kubrick333 發表於 2015-6-6 12:40:54

請教老鏡問題~~~

小弟初黎報道,想請教一個問題。

最近入手左枝90/2.8第一代,鏡身出現圖中情況:

鏡身塊皮(定膠?)因年紀大老化碎裂,請問可以點搞?可否DIY或拎去維修?或者邊到有得買料呢?

謝謝各位指教。

tplbogey 發表於 2015-6-6 14:18:15

乘機換鱷魚皮 ;P

bubu 發表於 2015-6-6 22:03:35

呢塊係rubber, 經硫磺加熱和加壓泡制, 有凹凸紋, 叫做vulcanite. 市面係唔會有原材料可買到了。

有啲修機師傅會收埋從其他機鏡拆下的碎片, 可補。但師兄你衣家個缺口咁大, 應該補不了, 補到都唔保證完美。

一有缺口, 冇迫力, 好快會甩落去。正如tplbogey師兄話換塊真皮好過爛溶溶。

假如你決定換皮, 記得自己用刀片牙籤等將vulcanite小心拆下, 盡量大塊。
收埋呢啲碎片, 將來玩舊M機, 好有用。
我自己就keep左些少修補M3和M2等粗用機。

kubrick333 發表於 2015-6-7 08:17:35

bubu 發表於 2015-6-6 22:03
呢塊係rubber, 經硫磺加熱和加壓泡制, 有凹凸紋, 叫做vulcanite. 市面係唔會有原材料可買到了。

有啲修機 ...

感謝bubu兄指教~~~上次我仲丟左啲碎片添,唔知係寶!!!!:Q:Q

我諗都係買塊皮換左佢。請問大家有無咁既經驗?用乜痴係最穩妥?

M3fans 發表於 2015-6-7 14:23:43

kubrick333 發表於 2015-6-7 08:17
感謝bubu兄指教~~~上次我仲丟左啲碎片添,唔知係寶!!!!

我諗都係買塊皮換左佢。請問大家有無 ...

自己整好難整得靚, 考慮俾師傅做吧

kubrick333 發表於 2015-6-7 16:30:15

M3fans 發表於 2015-6-7 14:23
自己整好難整得靚, 考慮俾師傅做吧

因為我未試過黎鏡去比師傅整,請問係咪去例如尖沙咀東英個類鋪頭就可以架啦?太多問題,唔好意思。
頁: [1]
查看完整版本: 請教老鏡問題~~~