redrede 發表於 2015-5-5 07:32:01

大家有冇幫車打臘?

大家有冇幫車打臘或做表面保護? 見人用隻車臘大概六千幾,好簿,一年用水灑就得,唔駛落清潔劑洗,見人用得幾好,大家又係點樣護理部車?

十四毛 發表於 2015-5-5 09:56:08

我自己就用coating,不過老實說,都唔知用同唔用或同用車臘有乜分別。

toys_madman 發表於 2015-5-5 11:48:18

打臘呢家野好見人見志, 有人好似毛兄同我咁肯俾幾千銀做coating (其實我覺得都係臘0既一種), 有人寧願一百幾十買支臘返黎, 個個星期自己DIY捽!!!
我架掃把佬唔係日日抯, 所以只係請樓下車場洗車師傅隔日抹, 佢每次會先幫我用水沖乾淨車身至再抹, 咁做可以避免D塵拖花架車,
如果果幾日出車, 我會直頭叫佢SKIP一次唔洗抹, 到而家半年都重好"令"!!!
我另一架mini日日用, 就日日抹, 大約每隔三個月左右去"卡士"打臘兼清內籠!!! SO FAR都OK 0既!!!

不過無論做coating好打臘好, 做完之後最緊要俾佢抖返一兩日食左D臘入去先至好抹!!! 如果唔係會抹到啞晒色, 好核突架!!!

redrede 發表於 2015-5-5 12:29:50

期實我覺得打咗臘就應該少抹,用水過一過再用綿布輕輕抹乾就可以,洗車同打臘其實分開好,做coating當然更好,不過抹得多不如用傳統方法好過

bubu 發表於 2015-5-6 11:00:53

講起真係好懷念以前落手落腳打臘嘅樂趣!

各師兄有冇覺得打完臘開架車爽好多?

十四毛 發表於 2015-5-6 12:03:35

bubu 發表於 2015-5-6 11:00

各師兄有冇覺得打完臘開架車爽好多? ...

我最近一次洗完架車,又係覺得爽哂,當然知道應該唔關事

redrede 發表於 2015-5-6 17:43:07

bubu 發表於 2015-5-6 11:00

各師兄有冇覺得打完臘開架車爽好多? ...

通常係換完“計“油先覺得爽丫丫

bubu 發表於 2015-5-6 20:01:15

redrede 發表於 2015-5-6 17:43
通常係換完“計“油先覺得爽丫丫

係呀, 我都知車身乾淨同爽冇關, 但每次打完臘, 架車確係去得爽D喎!

redrede 發表於 2015-5-6 20:35:09

bubu 發表於 2015-5-6 20:01
係呀, 我都知車身乾淨同爽冇關, 但每次打完臘, 架車確係去得爽D喎!

我明嘅,嗰種感覺我都有,係冇人留意到ja

以技術角度去睇,friction 係细D既:handshake

bubu 發表於 2015-5-6 23:01:31

redrede 發表於 2015-5-6 20:35
我明嘅,嗰種感覺我都有,係冇人留意到ja

以技術角度去睇,friction 係细D既 ...

個感覺真係好實在o架!

redrede 發表於 2015-5-7 07:05:35

bubu 發表於 2015-5-6 23:01
個感覺真係好實在o架!

係咪你部愛快{:4_109:}
頁: [1]
查看完整版本: 大家有冇幫車打臘?