:35

KazafWong 發表於 2016-6-12 02:16
師兄真係好勁~~好想可以親身見識一下製銀嘅過程

以前有聯同皮具搞過示範,不過近年越來越難搵場地搞

hazyben 發表於 2016-6-12 16:23:21

kingbeni 發表於 2016-6-12 15:40
原來呢d concho係咁樣整出黎 睇到個過程覺得好神奇 有種粒粒皆辛苦既feel

哈,Navajo 傳統製法。

不過一般有牌子的Concho 都係起一個模再產量:p

lunglung 發表於 2016-6-12 16:36:06

靚手功{:4_134:}

yaracso 發表於 2016-6-12 16:59:32

不得了

Master10 發表於 2016-6-12 17:17:03

Ben兄來一個平打製作!萬分其待:loveliness:

_LOK_ 發表於 2016-6-16 23:06:11

師傅ben幾時開班??

Sing0504 發表於 2016-6-21 15:11:51

平時有睇開Ben 師傅嘅IG, 估唔會mclassic 會開一版俾獨立職人,本土職人一定要多多支持

kwanlok 發表於 2016-6-25 17:17:54

嘩,支持用心既師傅,係香港自己人就撐上撐

P.S. 隻鈪好靚,會唔會賣架?

karl_chou 發表於 2016-8-17 13:20:42

好強 唔知師兄介唔介意俾個ig黎欣賞下

chingye1227 發表於 2016-8-17 23:15:40

小弟喺Milk Mart 其中一間古著店留意到師兄的品牌,非常用心,加油!
頁: [1]
查看完整版本: Navajo Style Concho - HK Craftsman