0.95 發表於 2015-9-25 00:47:12

我的Leica數碼時代~

講多無謂,叫得Mclassic,顧名思義,“麻甩佬經典網”,梗係玩啲麻甩佬嘅經典玩具~

手錶、HiFi、辣跑…我就無啦,除咗豆腐火腩飯之外,其實Leica都算係麻甩佬嘅浪漫嚟架~

試幻想下:喺尖沙咀赫德道利威對開條馬路,或者由The One上緊香檳大廈條斜路上面 (Leica興street photography嘛~),有一條麻甩佬,T-shirt牛仔褲,少少鬚根,擔住口煙喺咀角吊吊fing,揹住一部明明係殘到老婆都會問:係咪垃圾嚟架?但我哋呢班友又會話sexy brassing嘅black paint Leica M機,拉一下雞,嘩~嗰種柔順嘅機械感,咩silky smooth咁嘅mechanics幾咁令人感動~然後用左手食指,喺支鏡個半月型focusing tab上面,左撥右撥,左撥右撥。。左撥右撥。。。。。。。撥咗成分鐘,唔一定係為咗對焦,有時純粹係去感受一下嗰個如奶油一般順滑嘅focusing mechanism。不過,你知啦,有時麻甩佬有老花,對焦對到眼都矇埋眼水都標。。終於對到焦啦~用支幾萬蚊嘅萊卡玻璃,對住啲爛銅爛鐵垃圾桶欄杆單車後巷路人,輕輕按一下快門。嘩~嗰下shutter聲,嗰下butter一般柔順嘅快門制,嗰下輕如無物嘅橫向快門布廉,只有俾師父fully CLA'd過嘅Leica M3先俾到你~同一個cycle,重覆做36-38次,影一筒菲林整個過程,快則一日,慢則一年。準備去沖菲林嗰下,先發現原來自己一直係無入菲林,又或者rewind之前一時手快開咗底蓋走晒光 (呢啲on居嘢,有邊個未試過嘅舉手?)。。。。唔緊要,反正麻甩佬認為,只要過程中係拎住部Leica摸下,拉下雞,打下空槍,已經係一種浪漫。

Ummmm...well.....大家返嚟啦,以上無聊笑話,自嘲一下啫,講影靚相?咪玩啦,我普通family man影下家庭照架咋,純粹係鍾意享受使用Leica相機嘅麻甩佬一個~

Anyway,Leica,小弟總算叫做玩過下,菲林數碼通殺。不過,呢排無玩菲林,齋玩部M8。

打開頭炮,小弟喺自己由D-Lux 4,到M-P Typ 240當中,每一部用過嘅Leica digital都各揀一張個人認為較為見得下人嘅相post下~

都係嗰句,我每次都講架:靚相就無,志在分享。

我諗大家影影埋埋,尤其是玩digital,真係一萬幾千張相無走雞。
不過,又有幾多張你係印象特別深?一諗起某部機,某支鏡,某個moment,你就會記起某張相呢?以下係小弟每部數碼Leica各一張特別最有感覺嘅相。

BTW,爛相一堆,唔係特別靚,不過叫做特別有回憶,特別有趣。

*** My Current Leica M8.~

十四毛 發表於 2015-9-25 01:21:59

麻甩佬經典網,講得好!等睇相學野!

0.95 發表於 2015-9-25 02:04:11

十四毛 發表於 2015-9-25 01:21
麻甩佬經典網,講得好!等睇相學野!
“學嘢”就真係唔敢講,志在出返個post相嘅thread,令自己 (可以嘅話令各位) 回到當初玩Leica嘅初衷。

我玩Leica嘅初衷係乜?

唔係虛榮;唔係貪型;唔係懶醒;唔係扮勁;唔係襯衫;唔係吸睛;唔係批評;唔係Arguing。

志在影相啫~

0.95 發表於 2015-9-25 02:05:18

獻醜啦~~~~
Leica D-Lux 4. ~ 淡淡的東京

Leica D-Lux 6. ~ 靜靜的首爾

Leica X1. ~ 邊個兇啲?

Leica X2. ~ 日系型男

Leica X Typ 113. ~ 朋友

Leica X Vario. ~ 烏雲蓋頂

Leica M8 + Leitz Summarit 5cm/ f1.5. ~ Flare出彩虹

Leica M8.2 + Leica Summicron 35mm/ f2 ASPH. ~ 賭神的背影

Leica M9 + Leica Summicron 35mm/ f2 7 elements. ~ 夕陽無限好

Leica M9-P + Leica Summilux 35mm/ f1.4 FLE 11663. ~ 一片天空 (唔在乎週遭有幾狹窄,只在乎天空有幾廣闊)

Leica M240 + Leitz Summilux 35mm/ f1.4 Pre-A Canada. ~ 小天使的聖光

Leica M-P Typ 240 + Leica Summilux 50mm/ f1.4 V2. ~ 從漢城走向首爾

*** 最後呢張,特別向菲林致敬。係菲林,帶我去接觸Leica。以前啲前輩教落:玩Leica,梗係要影菲林先有味道!***
Leica M3 + Leitz Summarit 5cm/ f1.5 + Kodak Portra 400.~ 旋到頭暈

0.95 發表於 2015-9-25 02:43:58

其實D-Lux 5 & D-Lux 109都有用過,不過無乜相有留底。

至於Leica T、Leica Q、Leica MM、Leica MM Typ 246我就真係未擁有過了,貢獻唔到相。

有句嘢,好耐無講過,以前大家好興架:

歡迎大家一齊jam相~

bubu 發表於 2015-9-25 05:52:04

Jam一張。D-Lux 3...我的早期Leica Digital情懷,應有八九年了。

那時躑躅上海街頭拍個不亦樂乎。

0.95 發表於 2015-9-25 10:27:46

bubu 發表於 2015-9-25 05:52
Jam一張。D-Lux 3...我的早期Leica Digital情懷,應有八九年了。

那時躑躅上海街頭拍個不亦樂乎。

正~雖然只係compact DC,但bubu師兄用部D-Lux 3一樣拍得出味道~

MTSY 發表於 2015-9-25 12:27:30

Nice post, nice photo!
{:4_133:}

4466 發表於 2015-9-25 16:16:42

Well saying. Recalled 我對攝影之初心

Quoted<<拉一下雞,嘩~嗰種柔順嘅機械感,咩silky smooth咁嘅mechanics幾咁令人感動~然後用左手食指,喺支鏡個半月型focusing tab上面,左撥右撥,左撥右撥..............打下空槍,已經係一種浪漫。>>Quoted

0.95 發表於 2015-9-25 17:26:55

感謝以上各位嘅點閱。

一齊jam下相呀。

一齊搞㷫個forum佢。{:4_131:}

MYM8 發表於 2015-9-25 19:41:12

麻甩佬經典
{:5_268:}{:5_268:}
nice photos.....

0.95 發表於 2015-9-29 20:26:25

2 more shots by Leica M9-P + Leitz Summilux 35mm/ f1.4 Pre-A Canada.

mc004107 發表於 2015-10-1 02:49:22

CHING D相影DNG再轉JPG定直接用JPG?
頁: [1]
查看完整版本: 我的Leica數碼時代~