0.95 發表於 2016-4-17 03:42:56

我會唔會係唯一一個對佢咁瘋狂? ~ Leica X1 ~

When everyone is admiring and chasing the newest cameras, especially in the digital world, am I the only one who is SOOOOOOOO CRAZY about this OLD Tech ?

~ Leica X1 ~

Steel Grey looks sooooooo Gorgeous while Black Chrome looks sooooooo Cool. ~

Yes, I admit I am one of the minority who loves Leica X1 so much.~

MYM8 發表於 2016-4-17 10:54:57

Nice
{:5_268:}{:5_268:}
Looks like "Leica 0"

http://www.l-camera-forum.com/leica-wiki.en/index.php/Leica_0

Chinese-Tee 發表於 2016-4-17 12:04:45

令我想起三十年前認識的一個人,佢每個月出糧都會去尖沙咀二手相機鋪買Nikon FTN, 當時已經買了二三百部。

十四毛 發表於 2016-4-17 14:03:02

可唔可以講解下點解佢令你咁情有獨鐘?

Chinese-Tee 發表於 2016-4-17 14:28:17

其實我喺唔認識佢,只喺大家都在當時尖沙咀東方沖印浦開,或者碰面會點下頭,佢走路一拐一拐的,在九龍公園影女仔好出名,以前女仔要付錢請攝影師的,現在就相反了。搵佢影一輯相要幾百蚊,佢由朝影到日落好多生意,當時一部新的FM2約千餘元,二手FTN約三幾百一部,佢喺用FTN起家的,可能咁樣就開始收藏起來。
*sorry, quote 錯咗添

0.95 發表於 2016-4-17 14:45:08

十四毛 發表於 2016-4-17 14:03
可唔可以講解下點解佢令你咁情有獨鐘?

講真,Leica X1 嚟到今日,幾乎已經係 Leica 入面其中一部被好多人遺棄左嘅電子落後產品,普遍對佢嘅投訴係。。。。慢。

無錯,的確係好慢。包括 AF,機身整體操作。。。。etc

我用過嘅 X1,亦大大少少出現過好多不同問題,如 CMOS 成日入塵,影 infinity out fo,AF lock 自動release,battery compartment lock 爛,機身甩皮。。。。etc,不過,咁多部 Leica 機仔,我就係最鍾意佢。

1. 相片最有質感,色水最吸引。唔係一味講sharp,一味講高ISO乾淨,係有味道。感覺似 M9 vs M240 個分別,無話邊個好啲,純個人喜好。

2. 街拍一流。佢支24MM depth of field夠闊,收少少光圈,manually set 好 focus,加埋 OVF,舉機就拍,完全係玩 M 機個feel。AF慢?關我咩事

3. 平!我儲齊 2套 Leica X1,滿足下自己喜好,平過買一部 M8淨機。

4. 情意結。佢係我當日第一部 afford 到買部全新嘅 Leica digital cam. 當日炒到 HKD17000,都幾貴架。

5. 我真心覺得 Leica X1 本身已經係一部好靚仔嘅機。

真心嘅,講好用,幾時輪到 Leica X1 呀,依家咁多新款機,又快又成。

但講到好玩,有feel,有味道,我玩匀咁多 Leica or 其他 brand 嘅機仔,除左 Ricoh GR 都有少少 feel 之外,無乜其他俾到同樣嘅感覺我。

0.95 發表於 2016-4-17 14:49:11

最緊要,唔知點解,總覺得 Leica 喺 2009 年 announced 嘅機,質素係與別不同,可以話係 Leica digital era 嘅頂峰。

當年除左 announced Leica X1,仲有 Leica M9。到今時今日,M9/M9P分分鐘仲貴過 M240 & M262。

十四毛 發表於 2016-4-17 16:20:52

我最近想買機仔,睇中呢部!

redrede 發表於 2016-4-17 18:13:29

如果要比較,X1 外型及尺寸係幾乎合Leica一機一鏡概念。至於function,每部機都有快有慢,真係睇你點用同手感,不過畫質至重要,但我又冇見過人話唔好,我都覺X1係一部好機

十四毛 發表於 2016-4-19 20:07:16

今日忍唔住入左手呢部,$6290!個操作介面好方便!
差d買埋Panasonic CM1, $52XX....不過比較埋華維先,聽講都非常強!

Gmilo 發表於 2016-4-19 22:48:16

十四毛 发表于 2 小時前static/image/common/back.gif
差d買埋Panasonic CM1, $52XX....不過比較埋華維先,聽講都非常強!...

GR 是好東西 無投訴。希望佢出FF版

十四毛 發表於 2016-4-20 14:29:45

不如0.95兄分享下d X1既靚相,我影又影d GRII既相大家分享下好嗎?

Jeansky 發表於 2016-4-20 22:43:09

呢部機仔係幾靚仔嘅

vincecharus 發表於 2016-4-20 23:46:08

I know some friends who recommend X1 as being excellent for street shots. Set aperture to 5.6 or 8 or smaller and just shoot at close distance. It's light and compact and for this kind of use it's not any worse than M, maybe better.

Gmilo 發表於 2016-4-25 23:20:52

我都可以分享GR XD

charliebrown88 發表於 2016-4-26 02:57:50

十四毛 發表於 2016-4-19 20:07
差d買埋Panasonic CM1, $52XX....不過比較埋華維先,聽 ...

快啲出相啦, 我又心思思了{:4_91:}

Gmilo 發表於 2016-4-26 22:26:40

前排去左冰島,GR都係方便。但無乜影到snapshot

Lowther_chan 發表於 2016-4-27 00:01:32

Agree!! I like my X1 too.

Master10 發表於 2016-6-2 16:56:52

我有用X1, X2慢的確係缺點,但係亦都係優點,慢活係Leica X 既角度so far 我只係用左佢地2-3年,影黑白靜態一流
頁: [1]
查看完整版本: 我會唔會係唯一一個對佢咁瘋狂? ~ Leica X1 ~