Chinese-Tee 發表於 2015-9-4 17:28:40

天價Leica限量版夠俾首期

Leica相機本身就和貴價劃上等號,如果是特別版的話,價值又會攀升不少;如果是限量特別版的話,價錢當然更水漲船高;如果是罕有的限量特別版的話……光是想像都已經很驚人了。一款慶祝Leica百周年的激罕限量特別版相機最近放售,售價高達74,500美元,折合近58萬港元,足以在香港支持一層(細價)(舊)樓的首期了。

http://www.bokeh.hk/article/leica-m-edition-100-null-series

十四毛 發表於 2015-9-4 23:01:19

寫呢篇果位師兄可能係呢度會友...

kgv 發表於 2015-9-4 23:04:36

呵呵 … 二手價 呢?

npc 發表於 2015-9-5 13:34:43

{:4_103:}

zye 發表於 2015-9-5 15:15:59

係喎二手價如何?

edwardyung 發表於 2015-9-5 18:19:32

58萬點做買樓首期呀,搵人教下我呀唔該.....

lionking 發表於 2015-9-5 19:14:26

我諗HK$58萬可以買架入門級的平治車。 這個比喻是否較為貼切?你會選擇那樣?

redrede 發表於 2015-9-5 20:35:42

好明顯只是針對售賣比某些人

bebe456 發表於 2015-9-5 21:18:49

edwardyung 發表於 2015-9-5 18:19
58萬點做買樓首期呀,搵人教下我呀唔該.....

9按400萬樓既話 40萬+10萬印花稅+4萬經紀佣金+6500律師樓 剩低幾皮野油下牆買下IEKA 差唔多了 ;P

lionking 發表於 2015-9-5 22:00:01

redrede 發表於 2015-9-5 20:35
好明顯只是針對售賣比某些人

咁又係喎, 用得HK$58萬來買呢部Leica嘅, 應該不是擁有入門級的平治車:)

edwardyung 發表於 2015-9-5 23:15:02

bebe456 發表於 2015-9-5 21:18
9按400萬樓既話 40萬+10萬印花稅+4萬經紀佣金+6500律師樓 剩低幾皮野油下牆買下IEKA 差唔多了...

.........

bebe456 發表於 2015-9-7 08:48:07

edwardyung 發表於 2015-9-5 23:15
.........

唔明你想表達咩意思 ?

你之前問係咪限首置 - YES
要付保險 - YES (係全份保險可以加落銀行借債,唔洗一次過比)

所以58萬依然可以做400萬首置買樓, 只要你人工在4萬左右

bebe456 發表於 2015-9-7 08:51:05

至於有師兄問舊樓可以舊到幾舊呢?

唐樓一般當然好難過壓測啦,要將年期縮短至20年左右或者可以

如果一般是 15-20年樓做30年期是可以的, 如果你是Over 25年銀行會建議你做25年以下較為易批
頁: [1]
查看完整版本: 天價Leica限量版夠俾首期