kgv 發表於 2015-6-20 12:19:21

影 電腦 芒 ...

手痕
對住Apple Monitor打了幾張
咦 ???!!!
多咗咁多條 vertical lines geh !!!???

嚇到半死
連忙 拿張紙 掩住下半部 ... 再影
... 影紙那部份 d vertical lines 又會 無咗

點解 會咁樣的?

用另一部機影 又唔會咁 ... ?

Jeansky 發表於 2015-6-20 13:54:25

我知點解 但我又唔識表達!!!
類似刷新FREQUENCY 有關

kgv 發表於 2015-6-20 14:06:09

我唔識
都喺咁懷疑

但點解
This happens only in M246
Not in MM, not in M240P, not in M9 nor M8?

Chinese-Tee 發表於 2015-6-20 14:18:59

同快門速度有關,check下過往幾部機影monitor時嘅setting.

kgv 發表於 2015-6-20 14:37:31

Thanks c hing !
總之
唔喺 CMOS sensor 的問題 就好喇 :L

hasselblad905sw 發表於 2015-6-24 15:43:14

thanks for sharing

M3fans 發表於 2015-6-24 21:29:01

kgv 發表於 2015-6-20 14:37
Thanks c hing !
總之
唔喺 CMOS sensor 的問題 就好喇

ksan攞多啲藏寶出嚟, 打多幾張泥公仔, 益下我地好過嚇自己啦. 可能嚇親好多ching, 個個而家對住個芒係咁影

edwardyung 發表於 2015-6-25 09:46:03

呢個係數學問題多d⋯ 係好複雜、好難明的最小公倍數......

edwardyung 發表於 2015-6-25 09:54:34

可想像成2塊不同密度的欄柵重叠後有粗幼線條在一定間距離出現的情況。

我亂up;P

kgv 發表於 2015-6-25 10:34:38

真喺 好鬼死 鍾意 Edward 兄

最能 深入淺出 地 暗示 答案 ... ;P

edwardyung 發表於 2015-6-25 12:07:37

謝謝K生,
因為我一直解釋唔到為何只有Vertical... 沒有Horizontal, 所以我一路沒出声...
剛剛拿出10X放大鏡往iMac一按再看, 就更証明我的推算冇錯了.

edwardyung 發表於 2015-6-25 12:12:14

iMac LCD上的黑色Gap是呈Veryical的, 上下的亮点基本上非常緊密, 沒有明顯黑色分隔.
頁: [1]
查看完整版本: 影 電腦 芒 ...