jacky1980 發表於 2013-9-13 07:34:47

一萬蚊的HIFI組合

想請教各位CHING.小弟想買套HIFI,來聽流行曲,可播CD和MP3之類的就 OK了,價錢1萬到,晤知有咩組合好呢? THANKS 各位

Jeansky 發表於 2013-9-13 09:59:11

一萬而家有D難度,買set 套裝機聽下好過!onkyo. Denon 都好多選擇

wesley 發表於 2013-9-13 10:29:04

iPod + DAC + headphone 吧...

番茄 發表於 2013-9-13 12:27:37

對聲音有要求的 一萬蚊買耳機 player amp 都係岩岩好夠。。。。

wesley 發表於 2013-9-13 13:08:24

番茄 發表於 2013-9-13 12:27
對聲音有要求的 一萬蚊買耳機 player amp 都係岩岩好夠。。。。

樓主聽Mp3... 要求不高吧

jacky1980 發表於 2013-9-13 13:42:00

各位Ching,小弟要求不高,套機都ok 阿,有無牌子型號介紹呢?

jacky1980 發表於 2013-9-13 13:43:56

我係擺響屋企聽下,平時聽都係mp3+Westone 耳塞。

Summilux 發表於 2013-9-13 13:57:39

買二手中古的仲有D機:lol:lol

正如Nikon FM2...之類,唔值錢,但都可以影靚相

jacky1980 發表於 2013-9-13 14:10:28

如果買套裝HIFI,邊度買會好d呢?

end_user 發表於 2013-9-13 18:35:37

去連鎖店買, 款式多, 用一些信用咭還有折扣
一係如wesley兄講, 手機 + DAC + 有源喇叭

SS.LEICA 發表於 2013-9-13 18:49:15

jacky1980 發表於 2013-9-13 13:43
我係擺響屋企聽下,平時聽都係mp3+Westone 耳塞。

聽mp3+Westone 耳塞 ??
{:4_115:}

番茄 發表於 2013-9-14 01:46:47

Westone.... 好檬wor:(
手提式就可以試 dx100+ie800
應該10000多少少

end_user 發表於 2013-9-14 12:30:35

兩部都能用在PC, Mac, Tablet 或部份Android手機. 加對好點有源喇叭都有不錯的音色

SS.LEICA 發表於 2013-9-14 18:39:34

end_user 發表於 2013-9-14 12:30
兩部都能用在PC, Mac, Tablet 或部份Android手機. 加對好點有源喇叭都有不錯的音色
...

哈哈 , hi fi 依個組合又㡬簡便喎{:4_134:}

end_user 發表於 2013-9-14 18:48:40

玩下平野算啦!一玩大佢,無得番身

jacky1980 發表於 2013-9-14 20:10:26

end_user 發表於 2013-9-14 18:48
玩下平野算啦!一玩大佢,無得番身

讚同,所以都係平平地執套套機算了。

ballgor 發表於 2013-9-16 14:02:33

end_user 發表於 2013-9-13 18:35
去連鎖店買, 款式多, 用一些信用咭還有折扣
一係如wesley兄講, 手機 + DAC + 有源喇叭
...

Support! good quality 有源喇叭 can save you from buying an amp.

factotum 發表於 2013-9-16 21:42:26

I use monitor speakers too:D

dog17dog 發表於 2013-9-23 16:33:37

推薦你買elac AM 180,萬多元,有內置解碼。即插即用,十分方便。
遲d又可以upgrade買部DAC直出XLR。

jacky1980 發表於 2013-9-23 17:25:59

dog17dog 發表於 2013-9-23 16:33
推薦你買elac AM 180,萬多元,有內置解碼。即插即用,十分方便。
遲d又可以upgrade買部DAC直出XLR。 ...

Ching,晤知邊樹有呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 一萬蚊的HIFI組合