cityusam01 發表於 2016-1-7 20:23:14

轉 Leica M 镜头转Sony E自动对焦

http://forum.xitek.com/thread-1535183-1-1-2.html

从几年前研发E卡口自动接环开始,一直有个愿望,就是实现M卡口镜头的自动对焦,数年来考虑过好几个方案,最终采用了类似Contax AX相机那种形式,即改变镜头和焦平面的距离来实现自动对焦,现在已经出了工程样机,在A7R2上效果很不错,对焦声音轻柔,合焦快速准确,兼容性也不错,手上7只M头都工作良好。
为了更好地改进这个接环,给批量生产做准备,同时作为日后销售做个铺垫宣传,特在此开贴进行交流,欢迎拍砖。

宣传视频:
http://v.youku.com/v_show/id_XMTQzNzUwMDQ2NA==.html

参数:
.适用机身A7R2,A72(其他E卡口机身可以对焦但不能保证效果)
.适用镜头,全系列leica M口镜头(重量小于300g不用手扶镜头,大于需要手扶镜头)
.手动光圈
.镜头信息,通过手机APP自定义10个镜头信息写入接环,使用时通过机身光圈+快门选择
.接环伸缩行程4.5mm
.支持AF-S和AF-C
.配合镜头上的调焦具备一定的近摄功能
.可通过CY-M或者R-M让CY和R也自动起来

kgv 發表於 2016-1-7 21:40:16

喺咪 真噶 ???
我等咗好耐喇 ......

gogoduck 發表於 2016-1-7 22:09:12

Wow! Too good to be true.....

cham78383 發表於 2016-1-8 00:19:01

聽到個消息好興奮....但一見到係Techart做嘅....mmm....
觀望下先....

Jason 發表於 2016-1-8 01:53:50

cham78383 發表於 2016-1-8 00:19
聽到個消息好興奮....但一見到係Techart做嘅....mmm....
觀望下先....

佢哋啲嘢係唔係麻麻地?

cham78383 發表於 2016-1-8 03:18:51

Jason 發表於 2016-1-8 01:53
佢哋啲嘢係唔係麻麻地?

我之前用佢地個Contax G AF mount....10嘢得一半中焦....

mrlazyli 發表於 2016-1-8 09:44:52

cham78383 發表於 2016-1-8 03:18
我之前用佢地個Contax G AF mount....10嘢得一半中焦....

A7RII好好多了,A7系如果得CDAF真係用到發火

edwardyung 發表於 2016-1-8 10:51:15

有点牙烟, 幾精密, 伸縮得多都会有虛位...

end_user 發表於 2016-1-8 12:37:00

M - NEX 鏡後距有限,能伸縮空間有限,中距鏡用上對焦距離不近

cham78383 發表於 2016-1-8 13:09:49

mrlazyli 發表於 2016-1-8 09:44
A7RII好好多了,A7系如果得CDAF真係用到發火

希望今次呢個M mount好好多啦....

wesley 發表於 2016-1-8 13:44:10

期望會推動大廠如 Tamron/Sigma 回應...

Jason 發表於 2016-1-8 15:20:48

cham78383 發表於 2016-1-8 03:18

聽講話有分幾代,同埋要firmware update. 都幾麻煩下。

我自己冇買,有frd用過,佢咁講。

cham78383 發表於 2016-1-8 18:36:55

Jason 發表於 2016-1-8 15:20
聽講話有分幾代,同埋要firmware update. 都幾麻煩下。

我自己冇買,有frd用過,佢咁講。 ...

我買果個已經係三代....
唉...希望佢哋有進步啦...

holmes 發表於 2016-1-8 19:39:13

cham78383 發表於 2016-1-8 18:36
我買果個已經係三代....
唉...希望佢哋有進步啦...

個mount 對焦好大因素關部機事, 現時技術唔用a7ii a7r ii 就點都唔會快

holmes 發表於 2016-1-8 19:41:10

end_user 發表於 2016-1-8 12:37
M - NEX 鏡後距有限,能伸縮空間有限,中距鏡用上對焦距離不近

話要輕過400gm 的鏡頭,中距鏡....
頁: [1]
查看完整版本: 轉 Leica M 镜头转Sony E自动对焦