0.95 發表於 2015-9-21 18:52:04

澳洲 Leica Q 開始price drop,香港行貨有動作未?

http://leicarumors.com/2015/09/17/first-leica-q-typ-116-price-drop-in-australia.aspx/

話個offer until 9月尾,之後唔知會係咩價。

唔知香港行貨幾時有動作呢?

難道真係同傳聞中嘅新機推出有關?

0.95 發表於 2015-9-21 20:30:12

話時話,無記錯Leica Q係今年6月出,依家先9月,出咗3個幾月就主動有special offer減價,咁快降價,都算少有。唔係話全球有訂單排緊隊等派貨架咩?Leica咁急住散咁啲Leica Q?一係部Leica Q唔多賣得,一係怕coming嘅新機會影響部Leica Q個銷量。So far,Leica主動減價/有優惠嘅 current product唔算好多,印象中都係Leica T & Summarit-M系列,都係唔多賣得嘅products......

0.95 發表於 2015-9-21 23:54:45

反而我覺得,Leica今次個策略做得唔好。

1。假如新機真系可換鏡嘅Q,Leica唔應該把兩部機個release date放得咁接近。變咗想買Q嘅都會忍忍手先,分分鐘打殘自己部Q個銷售。

2。部Q出咗3個月就有special offer減價,請問你再出下一部新機,點樣說服一般用家有信心一出即刻俾premium price去同你買?我不如又等下先,話唔定下次2個月就減價添。有錢又要快玩新玩具嘅另計。

3。好多人以正價訂咗Q,機都未攞,你突然減價半個月。咁一個月後班已訂機嘅人先攞到部機,咁你係咪會退返個price difference俾人?如果照原價咁charge一早訂機嘅人,咁我做乜要一早同你Leica訂機?

kievnut 發表於 2015-9-22 08:01:02

可能Leica Q係換鏡Q生產線嘅副産品或者實驗品,所以Leica志不在Q而係在換鏡Q,所以Leica Q執到幾多得幾多。不過咁做衰個朶就差D!

頭文字L 發表於 2015-9-22 08:28:08

Q比我的感覺,有D似清M240粒cmos,晤通有新cmos出比M系? :$

0.95 發表於 2015-9-22 14:19:26

kievnut 發表於 2015-9-22 08:01
可能Leica Q係換鏡Q生產線嘅副産品或者實驗品,所以Leica志不在Q而係在換鏡Q,所以Leica Q執到幾多得幾多。 ...

出咗3個月就開始減價,對Leica個marketing都唔係一件好事。。。

0.95 發表於 2015-9-22 14:20:30

頭文字L 發表於 2015-9-22 08:28
Q比我的感覺,有D似清M240粒cmos,晤通有新cmos出比M系?

但Leica一直聲稱Leica Q粒CMOS唔係M240嗰粒。但又一直無公開過係邊間廠做嘅。。

npc 發表於 2015-9-23 01:08:26

香港水貨仲賣緊36xxx 無貨 .....
澳洲個價 其實比一般價貴 .....

kievnut 發表於 2015-9-23 06:41:48

npc 發表於 2015-9-23 01:08
香港水貨仲賣緊36xxx 無貨 .....
澳洲個價 其實比一般價貴 .....
A$5546 x 5.5 = HK$30503 compare to $36xxx,HK$5,000 difference bor!
Don't know if this http://www.leicaboutique-pra.com.au/ is an offical Leica dealer.....

npc 發表於 2015-9-23 09:52:48

kievnut 發表於 2015-9-23 06:41
A$5546 x 5.5 = HK$30503 compare to $36xxx,HK$5,000 difference bor!
Don't know if this http://www. ...

我指跟其他國家比 哈哈
歐洲一開波 就3325euro... 未退稅就3990euro

hkforyou 發表於 2015-9-23 12:20:03

kievnut 發表於 2015-9-23 06:41
Don't know if this http://www. ...

Do you know they have no stock just pre order

0.95 發表於 2015-9-23 14:44:40

就算只係Pre-order都無壞呀,反正全世界都係無貨要訂,橫掂都係訂,但依家可以用HKD30000左右去訂,對買家嚟講絕對係好處。

0.95 發表於 2015-9-23 14:46:42

反而我想知,Leica有無咩措施去entertain嗰啲一早訂咗但又未攞到貨嘅客。無理由大家都係等貨,但有啲人可能只係早咗一兩日落order,反而要買貴咗嘛?

0.95 發表於 2015-9-23 14:51:33

其實我對喺外國買Leica無乜經驗,想請教下,其實佢依家澳洲個list price係AUD5546,咁佢當地會唔會有啲所謂嘅“街舖仔”會賣得再平少少架?
就好似喺香港,去星際啲舖仔買機,好多時可以平過喺啲大型連瑣舖頭幾百到一千不等。

其實外國買Leica有無啲咁嘅嘢?

如果有,分分鐘真係可以破HKD30000大關。

npc 發表於 2015-9-23 15:43:17

不同地區不同文化
澳洲相機根本不好賣
內部需求少 往往商家在建議售價中
減少少 吸引人買
非官方減價 商家自已減利潤
另外在香港落order 不用錢
部q 又ok 多人買
自然抄起 同iphone一樣
這陣子無貨 我行同水 收過36000以上
香港如果要低過30000 除非沒人要
等那些要3xxxx 買的都買了
等平貨的人
我猜最快明年新年後

Btw sony rx1r 都要2xxxx
Q 3xxxx 真係值
新m 就算有af body 都要5xxxx
不計抄價

Canerzi 發表於 2015-9-23 16:17:39

Leica SL (Typ601)

0.95 發表於 2015-9-23 17:11:48

npc 發表於 2015-9-23 15:43
不同地區不同文化
澳洲相機根本不好賣
內部需求少 往往商家在建議售價中

照咁睇,假如有路數喺澳洲買,如搵喺澳洲嘅親友幫手買,本地需求唔大,分分鐘啲商家比list price更平咁出售,似乎真系有so~

redrede 發表於 2015-9-24 00:04:47

十月/十―月過去到時去舖面睇下

P.S. 支持理性討論{:4_88:}

hkforyou 發表於 2015-9-24 00:20:06

跟本講多都沒有用,d人唔明,pre order 年底先有貨比你都唔先其,如果覺得平不如自己preorder一部等下

0.95 發表於 2015-9-24 01:02:26

redrede 發表於 2015-9-24 00:04
十月/十―月過去到時去舖面睇下

P.S. 支持理性討論

到時去望下,有貨又平嘅當執到平嘢;無貨嘅咪當window shopping下~無壞~

和平理性討論先係路。
我唔明友台點解有啲師兄咁緊張咁敏感我講部Leica Q。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 澳洲 Leica Q 開始price drop,香港行貨有動作未?