rotarygod 發表於 2015-4-29 14:45:39

我嘅重生m9&另問人生閱歷豐富ching問題

我部m9其實一直都有sensor corrosion問題, 但d點點多數喺下面,所以冇乜理,不過有一粒好大點開f/2.0都睇到,
上年去完旅行後決定send去整,4個月後今日收返,(已經算快)唔洗錢。
當時leica offer $3750可換m-p m240, 的確好吸引,因為過多幾年後我怕用rangefinder會出現一個問題----老花:D
小弟身邊大幾年嘅朋友都開始有,其實有老花係咪眞係好難對焦? 用有diopter magnifier得唔得㗎?

ballgor 發表於 2015-4-29 14:50:19

I am having 老花, but using x1 magnifier diopter very good wor!

BTW $3750, US dollars?

bubu 發表於 2015-4-29 15:34:20

師兄放心,我有深度老花、中度散光及遠視,都可以RF對焦。且不需用magnifier.

lawlaichiu 發表於 2015-4-29 18:11:41

+3750 係有保養定無保???

edwardyung 發表於 2015-4-29 18:33:01

老花唔影响RF对焦喎. 因為RF中2個像都係足夠遠... RF亦唔会有近攝... 睇近先係老花殺手.... 所以老花睇LCD就死得:dizzy::dizzy:

bubu 發表於 2015-4-29 19:07:27

edwardyung 發表於 2015-4-29 18:33
老花唔影响RF对焦喎. 因為RF中2個像都係足夠遠... RF亦唔会有近攝... 睇近先係老花殺手.... 所以老花睇LCD ...

有樣唔明: 睇報紙要戴老花,但用50/2 DR玩近攝又唔駛戴老花。

bubu 發表於 2015-4-29 19:07:50

edwardyung 發表於 2015-4-29 18:33
老花唔影响RF对焦喎. 因為RF中2個像都係足夠遠... RF亦唔会有近攝... 睇近先係老花殺手.... 所以老花睇LCD ...

有樣唔明: 睇報紙要戴老花,但用50/2 DR玩近攝又唔駛戴老花。

sethc5 發表於 2015-4-29 23:51:49

應該老花不是問題

lionking 發表於 2015-5-1 07:45:53

我都有老花(200度),不過用RF冇問題。

kaizm 發表於 2015-5-1 11:31:03

識用境深尺問題不大
頁: [1]
查看完整版本: 我嘅重生m9&另問人生閱歷豐富ching問題